Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KAROLINA77777777

Wypracowanie z polskiego - Król EDYP pomocy.

Polecane posty

Gość Dominika91?
ale że co nieby masz zrobic

Gość KAROLINA77777777
Witam. mam problem ze zrozumieniem tematu mojego wypracowania. Oraz nie wiem od czego zacząć. Temat brzmi " życie wasze to cień cienia, rozważania nad tragicznym losem bohatera antycznego jako źródło określonego światopoglądu" Wypracowanie dotyczy króla Edypa. Ma ktoś może pomysł jak to napisać ? Z góry dziękuje. :)

Gość KAROLINA77777777
pomocy! :(:(:(

cos w kierunku, ze zycie ludzkie to marnosc (cien cienia? jak to rpzumiec?), i ze jest z gory predestynowane a czlowiek moze tylko wypelniac to co zapisane w kronice Akaszy? :) --->bezwolny, bedacy zabawka w rekach bogow... swiatopoglad prowadzacy do fatalizmu i samobojstwa :P

vikipedia :) wyrocznia przepowiedziala jego ojcu, ze on -edyp- go zabije i ozeni sie z wlasna matka. ojciec chcac temu zapobiec okaleczyl go i oddal gdzies do jakichs pastuchow ( a byl synem krolewskim). a przepowiednia wyroczni i tak sie wypelnila.

Cien cienia mozna rozumiec ze czlowiek jest maluczkim stworzonkiem.Zastanow sie dlaczego mowi sie o kims ze wyglada jak wlasny cien.W jakich sytuacjach.Ja rozumiem to tak, czlowiek jest takim marnym stworzeniem, ze moze zyc tylko jako cien czegos wiekszego.Jakby nie mial wlasnej woli, jak marionetka.A przeciez to nieprawda.Takie rozwazania prowadza do samobojstwa, bo wydaje sie ze na nic nie ma sie wplywu.A przeciez samo czlowieczenstwo to mozliwosc rozwoju, przezywania emocji i dobrych i zlych.

Moglabym powiedziec jeszcze ze gdyby jego ojciec bardziej wierzyl wlasnemu czlowieczenstwu, rozsadkowi, nic takiego by sie nie wydarzylo.Mogl tak syna wychowac by wyrocznia pomylila sie.Poniewaz on uwierzyl ze nie ma wplywu na swoje zycie, stalo sie tak jak przepowiedziala wyrocznia.

Pisalabym o wierze w zabobony, ktore od wiekow stosowane byly przez kaplanow wszystkich religii.Mnie kojarza sie kaplani w Egipcie.Taka wiara w bzdury to potezna bron, przynoszaca wladze i pieniadze, oczywiscie tym ktorzy je propaguja.Tak jest do tej pory, wrozka prawde ci powie itp.Gdyby ludzie bardziej wierzyli w logike i we wlasne mozliwosci czyli w siebie, w ogole nie potrzebowaliby zadnych wrozb.Dla mnie taki cien cienia to zycie wedlug czyjegos planu, pozwalanie by ktos za nas decydowal, z roznych powodow, ze strachu, z niewiary itd.