Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NieMamPomysluNaNika

pytanie do allegrowiczów...

Polecane posty

Gość NieMamPomysluNaNika

słuchajcie jak to z tym jest, kto ma rację? juz pisze o co chodzi, kupiłam na allegro dwie (małe) rzeczy u tej samej osoby, po zakupie wysłałam maila z pytaniem o koszty wysyłki (wysyłka jednej rzeczy kosztowała 12zł) i wtedy okazało się, że wysyłka wzrosła o 10 zł (!!!) bo ta Pani sprowadzała towar z zagranicy i też ponosiła koszty (jak mi napisała w mailu) W opisie aukcji nie było nic na temat tego, że koszty wysyłki wzrastają aż tak więc czuję się trochę oszukana, bo jeszcze nigdy nie miałam takiej sytuacji (a kupuję na allegro już od ponad roku), z reguły koszty wysyłki 2 rzeczy wzrastały minimalnie(2, 3 zł) a tu taki zonk:/Moim zdaniem powinno to byc zaznaczone w opisie aukcji a z kolei ta pani napisała, że kupując u niej zgadzam się na jej warunki, więc juz nie wiem kto ma rację, ale moim zdaniem sa to po prostu ukryte koszty:/

Gość NieMamPomysluNaNika
hej,hej! miał ktos podobna sytuację?

Gość NieMamPomysluNaNika
nikt nic nie napisze? :(

Gość więc pewnie kupiłaś coś
z japan style,tam niestety tak jest że za każdą kolejną rzecz doliczają 10-15 zł a towar który dostaniesz będzie nic nie wart

Gość NieMamPomysluNaNika
nie,nie:) to nie było z japan style,choć słyszałam,że też grają nie fair...

Gość NieMamPomysluNaNika
a właśnie, a japan style piszą w opisie aukcji, że koszty rosną az tak czy tez tak po cichutku doliczają, że później masz "niespodziankę"?

Gość bukaa
Być może coś było sprzedawane tanio, a zarobek był ukryty w kosztach przesyłki i dodając 2-3 zł sprzedawca byłby stratny. Niestety, niektórzy tak robią. Możesz próóbować się spierać, ale sprzedawaca zawsze może twierdzić, że nie podawał, jak wzrastają koszty przy zakupie kilku rzeczy, a ty nie zapytałaś. Masz 2 wyjścia - zapłacić i mieć nauczkę na przyszłość lub nie zapłacić i zarobić negatywa i ostrzeżenie.

Gość FioletowaRoza
Hej ja sprzedaję na Allegro i uważam, że jeżeli w aukcji, na stronie o mnie nie było informacji o kosztach przesyłki, to jest to nieuczciwe. Jak coś, to napisz posta na forum allegro. Na pewno Ci ktoś pomoże. :-) http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=13145659

Gość a ja mam pytanko
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=17440519 spodobalo mi sie kilka rzeczy i chcialabym kupic, ale poczytalam ten temat i sie zastanawiam, bo sprzedawca ma japan style. czy tez mi dolicze tyle kosztow przesylki? A moze znacie tego sprzedawce i mozecie cos o nim powiedziec?

Gość NieMamPomysluNaNika
buka, orientuję się mniej więcej jak cenowo "chodzą" rzeczy które kupiłam i nie ma za dużej różnicy, ale rzeczywiście ta osoba napisała mi,że mogłam wcześniej spytać co i jak, tylko, że kupiłam już przez allegro ponad 100 rzeczy i jakos nigdy nie było takiej historii:/ czyli nie można ufać ludziom:/ jak nie spytasz to cie orżną (sory za wyrażenie)

Gość klklk
doliczyc 10zł za koeljna rzecz to rpzesada co z tego ze z zgranicy sprowadza ja tez tak ie nieraz kupuje i koszty sa normalne napisz do neij ze w takimr azie rezygnujesz z 1 rezeczy skoro koszty wysylki takie duze jesli nie bedize chciala to napisz do allegro-opisz sprawe

Gość NieMamPomysluNaNika
FioletowaRoza dzięki za odpowiedź, tym bardziej że sama jak piszesz sprzedajesz na allegro:) ja tez uważam,że to trochę nieuczciwe, Pani mogła od razu napisać, że rzeczy są z zagranicy i dlatego koszty są wysokie, inni tak robią!!!

