Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rrrrrrrrrrrrtrtr

czy jak zmieniam bieg w samochodzie to naciskam

Polecane posty

Gość rrrrrrrrrrrrtrtr

najpierw sprzegło i zmieniam bieg alemoje pytanie jest takie czy w trakcie zmiany i wciskania biegu i sprzegla to puszczam noge zgazu i dodaje dopiero pozmianie biegu?czy cały czas tez ja trzymam?

Gość niezdrowa rywalizacja
tak, zdejmujesz nogę z gazu podczas zmiany biegu.

a ja sądzę że dziewczyna się dopiero uczy lub bedzie uczyła wiec ma prawo zadawać tak głupie pytania :D , oże nie miała nigdy styczności z autem... nie każdy ma :P

no jesli tak to i tak nasze rady na niewiele sie zdadza, samochod instruktor i jazda :) wiec odpowiem na pytanie: jak wrzucasz sprzeglo to sciagasz noge z gazu :) bo na sprzegle gazu i tak nie dodasz hehe

automatycznie jak wciskasz sprzęgło to puszczasz gaz (inaczej silnik od razu dostanie bardzo dużych obrotów, bo nic nie ciągnie, a to tylko marnowanie paliwa i jeśli puścisz sprzęgło na dużych obrotach to może się spalić lub skrzynia się popsuje) i podczas puszczania sprzęgła dodajesz trochę gazu

Gość kierowca nieforum1
lepiej nacisnij wtedy hamulec a wiecie co ja robię jak jeżdze? trzymam nonstop nogę na sprzęgle, czasem tylko gaz lub hamulec... i nigdy mi nie zgasł jeszcze!!!

kierowca nieforum1 -> tylko po co jeśli go nie wciskasz? a poza tym jeśli trzymają lekko je wciskasz to mogą tarcze w sprzęgle lekko się rozłączyć przez co się szybciej i bardziej nagrzewają i po prostu niszczą

Gość kopkop
smiesza mnie ludzie, ktorzy jezdza na automacie i sa dumni, ze nie potrafia zmieniac biegow:O to chyba oczywiste, ze jak zmieniasz bieg, to w tym momencie zdejmujesz na chwile noge z gazu. W tym samym momencie naciskasz sprzeglo, zmieniasz bieg i naciskasz gaz, zdejmujac noge ze sprzegla.

Gość ksennaaa
ja tam od 6 lat jezdze tylko automatykiem, polecam kazdemu! Gdybym jednak miala teraz przejsc na sprzeglo, bylby maly prolem :P

miałam 6 samochodów z tradycyjną skrzynią , to jest mój pierwszy automat , mam go rok , na początku musiałam się przyzwyczaić

Gość laska starego supermena
a do czego tu sie przyzwyczajac? automat jest wygodny,zwlaszcza jak mieszkasz w duzym miescie! nawet w wielkich truckach montuja automaty,bo po paru latach mieszania 18 biegowa skrzynia wysiada kolano! zreszta teraz samochody maja i taka i taka,mozna sobie zmienic w zaleznosci gdzie sie znajdujesz! blachara musze cie poinformowac ze automatik tez ma sprzeglo! :D

Gość kopkop
Dla mnie nieodlaczna czescia kierowania samochodem jest zmienianie biegow, robie to bez myslenia, "automatycznie" i byloby mi lyso bez tego. Automatyczna skrzynia ma jedna wade, trudno uzyskac mocne przyspieszenie, np. podczas wyprzedzania, kiedy zjezdzam bieg nizej i samochod mi mocno przyspiesza. Z automatem nie ma tak dobrze.

a widzial kolega takie biegi gdzie pisze + i - ? to wlasnie jest po to zeby miec lepszy power! poprostu sam zbijasz bieg! albo z overdrive na 4 i juz idziesz jak przeciag! zreszta jak sie ma ponad 200 km to i tak auto idzie jak "szczala":D

germanota ale masz meza czeresniaka! zamiast sie bawic zonkom to on sie bawi wajchom! :P:P

Gość wszechstronna XX
Równie dobrze posługuję się tradycyjna skrzynią biegów jak i automatyczną skrzynią biegów, potrafię dobrze radzić sobie z małym ale i dużym samochodem, a nawet z autobusem. Ale na Tirach...jeszcze nie miałam okazji ani potrzeby. No, ale ja jestem kobietą dojrzałą , tak około emerytury...więc wiadomo że więcej potrafię i wiedzę mam większą niż jakiś młodzik. A na pytania nawet najprostsze , należy zawsze rzetelnie odpowiadać...bo każdy ma prawo czegoś nie wiedzieć....jeśli wcześniej nigdy tego nie usłyszał. Zawsze jest ten...pierwszy raz. Nie jest wstydem czegoś nie wiedzieć....każdy z ludzi bywa ignorantem od czasu do czasu...bo czegoś nie wie.

Może ja ci odpowiem tak byś to zrozumiała o co chodzi Więc tak Masz 3 pedały hamulec, sprzęgło i gaz a nogi masz dwie Lewa noga tylko do hamulca a prawa jest do gazu i do sprzęgła Jak naciskasz gaz to nie sprzęgło i na odwrót jak zmieniasz bieg to naciskasz sprzęgło więc automatycznie w t ym momencie puszczas gaz by przenieść nogę na sprzęgło

Gość niezalogowana furgonetka
nie można jeżdzić non stop na sprzęgle!!!!! przeciez można je spalić !!!!! i to facet napisał????

DO niezalogowana furgonetka nie można jeżdzić non stop na sprzęgle!!!!! przeciez można je spalić !!!!! i to facet napisał???? Przecież on się nabija z niedoświadczonych którzy jak widzę mu wirzą

Gość niezalogowana furgonetka
ej no sorry, są tacy debile, więc wcale mnie to by nie zdziwiło, że tak jeździ

Gość tak sobie skomentuje
bezzzz o boze?? jak ty masz pedaly w takim razie ustawione?

Gość tak sobie skomentuje
nie no "bezzzzz" przeczytalam z 5 razy to co napisalas i siedze i drapie sie po glowie :D:D:D:D

A kiedy chce zahamować to puszczam gaz? :D Pójdziesz na kurs to wszystkiego się dowiesz, a jak nie to nie wsiadaj za kierownicę i tyle.