Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość feminadaza

Wzory mężczyzny i męskości

Polecane posty

Gość feminadaza

Witam, piszę pracę maturalną o wzorach mężczyzny w literaturze. Bylabym bardzo wdzięczna za jakieś przyklady, może to być wszelkiego rodzaju literatura, z waszych ulubionych książek, to co czytacie na co dzień :)

Gość feminadaza
wg mnie Hitler, bogaty i na stanowisku

Gość feminadaza
Hm, chodzi o to, że ten mężczyzna ma być dobry, taki twój wymarzony ideal, a chyba nie chcialabyś np być z takim Hitllerem? Ale dzięki za propozycję :)

Gość feminadaza
Margaret Thatcher to kobieta :) I wolalabym jednak typowych bohaterów literackich, coś z literatury wspolczesnej :)

Gość hsbnbsghnghbcv
Edward Cullen ze "Zmierzchu"? :D

Gość gracz 666
Achilles z "Iliady", Kmicic albo Skrzetuski z "Trylogii" Sienkiewicza, Red Butler z "Przeminęło z wiatrem",

Gość ci wszyscy z
trylogii sienkiewicza :classic_cool: masz tam całą plejadę sztywnych pali

Gość Pan Bóg ze wsi zwanej Niebo
z mojej ulubionej książki biblii, uchlany Noe z kutasem na wierzchu

Gość feminadaza
Odpowiedź powyżej jest żałosna. Dziękuję za pomoc i proszę o jeszcze więcej przykładów :)

Gość Martyniaa
móż mąż, wysoki, umięśniony, z mocno zarysowaną szczeką, twardym widocznym zarostem, ciemnymi mrocznymi oczami, wyżylonymi rękami, włosami na klacie, niskim mrukliwym głosem.

Gość feminadaza
A kto mówi że zły? Masz na myśli przypowieść o żniwiarzu z Biblii? Ale jak to ma się to wzoru męskości?

feminadza: jak chcesz, to ja mogę być dla Ciebie wzorem mężczyzny. Nie łam się, do matury jeszcze daleko.

Gość feminadaza
Martyniaa, gratuluję takiego wspaniałego męża! Szkoda tylko, że nie jest uwieczniony w literaturze ;)

Gość feminadaza
Jacek123: wiem, że do matury daleko ale chciałabym już napisać prezentację i mieć z głowy żeby potem skupić się tylko na nauce :) I nie znam Cię więc nie wiem czy mógłbyś zostać moim wzorem męskości :D

Gość feminadaza
To zabrzmiało bardzo dziwnie. Ile ty masz lat?

Gość Beatkowiec
Jarek Ka - ma dużo czasu , forsy i bzyka Alika.

Zastanów się nad różnymi, skontrastowanymi portretami mężczyzn. Karykaturalnymi też. Jeśli teraz pisałabym taką prezentację, zapewne wybrałbym 4 mężczyzn. 1. Mistrza z Mistrza i Małgorzaty - wzór sentymentalnego kochanka, dla którego trzeba się poświęcic, o którego to kobieta musi zawalczyc. Który jest "dzisiejszym" ideałem (nieistniejącym!) - za dużo nie mówi o swojej kochance - pomaga w pracach domowych - ma swoje pasje - potrafi kochac jedną kobietę 2. Zupełnie współczesnego mężczyznę, może byc przerysowany, np. Silny z Wojny Polsko - ruskiej, albo bohater "dresiarza". Może byc to też któryś z bohaterów seriali - czemu nie? 3. Stanisław Wokulski romantyk czy pozytywista? (Lalka) 4. Granica Nałkowskiej - tego podrywacza weź!

Gość feminadaza
Nie no, mogą się podobać. Po prostu nie spodobało mi się twoje sformułowanie. No i co zrobiłeś jak cię tak zaczepiały?

nic nie zrobiłem, bo one były trochę młodsze od Ciebie (ok. 15 lat), więc sama rozumiesz. Ale ogólnie dziewczyny 18-19 lat są dla mnie pociągająće ( niektóre). Silny z Wojny polsko-ruskiej Masłowskiej to jest według mnie dobry pomysł.

Gość ja Cie potraktuje poważnie
a wiec bedzie tak: pan Darcy z "Dumy i uprzedzenia" Edward Cullen ze "Zmierzchu" Rhett Butler z "Przeminęło z wiatrem" Wokulski z "Lalki" (baardzo mi sie podobał) Dominik Lind z "Sagi o ludziach lodu" i ogolnie wszyscy bohaterowie mescy ze wszelakich romansideł - tam szukaj ideału mezczyzny, nigdy w codziennym życiu ;)

Gość feminadaza
Kafferina: dzięki wielkie za pomoc! :) Mistrz i Małgorzata bardzo mi się podabała więc poważnie się nad tym zastanowię. Nad Wokulskim też sporo myślałam. Wojna polsko-ruska to raczej nie moje klimaty :) Może masz jeszcze jakieś pomysły? :)

Stanisław Wokulski -Lalka Andrzej Kmicic -Potop Werter - Cierpienia młodego Wertera Doktor Bernard Rieux- Dżuma