Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość entilka

dostane tabletki??

Polecane posty

Gość entilka

Zależy mi na bezpiecznym współżyciu z chłopakiem którego kocham (jesteśmy razem prawie 3lata, na moje 18ste urodziny planujemy zareczyny). Prezerwatywy nie dają nam satysfakcjonującego poczucia bezpieczeństwa i swobody w łóżku. Nie jestem pełnoletnia, a w tej kwestii nie mogę liczyć na moich rodziców. Czy któraś z was ma podobne doświadczenia? Do jakiego ginekologa pójść i jak przedstawić sprawę żeby przepisał mi tabletki i nie zrobił afery?

Gość ona_problem
Może nie mi oceniać, ale czy 18lat to nie za wczesnie na tak wazna decyzje w zyciu? ale do sedna: niewiem z jakiego miasta jestes, jak wyglada twój portfel, ale jesli dysponujesz pieniedzmi, to zapisalabym sie do ginekologa prywatnie, skorzystala z jego wiedzy, powiedziala, ze chcesz rozpoczac wspolzycie (szczerze), prosisz go o to zeby dobral dla ciebie tabletki, powiedz, że wiesz, ze powinny to poprzedzic jakies badania, zapytaj go jakie, co powinnas wykonać itd, jesli bedzie dobrym lekarzem to zleci badania, potem dobierze tabletki a jesli portfel skromniejszy, to najlepszym wyjsciem jest zapisac sie do rejonowej przychodni, sprobowac szczerze porozmawiac z jakas sympatycznie wygladajaca pielegniarka o tym do ktorego ginekologa lepiej sie zapsiac bo nie wiesz a nie chcesz nieprzyjemnosci, a potem scenariusz jak w przypadku prywatnego :) z usmiechem i spokojnie ac zkonkretnie i stanowczo a ludzie pomogą :)

współżyć można od 15 roku życia w PL, więc jeśli zrobi jakikolwiek problem to tylko ze względu na jej/jego przekonania. powinnas mieć przed tym wykonaną cytologię, badanie ginekologiczne, badanie piersi, badanie na krzepliwość krwi, próby wątrobowe, estradiol i testosteron (jeśli masz problemy z owłosieniem itp)

Gość entilka
któraś z was dostała tabletki będąc na wizycie bez rodzica? Może ktoś z okolic bielska-b ??

Gość czyznawczyni?
mam kuzynke która ma 16 lat, współżyje z chłopakiem poszła do ginekologa bez rodzica, powiedziała ze chce współżyć i potrzebuje tabletki anty, lekarka bez pytań i badan przepisała jej diane (sic!) I popieram co dziewczyny napisały - cytologia, badania hormonalne i szczepienie przeciw hpv bo to nie tylko rak szyjki macicy a inne gorsze dolegliwości powodowane przez tego wirusa przy których możliwość dostania raka od współżycia to pikuś

Gość entilka
dzięki dziewczyny!! Ktoś z okolic bielska mógłby się wypowiedzieć?? U jakiego lekarza dostałyście który odmówił?? Czy u prywatnego lekarza należy okazać jakiś dokument, założyć kartę?

Gość emisse
ja mam 17 i wczoraj bylam u gin. dostalam mercinol i jest git\:D

Gość novynetteee22
Ja mam 16 lat i dostałam też wczoraj tabletki :) Na początku gin u którego byłam na NFZ wypisała mi Yaz, ale powiedziałam, że są za drogie i dostałam Novynette:) Jezeli dobrze trafisz to Ci wypisze:) ale kiedy zapyta się czy mama wie to powiedz, że wie tak jak ja to wczoraj zrobilam:p

Gość entilka
czy ta wizyta była jakoś zapisana w waszej karcie?? Jak to wygląda u prywatnego gina??

Gość natanna
możesz mieć problem bez opiekuna

Gość entilka
bardzo proszę o wasze opinie i doświadczenia!! Nie chcę się wygłupić u lekarza..

Gość entilka
na pewno ktoś ma podobne doświadczenia, piszcie proszę!!

Gość watpie no ale
może u prywatnego..

Gość entilka
proszę o wasze opinie i doświadczenia !

