Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość M&M

SPANIEL SZCZENIAK ROBAKI

Polecane posty

Gość M&M
erudytka i jak miał robaki to też nie miał apetytu?

Dzień przed tym jak je zwymiotował był taki osowiały, mniej jadł i mniej pił. Tzn. on zwymiotował w niedzielę na wieczór a od rana w niedzielę taki był. Rano w poniedziałek zwymiotował je znowu, pojechałam do weta, dostał to mleczko, i we wtorek już zdrowszy był, żywszy i jadł normalniej, ale też taki trochę przytrzymany - bo te leki na odrobaczanie tak działają, ja jak wzięłam tabletkę to chodziłam jak naćpana z bolącą głową, a co dopiero psiak i to mały? :(

Gość pomoc....
jak ma duuużo robaków i dostaje lek,który ma je zabić, to trochę źle się poczuje, w końcu to są leki a nie cukierki... Erudytka - wymioty pianą to norma :) A robaki nie koniecznie muszą przejść - przez tyle lat miałam do czynienia ze zwierzakami, że sprawdzałam u siebie, czy coś nie przelazło, ale jakoś nic nie chciało ;) Wystarczy mycie rąk.

Gość M&;M
Mi dziś weterynarz powiedział, że jak skoncze odrobaczac psa to żebyśmy odrobaczyli się całą rodziną, bo wystarczy, że pies poliże czy wezmie po pyszczka jakąś zabawke a dziecko bedzie chciało mu ją zabrac i potem włoży rączki do buzi i juz jest duze prawdopodobieństwo, że moze byc zarobaczone

Wiem, ale jednak wolałam nie ryzykować z tym bo wiadomo :) Teraz będę go znowu jechała odrobaczać profilaktycznie i szczepić :) W każdym razie ja się wkurwiłam, bo jak brałam psiaka to facet powiedział że był odrobaczany 2 razy, więc ja dodatkowo 2 dni po wzięciu go do siebie go odrobaczyłam tak jakby trzeci raz... No i 1,5 miesiąca później zwymiotował tymi robakami :o Jakbym tego faceta dorwała to chyba bym pobiła, przecież mógł powiedzieć że pies w ogóle nie byl odrobaczany, odrobaczyłabym ile trzeba :o

Gość fetorox
prawdopodobnie dostałaś tabl. o nazwie paratex, niebo lepsze od "mleczka", które nie działa w ogóle na tasiemca odrobaczenie stosuje się raczej co 24 godz., ale różni lekarze, różne trendy zabieg powinno się powtórzyć w odstępie 10-14 dni dorosłe postaci robaków "odejdą" po około 3 dniach, następne dorosłe stadium po kolejnym odrobaczeniu

Gość fetorox
bardzo dziwne, że mały szczeniak ma robaki :D butów nie liże domownikom? na spacery nie wychodzi? mieszkasz w domu czy w bloku? bo osiedlowe trawniki to masakra. Pies jest mały, będzie smakował środowisko jeszcze długo :) i będzie często musiał być odrobaczany:)

Gość M&;M
Mieszkam w bloku niestety :/ butów nie zaczepia, zresztą u nas w domu buty na biarząco chowa się do szafki a czy to normalne, że dziś wogóle nie wziął nic do pyszczka?

Gość fetorox
jeszcze jedna uwaga, zastrzyk "od infekcji" czyli antybiotyk :) nie możesz podjąć szczepień przez co najmniej 2 tyg od tego zastrzyku, ponieważ szczepienie będzie nieskuteczne, coś na zasadzie jakby szczeniak dostał zastrzyk z soli fizjologicznej :)

Gość fetorox
nie ma sensu pchać jedzenia na siłę, pies nie kot, nic mu nie będzie jak nie zje ze 3 dni ważne żeby pił wodę jeśli będzie jakiś problem kup mu pastę calo pet producent vetoquinol biowet, koszt około 36 zł, dostępne w sklepach internetowych np. www.animalia.pl lub u weterynarza. Pasta ta jest jakby koncentratem energetycznym, podajesz małą ilość a pies przyswaja sporo kalorii, dodatkowo pozwoli rozbujać ponownie apetyt.

