Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Perwersja

Dlaczego impotent nie może zostać księdzem?

Polecane posty

Czytałam ostatnio (w TV w autobusie :classic_cool: ) listę schorzeń, które dyskwalifikują kandydatów do seminarium. Zastanawiam się dlaczego impotent nie może zostać księdzem. Jedyne co przychodzi mi do głowy to narastające napięcie seksualna, frustracja i w dalszej kolejności problemy psychiczne. Czy ktoś ma jakiś inny pomysł lub też po prostu wie dlaczego tak jest i może mi to wyjaśnić. Również osoby niedosłyszące i niedowidzące są dyskwalifikowane. Zastanawia mnie czy takie osoby nie byłyby najlepszymi duszpasterzami osób niepołnosprawnych?

Gość hugfug
a taki impotent czym bedzie posuwac innego ksiedza? kropidłem?

"a taki impotent czym bedzie posuwac innego ksiedza? kropidłem?" Kościół oficjalnie przecież się nie przyzna do stosunków homoseksualnych pomiędzy księżmi :) Musi więc istnieć jakieś inne oficjalne uzasadnienie.

Gość sztuka
Nie wiem, może się myle. Ale moze chodzi o to, żeby to nie było tak, ze na ksiedza ida osoby jakby "mniej wartosciowe", które nie mogłyby sprawdzić sie w normalnym związku. Facet idąc na księdza poświęca jakby swoją seksualność na czesć celibatu, tzn. mógły uprawiać sex ale go się wyrzeka.

Gość .ghd.....xckcid
A jak by dzieci gwalcil?

Sztuka, może faktycznie coś w tym jest co piszesz. .ghd.....xckcid-wiemy jak jest, ale to nie o tym temat.

Gość nie małolata
ta jasne ksiądz wyrzeka się seksu:D zara majty obszczam :D ty matołku naiwny,ksiądz wali wszystko co na drzewo nie ucieka :D to środowisko to istna patologia,walą się między sobą,dzieci pieprzą i mężatki:D

Rzadko chodzę do kościoła chociaż "oficjalnie" jestem katoliczką. Nie czuję potrzeby wypisywania się z kościoła. Nie mam jakiegoś szczególnego szacunku dla księży, ale sądziłam, że jednak chociaż część z nich odczuwa prawdziwe powołanie, a nie idzie na księdza dlatego, że i tak nie może sobie poruchać :o :o :o

Gość żalosne:
Sztuka ja mysle tak samo, ale w naszej parafi byl kulawy ksiadz potem okazalo sie ze to SM ale z seminarium go nie wyrzucili ze jest chory . Mlody ladny chlop , bo byl na kolendzie u nas i opowiadal jak od najmlodszych lat pragnal zostac sluga bozym. To sie nazywa powolanie i nie piszczie glupot bo jak ktos ma faktycznie powolanie to jest porzadnym ksiedzem, ale sa i tacy co wybieraja wygodne zycie. wiec nie mylcie tego.

Gość żalosne:
jak ktos ma doswiadczenie w leczeniu to powiem krotko: sa lekarze z powolaniem dla ktorych pacjent jest ponad wszystko i sa konowaly ktory ma cie gdzies i tylko patrzy jak kase zedrzec a nie leczyc.

Jasne :D Tylko ja bym chciała poznać oficjalne stanowisko kościoła w tej sprawie, a nie chce mi się szukać :classic_cool:

Może chodzi o to że tak czy siak nie roocha więc przełożeni by nie wiedzieli czy jego celibat jest wymuszony dysfunkcją pały czy rzeczywistym wyrzeczeniem w imie wiary?

Ten wątek się powtarza, więc może coś w tym jest. Tak się zastanawiam-apostołowie chyba mieli żony i ruchali, więc po co te wyrzeczenia? :p Św. Józef obracał Maryję dziewicę :classic_cool: Po co się wyrzekać czegoś naturalnego 😴

"Myślisz, że Chytrus też mieszał jakiejś w kotle? " Oczywiście. Moja patronka Maria Magdalena była jego żoną :) Głęboko w to wierzę :) Serio, serio :)

Wszyscy w niebie uprawiają seks :classic_cool: W końcu w niebie ma być fajnie 😴 A czy impotencję się leczy? Idę, wpadnę później zobaczyć co naskrobaliście ;)

pytanie troszke inne: jak oni sprawdzają czy dany kandydat nie jest impotentem?? zbiera sie komisja i wywołują wzwód?? czy jak? :D

Gość Ja mandarynkowa
Up