Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tej wspaniałej gry

Czy wszyscy z dolnośląskiego mają góralski akcent?

Polecane posty

Gość tej wspaniałej gry

?

Gość joł men
nie. ja właśnie jestem we wrcołaswiu i nie słysze by ktoś tu miała akcent, oni tylko śmiesznie móiwą, zamiast na rynku to "w rynku"

Gość Wrocławianin/////
śmieciu, na Dolnym Śląsku mówi się najczystszą polszczyzną w tym kraju, profesor Miodek ci to powie

Gość tej wspaniałej gry
macie może jakiś link np do youtube np. telewizji śląskiej gdzie jest jak oni mówią? bo miałam kiedyś koleżankę ze śląska i ona tyk typowo po śląsku mówiła, tak twardo i mocno i się zastanawiam czy tak wszyscy

Gość tej wspaniałej gry
?

Gość joł men
to chyba żart ,z ę we Wrocławiu najczystszą polszczyzną, ja słszłam, , zę w Szczecinie

Gość joł men
Chciałbym zadać kolejne pytanie: w którym regionie Polski ludzie mówią najbardziej poprawnie po polsku? Chodzi mi o unikanie naleciałości, gwary, itp. Czy da się tak w ogóle skategoryzować region? Mam swoje typy, ale być może jestem w błędzie. Dziękuję i pozdrawiam. Regionalne odmiany polszczyzny różnią się głównie leksykalnie, w mniejszym stopniu składniowo i fonetycznie. W Poznaniu mówi się np. pyry zamiast ziemniaki, a w Krakowie ludzie mówią, że idą na pole, kiedy wychodzą na dwór. W komunikacji lokalnej używanie regionalizmów nie jest niczym złym, ale na forum ogólnopolskim należy posługiwać się językiem ogólnym, unikając regionalizmów, które mogą być niezrozumiałe dla słuchaczy z innych regionów. Profesor Bralczyk w niedawno wydanej książce Mówi się wyraził pogląd, że najczystszą polszczyzną - wolną od naleciałości gwarowych - mówi się na Ziemiach Odzyskanych, gdyż dialekty ludności napływowej, przesiedlonej z innych regionów Polski, nie znalazły tu oparcia w dialektach rodzimych. W rezultacie tutejsza ludność najszybciej zaczęła mówić językiem ogólnym, także w sytuacjach codziennych. Mirosław Bańko

Gość kalafior,...
na dolnym śląsku jest ludność napływowa, po 2 wojnie światowej, więc w zasadzie gwary tu niema, bo warszawiacy, poznaniacy, krakusy i cała reszta miesza się tu od 45 roku co innego na górnym śląsku oraz można gwarę usłyszeć w okolicach Wałbrzycha, lecz nie wszyscy tam gwarą mówią

Gość joł men
no to to samo można powiedziec o szczecinie;P u nas nie ma żadej gwary i nikt tu nie powie, że coś jest " rynku" z resztą jest to błędne