Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maga01

Nauka gry na gitarze, jaką wybrać gitarę?

Polecane posty

Może ktoś z Was wie jaka lepsza będzie gitara dla początkującej 13 letniej dziewczyny do nauki gry. Patrze na allegro i są klasyczne i akustyczne z metalowymi i nylonowymi strunami i kompletnie nie wiem którą bo się na tym nie znam. Może ktoś coś podpowie?

Gość kocichrupek24
Najlepiej jakąś niedrogą akustyczną z metalowymi strunami

Gość hgfdgfgf
klasyczna moze byc latwiejsza bo ma miekkie struny

Klasyczna. Yamaha c40. :) Sama ostatnio taką kupowałam. Koszt około 500 zł, sprawuje się bardzo dobrze.

Gość już teraz
ucz się gry na flecie prostym, nie musisz dziękować za poradę :)

Absolutnie. Kup lepszą jakościowo gitarę, bo dziecko Ci si ę zniechęci. Już lepiej wydać te 2 czy 3 stówki więcej.

tak, jak ci tu wszyscy mowia - klasyczna gitara z nylonowymi strunami. przy metalowych strunach mozna sobie niezle poharatac palce, przynajmniej na poczatku,kiedy opuszki sa nieprzyzwyczajone i bardzo delikatne. mozna sie zniechecic w ciagu pierwszej lekcji. na poczatek nylonowe struny sa ok. jesli pozniej bedziesz miala ochote, to wymienisz sobie gitare na akustyczna i tyle. osobiscie nie widze sensu kupowania akustyka od razu.

Gość gfdgfdgfd
nie koniecznie . A co jesli kupi dziecku gitare za 500 zl a ono nie bedzie chcialo grac i sie mu znudzi ? Gitara drozsza tak jesli dziecko bedzie przejawialo ochote do gry na tanszej

myślę, że najlepiej kupić w sklepie muzycznym, gdzie dziecko weźmie w ręce i przymierzy się do szerokości gryfu, grubości gryfu, a także taki przyrządzik do zwiększania siły palców lewej ręki.

do nauki wcale nie jest potrzebna zadna super-wypasiona gitara. tak, jak ktos wyzej napisal - kupic w miare tania, jak sie spodoba, mozna myslec o drozszej. ja nauczylam sie grac na starej, ruskiej gitarze, ktora brzmiala tak, ze az uszy bolaly, miala przesuniety mostek, dzieki czemu struny krzywo ukladaly sie na gryfie i im blizej pudla rezonansowego, tym bardziej zblizaly sie do krawedzi gryfu, a w pewnym momencie nawet wychodzily poza niego. naciagi byly totalnie zapieczone, albo nie szlo ich ruszyc z miejsca, albo byly poluzowane. nic to nie szkodzilo, najwazniejsze, ze nauczylam sie chwytow, szybkiego manewrowania palcami po gryfie i odpowiedniego bicia. dopiero po ladnych paru latach zainwestowalam w porzadna hiszpanska gitare, na ktorej gra sie naprawde przyjemnie.

Dziękuję za wypowiedzi z tego co zrozumiałam ma być to gitara klasyczna z nylonowymi strunami więc takiej będę szukała. Ta gitara to nie dla mojego dziecka bo jeszcze nie mam tak dużych dzieci. Chcemy ją podarować męża siostrzenicy gdyż marzy o gitarze i nauce grania na niej a jej rodziców po prostu nie stać na zakup gitary, więc chcemy pomóc. I myślę że na początek taka za 150 zł wystarczy a później zobaczymy.

moja pierwsza gitara, była stara i odrapana, ale miała dźwięk taki, że aż w duszy coś drgało. Potem kupiłem sobie skrzypcówkę z miłości do The Beatles, a w starej jest zamontowany w środku mikrofon i czasem grywam Shadowsów, jak mam humor....

Gość lana mcfarland5550
a jaka polecacie do nauki gitarę elektryczną?

Gość jyjhgjjhjhyu
Kup sobie klasyczną z nylowymi strunami, bo łatwo się nauczyć grać, i trudniej poranić sobie palce. Później można przeżucić się na metalowe struny, na gitarę akustyczną, basową lub elektryczną. Kupywanie gitary przez internet jest bez sensu, do instrumentu trzeba się przymieżć, dotknąć go i sprawdzić, czy jest idealny dla danej osoby. Najlepiej kupić gitarę solidną, ale nie za bardzo rozbudowaną, żeby się nie zniechęcić.

Gość Lucusia.
Ja również mam 13 lat i gram na gitarze od marca. Wtedy miałam jeszcze 12. :P Absolutnie nie zgadzam się z osobami, które mówią, żeby na sam początek kupić jakąś droższą gitarę. To nie prawda. Piszę z "lekkim" opóźnieniem, ale po to, żeby inni niezdecydowani mogli się czegoś dowiedzieć. Proponuję na sam początek kupić coś tańszego, nie od razu przeskakiwać na marki takie, jak Gibson, czy Yamaha. Trzeba zacząć od tzw. badziewia, na które nawet szkoda ściany. To nie zniechęci, moi drodzy. ;) Bo ktoś, kto pierwszy raz w życiu ma gitarę w rękach nie zna się na tym kompletnie, z teorii owszem, ale w praktyce nie wie niczego. Ja osobiście, gdy uczyłam się grać, a robił to mój ojciec, zaczynałam na starej, trzydziestoletniej gitarze klasycznej mojej mamy, o grubym i twardym gryfie, metalowych strunach, które były bardzo wysoko ułożone nad gryfem. Miałam poharatane palce, ale... No, w każdym razie, mnie to nie zniechęciło. Później grałam trochę na Epiphone akustycznym i nie widziałam różnicy pomiędzy "lepszą" firmą, a "gorszą". Ktoś tu wyżej napisał, że jeśli jest to dziecko, to nie wiadomo, czy to tzw. słomiany zapał, czy zaraz się nie znudzi, więc droższe gitary dobrych firm odpadają. Dla osób początkujących polecam niedrogie, mniej zaawansowane marki. Mam nadzieję, że pomogłam również i tym, którzy przeglądają wątek. :)

Gość bumilop
to się włkaśnie często zdarza, że ludzie kupia gitarę w markecie z metalowymi strunami i szybko moga się zniechęcić. Ja polecam, nawet na gitarę dla początkującego, coś powyżej 300 zł, np. jakąs Yamahe, ja zaczynałem właśnie od czegoś takiego: http://www.conrad.pl/Gitary-akustyczne.htm?websale7=conrad&ci=SHOP_AREA_20066_1409016 (drugi model od góry)

Ja zaczynalam na klasycznej z miekkimi strunami. Pozniej kupilam akustyczna.

Gość staszekstaś
Też zaczynałem od klasycznej, polecam Muzosferę, może akurat jesteś gotowa na bardziej zaawansowany instrument, oni potrafią szybko doradzić:)

Gość gość
skoro gitara jest wybrala to warto kupic do niej odpowiedni case, ktory zabezpieczy instrument. W A-z cases http://www.az-cases.pl/index.php maja tego mnostwo i robia na zamowienie. Te ich obudowy sa naprawde dobre

Gość gość
Generalnie moim zdaniem jeśli chodzi o naukę gry na gitarze to warto najpierw zapisać się na jej naukę do szkoły. Ja uczęszczałam do http://www.akademiamr.com/ gdzie doradzono mi też jaka gitara będzie najlepsza na początek.

Gość yolojulo
kup taką jaką chcesz, gitara sama grać nie będzie. Masz spory wybór np tu http://queen2.pl/