Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mariola14

Za młoda na ciąże ?

Polecane posty

Witam:). Chcę usłyszeć opinię kogoś ze zewnątrz. Mam skończone 18 lat i bardzo chciała bym mieć dziecko. Jestem z moim chłopakiem od ponad roku i bardzo się kochamy. Nie ukrywam że jest on młodszy o rok. Ale jest niezwykle dojrzały i mądry. Oboje pragniemy mieć dziecko, lecz snują się przed nami obawy. Jak to będzie co ze szkołą, praca itd. Mam też niedoczynność tarczycy i boję się, że będę miała trudności z zajściem w ciąże:(. Gdy się kochamy nie stosujemy antykoncepcji i nieraz się zdarza że on kończy we mnie. Ale nic nigdy nie wskazywało an to żebym zaszła. Powiedzcie mi co o tym sądzicie ??. Czy będę mogła mieć dziecko?. Czy to za wczas abyśmy zaczęli się starać o nie teraz ??.

Gość zapłakana izabela
powiem ci że ja jestem nie dużo od ciebie starsza, mam 22 lata, i mam roczna córeczkę, też mam problemy z tarczycą ale rzeczywiście ta twoja niedoczynność może być problemem z zajściem w ciążę, o decyzji o dziecku ja bym jeszcze poczekała

jesteście dopiero rok ze sobą to krótko. po drugie stać wan na utrzymanie dziecka? macie gidze mieszkać? potraficie wychować dziecko? czy jesteście w stanie zagwarantować dziecku utrzymanie materialne przez jakieś 20-25 lat bez przerwy?

Przecież to skrajna nieodpowiedzialność... Jak zamierzesz pogodzić szkołę z opieką nad dzieckiem ? Skąd weźmiecie pieniądze na utrzymanie dziecka ? Tobie wydaje się, że to opieka nad dzieckiem to wcale nie jest nic trudnego, a jest wręcz przeciwnie. Poczekaj parę lat i wtedy decyduj się na dziecko, a nie wtedy kiedy cały świat stoi przed Tobą otworem a Ty wolisz zaszyć się w pieluchach i zajmować dzieckiem.

Do zaplakanej Izabeli >Dziękuje za odpowiedź. Piszesz, że masz roczną córeczkę, a miałaś problemy z zajściem w ciąże ?

Gość dziecko , za naukę się weź
a nie się seksić i dzieciaka robić. Jesteś jeszcze młoda, zdążysz, po cholerę się śpieszyć?

Gość koń by sie usmiał
Levviatan utrzymanie do wieku 25 lat??? hahhahahahahaha dobre a po drugie "jestescie w stanie zagwarantowac utrzymanie w wieku 20-25 lat" a przepraszam czy ktos wie co bedzie za 25 lat nie sadze!!!!! dziecko ile ty masz lat o jak narazie to pieprzysz bez sensu do szkoly lepiej sie szykuj bo jutro pora wstac ty wiesz co bedzie za 10 15 lat?? bedziesz miec dzeci i bedziesz wiedziec czy cie stac za 20 na jego utrzymanie?? buahahahahaha

Gość jjjjjjjjaaaaaaaaaaaaap
Czy ty jesteś psychiczna? Pomyśl kto was będzie utrzymywał, twój chłopaczek? Wiesz ile kosztuje dziecko? Ciekawe jak skończycie szkołę... Jak będzie zarabiał?Wkurwia mnie, że później państwo lub biedni rodzice utrzymuje takich tępych dzieciorobów.

Gość zapłakana izabela
nie miałam problemu bo to była wpadka, teraz jestem już po slubie ponad rok, z moim byłam 3lata,

Gość zdeecydowanie tak!
ja mam prawie 19 lat i jestem w 4 miesiacu ciąży... siedze w domu, pozegnalam sie ze studiami i chodze do psychologa, bo nie moge sie pogodzic z tym wszystkim. Chcesz sie zamienic?

Zdaję sobie sprawę z tego, że dziecko to nie zabawka i trzeba mu poświęcić cały swój czas i swoja uwagę.

No ale nie potrafię zrozumieć dlaczego właśnie TERAZ chcesz mieć dziecko, przecież nie dasz rady pogodzić nauki z opieką nad nim. I co na to Twoi rodzice, wiedzą o Twoich zamiarach ?