Gość M&a;M
A ta facetka co sprzedała mi psiaka, też twierdziła, że jest po odrobaczaniu. Powiedziała, że raz była u weterynarza( 2 tyg. temu) i dostał jedną dawkę tego mleczka. I rzekomo dziś miał wziąc 2 dawkę. Nawet powiedziała mi u jakiego weterynarza z nim była. Dziś zadzwoniłam do niego a on mi mówi, że to mleczko podaje się przez 3 dni a nie przez 1. Poza tym już tydzień czasu nie mogę doprosić się jej o ksiązeczkę psiaka. Twierdzi, że ma ją w domu i ciągla zapomina ją zabrać do pracy, Więc zapytałam, czy pies był zaszczepiony, skoro ma ksiązeczkę a ona mówi, że nie wie. Jutro mam isc do niej do pracy po książeczkę, a jak nie przywiezie to pojade z nim do tego weterynarza do którego dziś dzwoniłam, bo powiedział mi, że najwyżej zaczniemy leczenie psiaka od początku.

Gość fetorox
odnośnie osiedlowych trawników jedna wielka kupa, której kiedy jest trawa szczególnie nie widać psy nie przepadają za częstym odrobaczaniem, zresztą niewielkie zarobaczenie tak na prawdę jest wskazane z przyczyn zdrowotnych :) podobno 95% populacji ludzkiej jest nosicielem glisty ludzkiej, odrobacza się ktoś? na razie, do osiągnięcia około 8 miesięcy proponuje odrobaczanie co 2, max 3 miesiące, później instynkt poznawczy psa powinien się uspokoić

Gość M&a;M
fetorox serdecznie dziękuję Ci za wszystkie porady. Bardzo martwię się o psiaka :( a jeśli tak jest, że trzeba odczekać 2 tyg. z tym szczepieniem teraz ze względu na fakt, że dostał antybiotyk( a dostał na 100% bo weterynarz mi mówił, że podał mu antybiotyk) to musze zmienic weterynarza, bo ten kazał mi w czwartek przyjść z psem na szczepienie ;/;/;/

Gość fetorox
słuchaj, jestem weterynarzem można odrobaczać "mleczkiem" raz i powt. za 10 dni, lub 3 dni pod rząd (ostatnio modne) Te cudowne mleczko to zwykły pyrantel ludzki znany zazwyczaj pod nazwą Pyrantelum

Gość fetorox
a piesek kupiony od hodowcy? ja bym nie chciała pisać o tym całym biznesie tutaj na forum ogólnym

Gość M&M
A te blade dziąsła to może być przyczyna robaków? dziś już ma różowe :) ale wczoraj blado sine

Gość M&M
fetorox mogłabyś odezwać się do mnie na gg? będę bardzo wdzięczna jeśli tak to podam Ci numer

Gość M&M
10509867

Gość fetorox
dobry ten nr? bo moje gg twierdzi, że nie ma takiego:)?

Gość M&M
tak, dobry 10509867 a jak nie, to podam Ci córki 2791408

wczoraj bylam na kursie I pomocy dla psow. wet mowil, ze sine dziasła świadcza o niedotlenieniu np przy wadach serca. Co do robaków, kupilam psa z hodowlii i i tak byl zarobaczony. Robale zdechly po 3 dniach od pierwszej tabletki. Teraz przy małym dziecku psiak dostaje tablety co rowne 3 miesiace. Sama jako nastolatka 6 miesiecy chorowalam na TOXOCAROSE, paskudna chorobe ktorej przyczyna jest owsik psi , wiec dawaj tablety , dawaj!!

Gość karmic psa..
na sile to jest znecznie sie nad zwierzeciem nikogo nie mozna karmic na sile jak pije cos to jest dobrze