Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fefefefe

Podwójne nazwisko dla dziecka?

Polecane posty

Gość fefefefe

Nie wiecie czy jest taka mozliwosc? Np. wstepujecie z kims w zwiazek malzenski, kazda ze stron zostaje przy swoim nazwisku? po czym dziecko ma dwa nazwiska (ojca+matki). Wiem ze istnieje mozliwosc nadania dziecku nazwiska tylko po matce(mimo ze ojciec uznal dziecko).

Gość juz mezatkaa
ja mam dwa nazwiska. tylk o u mnie bylo troche inaczej. ojciec mial dwa zalozmy nowak-kowalski, a mama miala jedno np. glowa. i ja mam na nazwisko glowa - kowalski. ale jest taka mozliwosci. polaczenia dwoch nazwisk

Gość dziecko zawsze otrzymuje
nazwisko po ojcu.

Gość fefefefe
Tylko ja nigdy nie spotkałam się z sytuacją żeby dziecko miało dwa nazwiska, zazwyczaj każdy ma nazwisko po ojcu, w nie których sytuacjach dziecko nosi nazwisko matki. Lecz czasem oba nazwiska są ładne i godne tego by je połączyc.

Gość juz mezatkaa
to ja jestem pierwszym przypadkiem jesli widzisz. mam naziwsko i ojca i matki. i znam jednego chlopakaa ktory tez tak ma. i corka nauczycielki mojego dziecka tez

Na pewno jest tak możliwość jeśli chodzi o małżeństwa, z tym, że trzeba to ustalić przy zawieraniu związku małżeńskiego. Czy jest taka możliwość w przypadku gdy rodzice są małżeństwem tego nie wiem.

Gość lemon tree
Oczywiście, że można, leżała ze mną w szpitalu kobieta, której synek miał dwuczłonowe nazwisko. Jeśli oboje rodzice takie mają, to oczywiste jest, że dziecko też, ale jeśli np. tylko matka, to ja bym się zastanowiła, zwłaszcza, jeśli dziecko jest dziewczynką. Poza tym nazwisko, jakie będą nosić dzieci, ustala się przed ślubem w USC.

Gość a gdy rodzice zarówno ojciec i
matka mają po 2 nazwiska to dzieci ile dostają nazwisk - 4. W Brazyli o ile wiem czasami tak bywa:D

Gość pSZeCZkolanka
Nie podoba mi się ta moda. W dodatku jest niepraktyczna - mam troje dzieci o podwójnych nazwiskach w grupie i nie mieszczą mi się w rubrykach w dzienniku :P

Gość lemon tree
Ale w Polce można mieć max 2członowe. Ja nie dałabym córce podwójnego, bo kiedy będzie wychodzić za mąż, to może chciałaby dołączyć nazwisko męża do swojego i co wtedy? Chyba musiałaby zrezygnować z któregoś z członów występujących w panieńskim nazwisku.. Zresztą swojemu synkowi też nie dałam dwuczłonowego mimo, że sama mam takie.

Gość fefefefe
To dobrze bo rozmawiałam na ten temat ze swoim narzeczonym, oboje byśmy chcieli żeby nasze dzieci nosiły podwójne nazwisko. Mój brat i jego narzeczona również są tego samego zdania i chyba w ten sam sposób postąpią w przyszłości.

Gość bardzo fajna moda

Gość to raczej zły pomysł
daj se z tym spokój.

Gość nauczycielka od 1-3
U mnie w klasie troje dzieci ma podwójne nazwiska i powiem szczerze że jest to bardzo niewygodne :P