Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona_problem

prosze o pomoc - branie tabletek (serio!)

Polecane posty

Gość ona_problem

Witajcie biore Jeanine od 2-3 lat. ostatnio mialam taki problem: chcialam uniknac krwawiwnia z odstawienia, polaczylam ze soba dwa opakowania tabletek (nie robilam 7dniowej przerwy), potem chcialam bez robienia przerwy dołączyc trzecie opakowanie, natura jednak okazala sie madrzejsza i juz 3-4dnia nowego opakowania (3ciego), zaczely mi sie plamienia. pobrałam jeszcze 2-3dni i w sumie po polknieciu 7 tabletek przestalam je brac, zeby normalnie miec krwawienie (z polecenia lekarza, ktory powiedzial 3-4 dnia ze jak do 2-3dni nie przejdzie to przerwac opakowanie).. no i teraz to krwawienie sie skonczylo. najblizsza tabletke, jesli bedzie 7dniowa przerwa powinnam przyjac w sobote rano. czy moge ja przyjąć juz jutro? co mam zrobic z 14stoma tabletkami które mi zostały z przerwanego opakowania? wyrzucic? czy moge wziac 21 z nowego i poolaczyc z 14stoma z tego co zostalo? pomozcie prosze.

Gość ona_problem
czy mogę prosić o pomoc?

po pierwsze - jeśli chodzi o pozostałe pigułki, to możesz spokojnie dokończyć opakowanie, ponieważ jest to pigułka jednofazowa (jak zalazłam w internecie), a więc nie ma znaczenia kolejność ich brania (sprawdź w ulotce, czy są jedo- czy dwufazowe, tak dla pewności) po drugie - przerwę można skrócić (stosowałam to sama, tylko że brałam inne pigułki), a ponieważ wzięłaś wcześniej ok. 2,5 opakowania, skuteczność antykoncepcyjna w normalnych warunkach powinna być zachowana. ponieważ jednak u ciebie wystąpiło krwawienie, trudno powiedzieć, jak z tym będzie. ja miałam raz taką sytuację i jednak się dodatkowo zabezpieczałam przez jakiś czas. a twój ginekolog ci nie wytłumaczył?