Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorcia912

Wolne na badania w ciąży

Polecane posty

Gość dorcia912

Czy na badania w ciąży muszę przedstawić w pracy L4, czy wystarczy wpis w książeczce zdrowia, że w danym dniu robiłam te badania? Czy pracodawca musi mieć jakiekolwiek zaświadczenie? Ciąża jest widoczna (23 tydzień). Jeśli ktoś może wskazać odpowiedni artykuł kodeksu pracy, to będę wdzięczna.

Gość Tygryskowy pląsik
warunkiem jest okazanie pracodawcy zaświadczenia od lekarza stwierdzającego ciążę. Wtedy badania możesz wykonywać w trakcie godzin pracy bez obowiązku odpracowywania o ile wizyta lekarska nie może odbyć się w innych godzinach - ale tego to nikt nie sprawdza akurat :)

Gość dorcia912
Zaświadczenie już dawno przedstawiłam, ale dyrektorce przypomniało się dzisiaj, że jak w czwartek brałam wolne, to teraz mam donieść L4. Czy muszę? poza tym żaden lekarz mi nie wystawi L4 na tyle dni wstecz. Czytałam na forach, że jeśli ciąża jest widoczna, to nie trzeba mieć na badania L4, a badania mogłam tylko w godzinach pracy zrobić... Potrzebuję odpowiedniego artykułu z kodeksu pracy, bo to, że coś wyczytałam na forach jej nie wystarczy. Pomóżcie

Gość dorcia912
"pracodawca jest obowiązany udzielać pracownicy ciężarnej zwolnień od pracy na zalecone przez lekarza badania lekarskie przeprowadzane w związku z ciążą, jeżeli badania te nie mogą być przeprowadzone poza godzinami pracy. (185 2 k.p.)" Ale czy muszę jej dać za ten dzień L4, bo tego tu nie ma... Musi mi dać wolne i już? Bez żadnego zaświadczenia? Pokazałam jej skierowanie i wpis z datą kiedy badania były robione, a ona dalej chce L4...

Gość Tygryskowy pląsik
Dorcia, zadzwoń do PIP, numer znajdziesz gdzieś w necie. Ja nigdy nie brałam całego dnia wolnego na badania, co najwyżej przychodziłam później do pracy lub z niej wcześniej wychodziłam, więc nie wiem jak to jest kiedy badania zajmują cały dzień. Obawiam się, że może żądać tego L4, bo z tego co wynika nie pokazałaś się w tym dniu na oczy w pracy, ale nie wiem. Ja doradzam telefon do PIP - na pewno odpowiedzą na Twoje pytanie i ewentualnie pokierują co zrobić.

Gość dorcia912
Dzięki za wskazówkę... Jestem nauczycielką, więc krótko pracuję... poza tym nie było mnie w pracy 14 października, czyli nie straciłam żadnych godzin edukacyjnych.

Gość Tygryskowy pląsik
Nie ma problemu. Powodzenia :)

Gość dorcia912
Badania robiłam pomiędzy 9 a 11 rano. Do pracy jadę 30 minut, a zajęcia skończyły się w szkole przed 12. Jaki sens był wracać do pracy? Poza tym to było tylko spotkanie z okazji Dnia Nauczyciela i nie było lekcji...

Gość ----=====
ciekawe jakie to badanie robiłaś między 9 a 11???, wszystkiego już się chwytają ;/ idź na l4 do końca i nie zawracaj dupy.

Gość dorcia912
Jeśli badania robią tylko w określonych godzinach a w kolejce jest 30 osób, to nie masz pewności ile czasu zajmie Ci czekanie w kolejce...