Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wkqpwp

Czy ktos na chłopski rozum moze mi wytlumaczyć co to jest INFLACJA??

Polecane posty

Gość rolnik ze Sandomirza
chcioł jo se kupic we czyrwcu nowe gumofilce na zime,kosztowali wtedy 25 zł,ni mioł kasy,bo woda zaloła,tero chciał kupic i te same filce kosztujo 28,50,kruca ,3,50 zezała ta cało inflacyja,ślag by jom!

Gość Wolnomyśliciel propolski
Spada wartość pieniądza, czyli że ceny towarów idą w górę, tak? A nie wartość samego papierku (pieniądza), bo on sam w sobie nie ma wartości.

Otóż pieniądze są papierem wartościowym i posiadają jak weksel pewną umowną wartość przyjętą przez rząd (społeczność).

No tak, ale kto ustala wartość pieniądze, mówmy w tym wypadku o złotym. Kto i na podstawie czego? (przepraszam, ale jestem jeszcze nastolatkiem i za przeproszeniem, gówno wiem i się nie znam)

Gość wkqpwp
Czyli??? Czyli chodzi o to ze ceny produjktow sa wyzsze tak??? O to chodzi???Ze wszystko drozeje???

Chodzi o to , ze w ciagu roku niszczy sie troche banknotow. Wiec na koniec roku rzad, aby zniwelowac te straty podnosi wartosc pieniadza. Aby na rynku te banknoty ktore zostaly nadal mialy te sama wartosc. i to cala inflacja.

Czyli Tusk gadając o inflacji jako sukcesie swojego rządu tak naprawdę mówi o rabunku pieniędzy przez polityków z jego partii?

No ale dobra, ja się pytam na podstawie czego ustala się wartość złotego?

Gość stradamus kabala
A od czego zależy czy ktoś chce akurat nabyć złoty? hihihihi. :)

Gość Ben
Jeśli pieniądze sie niszczą, to akurat mamy do czynienia z deflacją kolego - czyli wzrostu wartości pieniadza ;) Najlepiej zrozumieć to tak, jest czegoś więcej - tanieje, jest czegoś mniej - drożeje. Trzeba sobie wyobrazić, że pieniadz to jest normalna rzecz, tak jak każde inne, np. chleb. Jest dużo chleba - jest tani, jest mało chleba - to w sklepach jest drogi. Tak samo jest z pieniędzmi. Jest więcej pieniędzy na rynku - sprzyja inflacji - mniej za niego kupisz, jest mniej pieniędzy (deflacja) - kupisz za niego więcej. A o ilości pieniędzy na rynku tym się już martwi Narodowy Bank Polski, obniżając, bądz podwyższając stopy procentowe. Jeśli jest deflacja - czyli za mało jest pieniędzy na rynku (powiedzmy, że jako gotówka w portfeli u zwykłych ludzi), to NBP (Narodowy Bank Polski) obniża stopy procentowe, po to, żeby ludzie zaczęli brać tanie kredyty, za które nie muszą zapłacić dużo odsetek - większa podaż i większy popyt na kredyty. Na odwrót jest z inflacją, jeśli jest za dużo pieniędzy na rynku, to NBP podnosi stopy procentowe, po to, żeby ludzie dali swoje oszczędności na jakieś konto oszczędnościowe czy lokatę. Mam nadzięję, że komukolwiek pomogłem :)