Gość kirianka
jesteś w stanie zapewnić mu byt i bezpieczeństwo? warunki do optymalnego rozwoju umysłowego jak i psychicznego? jak zamierzacie się 'utrzymać'??

Gość zapłakana izabela
kurcze dajcie spokój dziecko jeszcze tak dużo nie kosztuje, jak sie karmi piersią, czy robi samemu jedzenie, czasem bardziej odpowiedzialne są te matki co mają 18 lat niż te co prawie 30

koń by sie usmiał -> widać nie załapałeś/załapałaś pytania.... bo przecież można studiować do 25 roku życia i ty chodziło o to czy ma sie stałe dochody a nie pracuje tylko dorywczo

Po prostu chciałabym mieć dziecko. Coś we mnie mi to mówi. Rodzice nic nie wiedzą. Kocham dzieci. Wiem że to ogromna odpowiedzialność.

zapłakana izabela -> widać zapomniałaś że dziecko tez rośnie, potrzebuje ubrań zabawek z czasem książek a to kosztuje nietuzinkowa -> nie odpisałaś mi na ostatniego maila ;p

Gość kirianka
Mariola, zadałam proste pytanie, jak zamierzasz zapewnić byt swojemu dziecko? dosłownie mówiąc, za co zamierzasz kupić mu pampersy/ubrania/jedzenie/leki??? o dachu nad głową nie wspomnę.

Do zapłakana Izabela> Dziękuje . Może i macie racje wszyscy ja po prostu chciałam wiedzieć. Boję się że przez tą tarczyce nie będę mogła zajść w ciąże.

Gość zapłakana izabela
ja miałam 21 lat jak zaszłam w ciążę było bardzo ciężko, nie powiem ale teraz jestem szczęśliwa że ona jest moja kochana córeczka, choć przeszłam paskudną depresję poporodową, teraz jest fajnie ale nie moge nadal sobie poradzić z nie przespanymi nocami i czasem i puszczają nerwy z tego powodu,

Gość niezleee
Levviatan majac dziecko ty od razu wiesz czy bedziesz za 20 lat mial prace non stop aha rozumiem mamy to jasnowidza co od razu wie co bedzie w przyszlosci jestes dzecko jeszcze za mlode zeby sie wypowidac na tego typu pytania!!!!!

Do Kirianka> wiem że to nie jest proste . Ale wiem tez ze rodzice by pomogli na początku a potem praca. bo jak inaczej

Gość zapłakana izabela
a leczysz tą tarczycę??jeżeli tak to n ie ma problemu, ale dziewczyno mówię ci z własnego doświadczenia poczekaj jeszcze, masz na to czas.

i co? Chcesz potem do końca życia czyścić kilble w supermarkecie? Chyba, ze myślisz, że bachorka będą wychowywać rodzice, a ty łaskawie będziesz się uczyć...ale nie licz na to, haha.

DO zapłakana Izabela> tak leczę od paru lat już . Biorę tabletki Euthyrox 50. Ale ostatniomiałam robione TSH i wyszły wyniki ponad normę.

Gość kirianka
gdybym miała tak nieodpowiedzialną córkę, która jednego dnia mówi mi, że świadomie zaszła w ciążę w wieku 18 lat i spodziewa się dziecka usiadłabym i płakała...nad tym, że nie umiałam jej wychować

Gość powiem ci cos;
tez bedac w twoim wieku bardzo chcialam miec dziecko ale wiedzialam jaka to odpowiedzialnosc co z tego ze lubialam dzieci i bardzo chcialam miec swoje jak nie mialabym je za co utrzymac po drugie rodzice wiedzialam ze byliby bardzo zawiedzeni teraz po kilku latach wiem ze dobrze zrobilam bo z perspektywy czasu zdaje sobie sprawe ze bylam wtedy strasznym dzieckiem teraz nadal jestem z tym samym facetem co wczesniej planujemy slub i dzieci i wiem ze nie decydujac sie wtedy na dziecko podjelam najlepsza decyzje w moim zyciu teraz mam zawod prace i moze za rok pomysle o dziecku

Jestem odpowiedzialna. Napisałam bo chciałam znać opinię innych więc nie musicie się od razu tak unosić co po niektórzy :/