Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aidaa

Czy ktos Tu zna sie na PRAWIE???????????????? Pomocy!!!!!

Polecane posty

Mam pytanie czy jesli bylam przesluchiwana na Policji, to czy po zeznaniach ma sedzia prawo dodac mi wiecej zarzutow...przynajmniej tak mi powiedzieli na policji ze do tamtych zeznan dochodza jeszcze dwa zarzuty... Drugie pytanieczy sprawa nawet jesli jest juz na szczeblu sadowym, mozna ja wycofac...

Gość za malo faktow
podajesz, mow do rzeczy o co ci chodzi

trzeba było nie szaleć tylko myśleć. mogą dodać zarzuty w każdej chwili a odnośnie wycofania to sprawę rozpoczęła policja czy na czyjeś zgłoszenie?

Gość lucylou
Pewnie, że mogą dodać zarzuty. Sprawa może zostać wycofana do rozpoczęcia przewodu sądowego na pierwszej rozprawie głównej. Czyli, nawet w przypadku gdy wniesiono już akt oskarżenia do sądu (i sprawa jest już na szczeblu sądowym) można ją wycofać, o ile nie było jeszcze rozprawy.

Gość lucylou
A jakie zarzuty Ci postawili?

pewien gosc z ktorym bylam dostal kilka info na swoj temat do swojej dziewczyny i jej kolezanki, ja o dzieczynie nie wiedzialm, wiec sie wkurwilam na palanta i na piewszych przesluchaniach dostam zarzut nekania tylko za tego goscia z ktoym sie spotykalam, a jakis czas pozniej jescze za te dwie panny ze do nich tez pisalam... i teraz nie wiem czy to juz bylo w sadzie i saedzia dopisal te zarzuty tych dwoch dziewczyn jeszcze do mnie czy z policji to nie ruszylo i opiero to wysla...

Gość lucylou
Zarzut musiał być troszkę inny, bo o takim czynie zabronionym jak złośliwe niepokojenie to jeszcze nie słyszałam.

wprowadalm lekko w blad, JAK MYSLICIE CZY POPRZEZ TEN FAKT ZE mam na koncie wykroczenie to moge miec problemy w przyszlosc...????

Gość trytytytyty
do czasu rozpoczecia przewodu sadowego na pierwszej rozprawie mozna oskarzenie wycofac. Z tego co piszesz wynika ze jest to w trybie prywatnoskargowym, a wiec mozliwa bedzie rowniez mediacja pomiedzy toba a osobami ktore nekalas ( o ile sie zgodza- staraj sie do tego doprowadzic jesli dojdzie do tej rozprawy). A co do zarzutow, to uwazaj na to co mowisz nie tylko na policji ale rowniez i w sadzie! Nowe zarzuty moga byc dodane w kazdym momencie, az do uprawomocnienia sie wyroku, czyli rowniez na rozprawie, to jest wtedy tzw. proces wpadkowy ( gdyz ktos sie niezamierzenie wygadal). Podalas malo szczegolow wiec nie wiem co jeszcze ci napisac.

studiuje prawo więc Ci odpowiem. Można postawić Ci więcej zarzutów jeśli poszkodowany wniesie pozew do sądu o te dwa zarzuty. Mogą być one traktowane jako odrębne sprawy ( na innych rozprawach) ,albo potraktowane jako jedna całość . Zależy jak bardzo są ze sobą związane.Ale nie może być tak ,że do tego postępowanie ,które już było ,,doda" się te zarzuty. Jak nikt nie wniesie pozwu to mimo tego ,że zawiniłaś w jeszcze innych sprawach nie będziesz za nie karana .

tak to jet oskarzenie prywatne, ale na policji mi powiedzieli ze nie bede musial byc na rozprawie, za te trzy osoby wyznaczyli mi grzywne sto piedziesiat zlotych dlatego ze nie bylam karana, a przez to ze tez nie pracuje.

tzn. wychodzi na to ze mnie na policji oklamali bo juz nic nie rozumiem, Powiedzieli mi ze dochodza do sprawy jeszcze dwa te same zarzuty tyle ze innych osob tych dziewczyn... a policjant powiedzial ze to sedzia kazal jeszcze te poszkodowane dodac bo czuja sie pokrzywdzone, i teraz nie wiem czy te panny wniosly oskarzenia o nekanie, czy to sedzia kazal dodac je...

Gość lucylou
To powinnaś się cieszyć, bo zgodnie z art. 107. kodeksu wykroczeń: kto w celu dokuczenia innej osobie złośliwie wprowadza ją w błąd lub w inny sposób złośliwie niepokoi, podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1.500 złotych albo karze nagany. Mogli Ci więcej dowalić...

Gość lucylou
Coś ściemniasz. Tak bez rozprawy wyznaczyli Ci grzywnę?

Wiec jak mylicie czy ta osoba ktora wniosla skarge na mnie, dodala mi te dwie osoby czy to sedzia kazal dodac, czy te dziewczyny same to zrobily wniosly skarge? sprawa jest ta sama w przypadku tych 3 osob...

no na policji mi wyznaczyli mandat sto piedziesiat zlotych, i powiedzieli ze to na sad teraz idzie ale ze nawet nie bede musial sie stawiac na rozprawie, ze odbedzie sie ona bezemnie

Gość lucylou
Te dziewczyny musiały złożyć skargę, bo jest to wykroczenie prywatnoskargowe i organy ścigania nie mogą ścigać go z urzędu.

Gość lucylou
aha, to mandat od policji był, a nie grzywna orzeczona przez sąd. No to szykuj 1500 zł.

hm a czy nie uwazacie ze cos tu jest nie tak, jakies dwa miesiace temu bylam na komisariacie potem powiedzieli mi ze przyjdzie wezwanie do zaplaty i co nic nie przychodzilo az tu teraz kazali przyjechac bo doszly nowe dwa zarzuty... i twierdzil policjant ze to od sedziego wyszlo, bo te osoby czuja sie pokrzywdzone, te dziewczyny?

na policji ustalili mandat, ale powiedzieli ze przyjdzie z sadu do domu taki pelnoformalny mandat z rozpawy wiec moje pytanie czy kwota moze ulec zmianie w sadzie, albo czy moge sie odwolyac od kwoty wyznaczonej przez sad?