Gość kempna Napisano Październik 19, 2010 Witam, w najbliższym czasie planuję zakup sznaucerka miniaturowego. Już teraz szukam w internecie wszelkich możliwych porad aby pieskowi było u mnie jak w niebie. Jako, że będzie to mój pierwszy piesek chcę się poradzić co do kwestii żywieniowych. Wiem, że wybór karmy jest naprawdę bardzo rozległy cenowo jak i jakościowo. Ale nie chodzi mi tutaj o karmę bo to zaproponuje mi pewnie wet. Myślałam o RC i tak zrobię jak będzie szczeniakiem bo to jego rozwój ale później zainwestuję w Eukanube i powoli go przestawię. Moje pytanie odnosi się bardziej do żywienia domowego. Chcę aby mój piesek miał bardzo urozmaicony jadłospis i nigdy go jedzenie nie nudziło :) Przygotowałam tutaj parę informacji i proszę o wyrażenie opinii czy jest to prawda czy mit ( informacje pozbierane z różnych witryn www ) oraz o podzielenie się informacją co wg was powinno się jeszcze na tej liście znaleźć. Oto lista: Jedzonko ;)) !! NIE WOLNO !! Żadnych kości oprócz cielęcych. W szczególności piszczelowych z drobiu. Mięsa wieprzowego, garmażeryjnego, wędlin, podrobów. Żadnych przypraw ani skwaśniałych rzeczy. Słodyczy i wywarów z mięsa i kości. Makaronów. Warzyw strączkowych i kapusty. KORZYSTNE ząbek czosnku do posiłku - zapobiega zarobaczeniu jabłka posiekana pokrzywa - żelazo raz dziennie łyżka oleju roślinnego sojowego lub słonecznikowego 2-3 x w tygodniu jajko z żółtkiem surowym, białko lekko ścięte PRZYSMAKI kości cielęce, suchary z bułki, biszkopciki GOTOWANIE Jedzenie najlepiej gotowane lub bardzo rozdrobnione. Prawie wszystkie warzywa (oprócz kapusty i strączkowych). Ryby tylko morskie (gotowane) Gotować każde mięso, które może jeść oprócz wątroby (jak zje za dużo wątroby będzie rozwolnienie) Kasze jedynie kukurydziane lub gryczane, ryż. --------- kuniec ;p Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ;)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach