Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

taka j.

cywilny a rozdzielność majątkowa

Polecane posty

witam, mam pytanie, co jeśli ktoś bierze cywilny ale nie chce dziedziczyć po sobie lub uczestniczyć w ewentualnych długach małzonka? czy lepiej załatwić rozdzielność majątkową (w tym przypadku chyba już po cywilnym?) czy może spisać intercyzę (to chyba przed cywilnym?). Na czym to polega i jak to załatwić i kiedy? dziękuję

interesuje mnie też to, czy jeśli spisując rozdzielność lub intercyzę i jeśli w tym przypadku nie odpowiadamy za swoje długi i jakieś zobowiązania to czy dziedziczymy po sobie swoje dobra mimo posiadania intercyzy lub rozdzielności? chodzi o to: nie chcemy być pociągnięci do odpowiedzialności za długi i inne zobowiązania ale chcemy dziedziczyć po sobie wszelkie dobra. jak to załatwić?

tak kolorowo się nie da albo dziedziczysz majątek z całym dobrem (długi też) albo nie. Nie można dziedziczyć tylko dóbr a długi się rozpływają w przestrzeni.

my bysmy chcieli po prostu zabezpieczyć się przed ewentualnymi zależnościami finansowymi wobec kogoś lub czegoś ale dziedziczyć po sobie, w sumie to spadku można się zrzec więc może w ten sposób to zrobić

Gość dzieciatyyy
amój facet ma dziecko i też planujemy ślub cywilny, i teraz obawiamy się też, że matka dziecka będzie mogła zająć także moją pensję. ślub już za chwilę a zaniedługo będziemy mogli otworzyć mała firmę i obawiamy się, że ona nam wejdzie na to na poczet alimentów, jak to zrobić aby tak się nie stało?

taka j.- tak czy siak,nawet jak spiszecie intercyze,to i tak jesli na niego spadna jakies dlugi,to i tak bedzie je musial placic i bedziecie musieli zyc z twojej pensji,wiec i tak bedzie zabierane wam..jesli chcesz wyjsc za maz za kogos z dlugami,to musisz sie z tym liczyc niestety

ja pisze hipotetycznie, chcę się ubezpieczyć, no i lepiej jak biorą z jednej wypłaty niż z dwóch

Gość a czy istnieje możliwość
zapisania firmy już po zawarciu małżeństwa z intercyzą przedmałżeńską, np. firma jest na kobietę, potem ona bierze ślub z mężczyzną, z którym podpisuje intercyzę przedmałżeńską a potem przekazuje firmę w całości swojemu mężowi i ona już nie ma żadnych praw do tej firmy?

taka j. - na pewno rodzielnosc majatkowa zabezpiecza cie od niedziedziczenia w tym jesli chodzi o dlugi. mam znajomych kt zdecydowali sie na ten krok - maz kolezanki ma duza firme i w razie czego ona nie odziedziczy zadnej odpowiedzialnosci ale proponuje zwrocic sie o pomoc/ opinie do prawnika - chyba nie chcesz podejmowac tak waznych decyzji w oparciu o opinie osob tak niekompetentnych w temacie jak ja "[zgłoś do usunięcia] dzieciatyyy amój facet ma dziecko i też planujemy ślub cywilny, i teraz obawiamy się też, że matka dziecka będzie mogła zająć także moją pensję" nie obawiaj sie matka dziecka niczego Ci nie zajmie - nawet maz nie zajmnie ci pensji, natomiast jesli bedziecie miec wspolnote majatkowa to pomaitaj ze do czesci tego zawsze prawo bedzie miec ich dziecko (i w tym kontekscie matka) - jelsiby np. twoj maz zmarl a dziecko jest niepelnoletnie (szczegolow nie znam) natomaist matka dziecka jest dla ciebie osoba obca - i moze sobie zadac czego chce - to tak samo jak ja bym zazadala ;-) zarejsetruj firme na siebie - a z mezem zrob rozdzielnosc majatkowa i po klopocie, natomiast dziecko zawsze bedzie dziedziczyc po ojcu

Witam, troche sie na tym znam :) a wiec tak - jest kilka mozliwosci albo calkowita rozdzielnosc majatkowa albo inrecyza to zalezy jak bys dokladnie chciala, ze to wygladalo... Jesli chodzi o dziedziczenie to w ciagu 6 miesiecy mozesz przyjac spadek z dobrodziejstwem inwentarza czyli nie odpowiadasz za dlugi powyzej wysokosci spadku ...