Gość svsycgtr
gówniary du.pa was swędzi??? szanujcie sie dziewczyny. Jak kocha to poczeka.

Gość entilka
svsycgtr - trochę nie na temat..

Gość wililai
dziewczyna prosi o rade a ty ją od gówniar.. eh, mysle ze jesli trafisz na dobrego lekarza bedzie ok, niestety nie jestem z okolicy wiec ci nie polece nikogo

Gość spokojnieeeeeeeeee
idz do lekarza. jak masz ponad 15 lat to już prawnie możesz to robić . a jak masz ponad 16 to już na luzie ci przepisze. a jak nawet cos powie to sie nie przejmuj tylko to olej. najwazniejsze że dostaniesz recepte. ;] lekarz jest od tego zeby pomoc. a jak pogada sobie o jakis glupotach to olej to.

Gość spokojnieeeeeeeeee
musisz popytać moze kolezanek albo nawet podzwonic po prywatnych przychodniach. od 16 lat to już normalnie wiekszosc bez rodzica przyjmuje. po prostu musisz szukac.

Gość entilka
dzięki! Ktoś jeszcze mógł by sie wypowiedzieć??

Gość hymymmm
znajdz prywatnego lekarza w swoim miescie chociaz pewnie zapyta o zgode rodzica

Gość lalelunia
tez mnie interesuje ten temat, ktos sie moze wypowiedziec jeszcze??

jak masz skonczone 16 lat to mozesz isc do lekarza bez opieki, a lekarz nie ma prawa nic powiedzieć twoim rodzicom itp jeśli o to ci chodzi zrobić badania i bedzie ok, tabletki lekarz przepisze myślę bez problemu chociaż ten tekst o zaręczynach - widzę, że czujesz silną potrzebę tłumaczyć się przed nami że to naprawdę poważny związek - w wieku 16 lat to sie wydaje tak tylko, pamiętam siebie sprzed tych 5 lat - gówniara byłam, jakbym mogła czas cofnąć to bym wtedy z tabsami nie zaczynała

Gość entilka
chcialam po prostu zminimalizowac teksty w stylu 'puszcalska' 'daj sobie spokoj dziecko' a moze przez to jak zostalam wychowana i jak patrze na swiat moim najwiekszym marzeniem jest staly zwazek studia itd. Oczywiscie nie musze sie tlumaczyc ale chcialabym byc postrzegana taka jaka jestem na prawde. A tabsy uwazam za najodpowiedzialniejszy sposób na zabezpieczenie tylko nie che mieć żadncyh problemów przy ich załatwianiu. Dzięki za odpowiedzi :)

przy załatwianiu nie powinnaś mieć problemów, ale że gospodarkę hormonalną masz nieunormowaną jeszcze to nie gwarantuje, że potem nie bedziesz miała problemow z cyklem

Gość entilka
nie rosne odkąd dostalam pierwszą miesiączke tj prawie 7 lat moje cykle sa regularne mysle ze moje hormony sa juz spokojne ;)i jeszcze mam okropny pms co jest podobno potwierdzeniem unormowania sie okresu. A jesli cokolwiek miało by byc nie tak to napewno badania krwi i hormonalne przed przepisaniem tabletek to pokażą, piszczie dziewczyny które przed 18 byly na takiej wizycie u gina i jak to w waszym przypadku wygladało ! :)

Gość ola45
wiesz dzieki za wypowiedz ale wiesz dokładniej opisane jest na drugim foruma moim ale jestem spokojna moze to grypa zoładkowa :)

Gość ola45
tylko ciekawe wiesz martwie sie ale sie zobaczy:)

Gość lalelunia
up up

entylka ---> Pierwsza wizyte mialam w wieku 16 lat. Bylam z koleżanka. Lekarka nie pytala o zgode rodzica. Fakt nie chcialam tabl. anty ale poszlam tylko ze wzgledu na problemy z okresem. Zas pierwsze tabletki anty dostalam gdzies w wieku 18 lat. Oczywiscie bez zgody rodzicow - ale rodzice wiedzieli ze wspolzyje, i jakos afery wielkiej nie bylo. Przelam lody i idz. Jeli masz skonczone 16 lat to nie powinno byc zadnych problemow A tak na marginesie to ile masz lat alutorko??