Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mauloleniola

Prąd na kartę

Polecane posty

Gość mauloleniola

Wynajmuję mieszkanie w którym doładowuje się prąd kartą. I dziwi mnie że to aż tyle mnie wynosi. Doładowałam za 60zł, a zostało się tylko 1/3 tych jednostek czy czegoś tam, a przecież dopiero połowa miesiąca!! To normalne że to tak dużo wynosi?? Wg mnie nie. Bo nie wiem co najwięcej ciągnie. Mieszkam z jedna kolezanka i nie ma nas praktycznie bo chodzimy na zajęcia. Co tak ten prąd ciągnie? czajnik elektryczny? mikrofala? no bo chyba nie TV albo laptop. Jak myślicie?

My płacimy z moim 80-100 na dwa miesiące. A TV jak wychodzisz to wyłączasz z gniazdka? Bo jak się ta czerwona lampka świeci to on ciągnie tylko o 1/5 mniej niż jak jest włączony.

Gość fgtrjhnytf
nie gadaj bzdur, ze tylko o 1/5 mniej. najpierw sprawdz to sobie miernikiem (o ile w ogole bedziesz potrafila...) a dopiero potem dawaj rady innym.

najwięcej ciągnie czajnik elektryczny i pralka. a sprawdzałaś czy nie pobierają wam opłaty np. na światło na klatce schodowej lub jej ogrzewanie?

Gość mauloleniola
wyłączam tak że sie nic nie świeci. To widocznie właścicielka mnie wkręcała że te opłaty są niewielkie. Przed nami mieszkały tu trzy osoby i płaciły podobno mało. A ja mieszkam tylko z kolezanką, nikogo nie zapraszamy i dlaczego tego tak szybko ubywa? Jakbym wiedziała że tak będzie to bym chyba nie brała tego mieszkania.

Gość Lejzi Minejli
Najwięcej prądu zużywa czajnik elektryczny dlatego juz dawno z niego zrezygnowalam.Sprzety typu TV,DVD itp w stanie "uspienia"zuzywaja minimalnie pradu (nie 1/5 jak ktos napisal)ale jednak zużywaja.

Gość mauloleniola
a jak sprawdzić czy nie pobierają opłaty za światło na klatce? ja tylko wynajmuję to nie wiem :( no mam zamiar zrezygnować z tego czajnika, a pralki to nawet nie mamy. nie wiem czy to dużo zmieni.

Gość mauloleniola
i tak w ogóle to do tego mieszkania wchodzi się przez jedne drzwi, jest taki mały korytarzyk z tym licznikiem, i oprócz naszego mieszkania jest też drugie. I te liczniki są obok siebie. Wiem że ktoś tam mieszka a jednak na ich liczniku kompletnie nic sie nie wyświetla. Jak to możliwe? Pierwszy raz się spotykam z takim sposobem płacenia za prąd.

Gość Mędrzec Nestor
Tak, dziecko drogie, prąd na kartę jest identyczny cenowo z prądem, który nie jest na kartę. Nie ma tak dobrze. Gdyby prąd na kartę był tańszy, to już każdy go miał. A nie ma. Zastanów się zatem, co piszesz, dziecko.

Gość Loss santos carlos
Ja place prawie 1000 zl za prad...

Gość gość
To nie prąd jest droższy a spłata licznika. Licznik na kartę kosztuje ok. 400-600 pln i jeżeli właściciel nie zapłacił za niego z góry, to rozliczenie jest ściągane z doładowań na kartę, o czym nie zawsze właściciel informuje najemcę. warto zapytać, czy licznik był kupiony za gotówkę czy na raty.

Gość gość
Ja piernicze ale gawno z tym pradem na karte jakies normalnie jaja czy sredniowiecze xD

Gość gość
Prąd na kartę jest droższy niż na abonamet, ocszczędzasz tylko jak nie palisz światła -dobre na działki ,wynajem jak jesteś właścicielem ,a ,że drożej to i tak właściciel nie płaci ,a ma w d***e,że ktoś zadłuży i spie...

Gość gość
Prąd na karte jest może trochę droższy. Niezależnie od taryfy,ale nie wiem jaką macie,bo jak liczknik jest założony przez kogoś kto zarabia na najmie to może taryfę ma droższą.Nie wiem. Do samego kupna dochodzi prowizja i co jakiś czas składki dystrybucyjne,ale to widać na paragonie plus liczbę kilowatów. Stąd gdy prąd szybko z licznika schodzi to wina tego czegoś co ten prąd ciągnie. Zawsze można się komuś podłączyć. A sąsiadowi lampka się świeci,tylko cyfr nie widać? To wtedy ma dużo kilowatów na liczniku

Gość gość
Raczej. Da się to sprawdzić telewizorem od pilota, tak jak i doładować licznik. Prócz powyższego prąd na kartę trzeba kupować co niesiąc, bo składki dystrybucyjne są stale naliczane co jakiś czas. Ja pierwszy raz kupiłem prądu na pół roku, a po pół roku nie kupowania prądu musiałem wybulić wpierw na same składki dystrybucyjne by móc kupować kilowaty. W takiej sytuacji w sklepie terminal podaje minimalną kwotę zakupu.

Gość gość
* pilotem od telewizora No ja nie mogę żeby aż tak się pomylić to ja nie wiem. Niewyspany chyba coś jestem dzisiaj.

Gość gość
to lux bo sracz mam na paszport co oni jeszcze wymyślo

Gość gość
Najlepiej w takiej materii zapytać się specjalistów którzy np. projektują i budują takie linie wysokiego napięcia, na pewno będą wiedzieli czy proponowane przez Ciebie rozwiązanie jest opłacalne http://www.enprom.pl/oferta/

Gość gość sarna
mozna załamać sie nerwowo z tym pradem. wiec jaki jest najtańszy dostawca na karte. Poprosze o podpowiedz

Gość gość
Najtańszy jest prąd z kartofla. Kupujesz kilo ziemniaków, łącztsz je kabelkami szeregowo, podłączasz żaróweczkę i .... wolała ;)

Gość Aleksis123554
Ja mam prąd na kartę. Jestem bardzo zadowolona. Nie ponoszę wysokich opłat. Im więcej się załaduje tym więcej macie. Zmuszona byłam na zmianę , ponieważ Energa mnie oszukiwała.przy zwykłym liczniku ( gdzie tv mi się zepsuł więc nie używałam nie miałam mikrofalówki i przede wszystkim prawie mnie w domu nie było tylko wieczory) dostawałam rachunek w granicach 170 zł na 2 msc. A teraz przy użyciu tv, mikrofali i wciąż coś robię przy użyciu prądu starczy mi doładowanie 100 na 2 msc i zostaje. Jak się robi małe doładowanie to się NOE OPŁACA. Odliczają za przekaż ok 5 zł za każdym razem i opłata stala

Gość Pati

Czy mogę na wynajętym mieszkaniu doładować prąd bez żadnego numeru karty? Ponieważ ja zgubilam