Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lulianna123

tesciowa

Polecane posty

Gość lulianna123

Moja teściowa ma cechę, której nie znoszę. Do wszystkiego co mówię musi dodać swoje 5 groszy. Nie jest to może nic wielkiego, ale jak przy każdej mojej wypowiedzi słyszę jej lekko ironiczny komentarz to za 50 razem mam już dość i coś odpyskuję i wtedy robi się afera, że "tej to nic powiedzieć nie można...". Mówię do córki "chodź do mamusi.." A teściowa "o proszę, mamusia się tytułować każe..." Mówie do córki "choć się kąpać" To teściowa "po co tak wcześnie, poczekaj 5 minut...". Owszem, nie jest to tragedia, ale strasznie mnie to denerwuje, może ktoś wie jak radzić sobie z takimi ludźmi?

przecież to Twoje dziecko i Ty decydujesz, kiedy wykąpać. Zwróć uwagę teściowej, że nie życzysz sobie wtrącania się i już ja nie mając dzieci też miałam podobny problem. Dwa razy skomentowała moje decyzje i dostała taki wykład, że już nigdy tego nie zrobiła. Gorzej jak u niej mieszkasz

Gość pozostaje z usmiechem
na ustach ignorowac - jak mówi o tytułowaniu " mamusia " to jej powiedz , a jak mam się tytułowac ciociu , babciu ? Itd , a na docinki nie teraz , a za 5 minut niereaguj tylko po kazdym takimkomentarzu powtórz prosbe do dziecka " chodz sie kąpac " - w taki sposób jakby tesciowej w ogóle tam nie było Np mówisz chodz spac , a tesciowa na to po co teraz za 10 minut , a ty na to do dziecka " chodz spac kochanie ( ntak jakbys tesciowej w ogóle nie słyszała ) - totalnie olewaj , to ty podejmujesz decyzje , nie ulegaj sugestiom tesciowej, nie słuchaj tylko rób swoje - moze zrozumie ze masz w dupie to co mówi i przestanie A na niemiłe docinki tez odpowiadaj docinkami

minia 85 , a co swojej powiedziałaś ?

moja skomentowała urządzenie mieszkania :) Przy urządzeniu mieszkania właśnie z uśmiechem na ustach powiedziałam, że tak nam się podoba, a ona dalej swoje- generalnie wyszło, że beznadziejna ze mnie gospodyni :) Powiedziałam, że nie życzę sobie komentowania mojego gustu i decyzji w jakiejkowiek sprawie, a jak jej nie pasuje może więcej nie przyjeżdżać, bo ja toksycznych gości nie potrzebuję. Minęły 4lata i nie usłyszałam od tego czasu słowa krytyki tylko że ja mogę sobie pozwolić na ewentualne sprzeczki, bo jesteśmy u siebie, a nie wiem jak Autorka

Gość lulianna123
ja też jestem u siebie i ona do nas przyjeżdza raz w roku na urodziny córki. y do niej raz na 2 m-ce, więc niby nie powinnam się przejmować, ale jednak jak od niej wracam jestem zdołowana i zmęczona psychicznie. Chciałabym umieć z uśmiechem odpowiadać, ale zawsze albo nie reaguję, albo reaguję nerwowo, tak już mam

Gość fakmjuzik
"pozostaje z uśmiechem" ma rację - ignorowac, ewentualnie uzmysłowic teściowej, jakie bzdury opowiada - to np. "a jak mnie ma tytulować, babciu, wujku?".

Gość fakmjuzik
A jak tak sobie bierzesz do serca i ci to psuje humor na dłuzej, to przed każdym spotkaniem ustawiaj sie na "humorystycznie" i puszczaj po takich komentarzach teściowej superdowcipne uwagi i smiej sie z tego. Skupisz sie wtedy na tym, co powiedziec, a nie na tym, co ona powiedziała i przejdzie ci to koło dupy.

Ja to jestem złośliwiec i na uwagę o tytułowaniu chyba bym powiedziała, że w domu dziecko musi się do mnie zwracać pani matko :P

Gość fakmjuzik
o o właśnie takie uwagi mi chodziło :) Ludzie sie beda smiali, a teściowa bedzie siedziała zła i skrzywiona, ze nikt jej wspaniałych komentarzy nie bierze na poważnie

Gość ja nie mogę...
ja też mam swoją dosyć daleko na szczęście,ale mnie też "denerwuje" delikatnie mówiąc; moja jest bardzo oszczędna i boli ją każda rzecz kupiona dla dziecka mimo,że grosza do tego nie dokłada :O ale ja kiedyś celowo powiedziałam,że jak coś mi potrzebne to kupuję,a nawet jak coś mi się spodoba bardzo to też dla swojej przyjemności kupuję i cieszę się,że dziecko zadowolone- na razie od tej pory cisza:)

jak mówisz do córki : " chodz się kąpać , po czym tesciowa mówi co tak wczesnie , poczekaj 5 minut " ty te 5 minut nie czekaj , nie słuchaj jej , tylko powtórz prosbe do dziecka i zabierz je do kapieli ( tak jakby tesciowej w pokoju nie było i jakbyś nic nie słyszała ) Na pewno nie rób tak jak tesciowa sugeruje tylko pilnuj się swoich planów Ty podjęłas decyzje zeby kąpac w tej chwili i nie będziesz czekała 5 minut , bo tak mówi tesciowa Rób swoje , nie słuchaj tesciowej, absolutnie nie ulegaj i nie zmieniał podjętej decyzji , ona powinna zrozumiec ,ze masz gdzies to co mówi i ze nie ma na ciebie wpływu A dziecko tez bedzie wiedziało ,ze ty jestes matka , ty podejmujesz decyzje , a nie babcia

Gość lulianna123
dziękuje za wszystkie rady, już mniej więcej sobie ułożyłam jak to załatwię. Pozdrawiam