Poza tym ... po slubie nie wszystko wchodzi do majatku wspolnego, jesli masz swoje mieszkanie (przykladowo) jeszcze przed zawarciem malzenstwa to Twoj przyszly maz nie ma do niego prawa, podobnie jest z dzialalnoscia gosp. i dzialmi sztuki, kolekcjami plyt itd ...

Gość a my mamy tak, że
mój narzeczony ma firmę ale ma właśnie dziecko z poprzedniego małzeństwa, chcemy wziać ślub ale matka już zapowiedziała, że wyciągnie z niego wszystko co tylko może (firmę założył po rozwodzie z nią). dlatego zastanawiamy się jak to załatwić, żeby do tego nie doszło.

Gość ruanda
Ludzie, dziedziczy się WSZYSTKO - i długi i majątek. Zawsze, niezależnie od intercyzy. Można przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza - wówczas odpowiada się za długi tylko do wysokości aktywów. Albo odrzucić spadek. Intercyza chroni przed odpowiedzialnością za długi - za życia. Tylko wówczas nie ma się żadnego prawa do majątku współmałżonka w razie rozwodu, a mało który facet jest na tyle głupi, żeby prowadzić firmę zapisaną na żonę i nie zabezpieczyć sobie tyłka.

Gość małp@
Ja wzięłam ślub cywilny i mam podpisaną intercyzę. Intercyzę należy podpisać najpóźniej 1 dzień przed ślubem. Koszt to 570 zł. Potrzebne są dowody osobiste i NIP-y przyszłych małżonków. Idziesz do notariusza, on przygotowuje umowę ( umowa małżeńska o rozdzielności majątkowej), umawiasz się na termin i podpisujecie papiery. Podpisując umowę nie dziedziczysz żadnych długów małżonka, jeśli są one wyłącznie na niego. Jesteście osobnymi podmiotami.

Czyli intercyza to inaczej umowa małżeńska o rozdzielności majątkowej? Czyli jeśli np. on zostałby obciążony czymś tam to ja za to nie odpowiadam tak?

Tak nie odpowiadasz, każde z was może wziąć np. kredyt bez zgody drugiego, ale też nie możecie razem rozliczać musicie składać pity indywidualnie.

A taka ciekawostka dla małżeństw bez dzieci (i to bez względu czy mają rozdzielność czy nie). Jeśli czegoś się już dorobiliście np. mieszkania to warto jest spisać testament, że dziedziczycie po sobie. Jeśli nie ma takiego dokumentu to roszczenia do majątku zmarłego mają rodzice i rodzeństwo (choć wydaje się to idiotyczne ale takie mamy prawo w Polsce)

czyli niby rozdzielność,niby intercyza ale się dziedziczy jeśli się spisze testament? a swoją drogą czy orientujecie się czy teraz jest problem jeśli się chce na ostatnią chwilę ten cywilny, wiem, że trzeba na 31 dni przed ale właśnie czy teraz jest tak, że terminy są zajmowane dużo wcześniej czy raczej nie ma z tym problemu

jeszcze jedno czy skrócony odpis aktu urodzenia dostaje się na miejscu czy trzeba na to czekać ileś dni? ile się za to płaci?

za odpis skrocony aktu urodzenia placi sie 15zl,i czeka sie zaleznie od urzedu.u nas czasmi wyda po 15 min a czasami trzeba czekac 1-2 dni

Jak napiszecie podanie z prośbą o przyśpieszenie ślubu to urząd powinien dać wam ślub wcześniej.

przeczytałam, że maksymalna stawka u notariusza przy podpisywaniu intercyzy to 400 złotych ale nigdzie nie znalazłam od jakiej sumy można płacić, przeczytałam, że można się u notariusza targować co mnie zdziwiło, czyli można mniej zapłacić niż 400 złotych tylko jakich argumentów nalezy użyć?

Gość suzy100
Witam, jestem zona i matka od 3 lat. w czasie mojego małzenstwa mój maz ma firme ale ta firme ma zapisana na siebie, tzn. on jest wlascicielem. niestey ale rozwodzimy sie. i czy po rozwodzie połowa firmy bedzie moja?

Gość mamuśka aguśka
Rozdzielność majątkową podpisujesz o notariusza, z dowodami osobistymi dwoje przyszłych małżonków. Terminy nie są długie, ja umawiałam się dzisiaj koszt 492 zł, nie podlega negocjacji.