Gość NieMamPomysluNaNika
FioletowaRoza dzięki za link do forum allegro:)

Gość FioletowaRoza
a ja mam pytanko A może napisz do sprzedawcy i zapytaj ile wyniesie koszt przesyłki wybranych przez Ciebie rzeczy.

Gość NieMamPomysluNaNika
klklk dzięki za opdowiedź i za radę :) jest to jakies rozwiązanie, negatyw jest ostatecznością, chociaz mi az tak bardzo nie zależy, ja mam same pozytywy(ponad 100) a tamta Pani dopiero 1 pozytyw!

Gość FioletowaRoza
ej dziewczyny ja dałam link do moich aukcji, gdybyście się czymś zainteresowały :-) A forum chyba znajdziesz bez problemu, co?? Myślę, że dorzucenie swojego linku do posta nie jest niczym złym :-)

Gość NieMamPomysluNaNika
ja narazie musze zniknąć, ale poźniej z pewnością zajrzę więc piszcie:) dzięki wszystkim!

Logicznie rzecz biorąc,to jeżeli sprzedawca tych ubrań otrzymuje z zagranicy większą ilość rzeczy, to przesyłka powinna być tańsza. Przecież nie płaci chyba za każdą rzecz osobno.

Gość Jeśli mam zamiar kupić kilka
rzeczy u jednego sprzedawcy, a w opisie akucji nie ma umieszczonej informacji, jaka jest kwota wysyłki kilku rzeczy- zawsze dopytuję przed zalicytowaniem. Wydaje mi się, że dopóki sprzedawca nie umieści takiej informacji należy założyć, że za wysłanie każdej rzeczy opłata wynosi tyle samo

niestety ale allegro będzie po stronie sprzedawcy mogłaś zapytać jakie koszty będą przy sprzedaży 2 rzeczy przed ich zakupem zazwyczaj sprzedawcy mają jasno określone koszty transportu jeśli tak nie jest ja zawsze pytam przed zakupem, bo generalnie mają prawo za każdą aukcję żądać oddzielnej zapłaty ( chociaż wtedy teoretycznie powinni nadać oddzielne przesyłki) próbuj z tą Panią się dogadać, napisz, że swoje koszty dostawy powinna wrzucać w cenę przedmiotu możesz też zgłosić allegrowicza poprzez "zgłoś naruszeni zasad" ale za przedmioty, które już kupiłaś powinnaś niestety zapłacić albo ryzykuj i nie płać- sprzedawca też będzie bał się czerwonego komentarza zwrotnego, typu " utajnione,zawyżone koszty przesyłki" :P

Tylko jak się sprzedaje różne rzeczy, to cięzko określić koszt przesyłki, bo nie wiesz co klient będzie chciał kupić Trzeba pamiętać, że czasami w jednym koszcie przesyłki może się zmieścić nawet powiedzmy 5 sztuk danego przedmiotu, bo przedziały wagowe też są dosyc duże. Zawsze najlepiej zapytać o to przed zakupem. Wysyłając e-maila mamy też koszt przesyłki na piśmie, więc jeżeli sprzedawca po zalicytowaniu nagle poda wyższy koszt przesyłki, to mamy dowód, że ustalenia były inne.

Gość klklk
ja rozumie ze koszty wysylki rz wiekszej ilosci rzeczy sa iweksze ale bez przesady zeby za druga rzecz doliczyc jeszcze 10zł?? to jest neiuczciwe to zarabianie na przesylce ja sama kupuje i tez sprzedaje ale jak ktos u mnie kupie wiecej niz 1 rzecz to doliczam jakies1zł czy 2zł ale nie 10zł

Gość NieMamPomysluNaNika
dzięki wam wszystkim za wypowiedzi! :) co do pytania o koszty wysyłki przed zakupem, to może faktycznie moja wina,że nie spytałam wcześniej, ale naprawdę ilekroć kupowałam więcej niż jedna rzecz nigdy nie było az takich kosztów! tak jak pisałam, była to kwestia 2, 3 złotych i być może to uśpiło moją czujność:/ tak jak napisałam wcześniej, nie można ufać ludziom:/

Gość NieMamPomysluNaNika
poza tym (tak jak ktos już napisał) ta Pani tez pewnie po jednej rzeczy z zagranicy nie sprowadzała, żeby teraz naliczac oddzielnie koszt każdej wysyłki, czuję, że to trochę naciągane :/

Gość NieMamPomysluNaNika
juz wszystko ok, udało mi się dogadac z tą Panią :)