Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Janek Klos

Likwidacja urlopu na żądanie - PO popiera projekt kapitalistów

Polecane posty

Zgoda. Ale na tym często właśnie polega różnica pomiędzy zwykłym, przeciętnym, zdrowo myślącym człowiekiem, a kimś kto ma o sobie Bóg wie jakie mniemanie. Ci pierwsi rzadziej przeszacowują swoje mozliwosci ;)

poprawka: Gamoni i Krasnoludków 🖐️ klon_ ale jest to dowód na to, że NIE KAŻDY się nadaje do prowadzenia działalności. poza tym firma musi mieć swoich pracowników, i co, wszyscy mają mieć działalność? :O to byłoby coś w rodzaju wyolbrzymienia idei outsource'ingu do absurdalnych granic :O

Nie każdy. Ale jest tylko jeden sposób na to by się przekonać. Jeśli ktoś choć raz zdecydował sie przejąć kontrolę na swoim życiem zamiast zostawiać to innym, wie o czym mówię.

Gość niski chudy okjulejszyn
hurrra po co nam urlopy , przecież możemy pracować cały cza w imię reperowania budżetu państwa ku czci słońca peru

no właśnie, gdzieś tam w Chinach zdaje się pracownicy po prostu kładą sobie materace obok stanowisk pracy, by nie tracić czasu na dojazdy :)

"dlaczego twierdzisz, że posiadanie własnej firmy jest jedyną formą kontroli nad własnym życiem?" A gdzie ja coś takiego napisałem ? Bo na pewno nie tutaj :)

"Jeśli ktoś choć raz zdecydował sie przejąć kontrolę na swoim życiem zamiast zostawiać to innym, wie o czym mówię. " a to o czym było jak nie o działalności gosp.? bo przecież o tym tutaj rozmowa.

Ale nie napisałem, że jest JEDYNĄ FORMĄ kontroli nad swoim zyciem. Nawet jesli mówimy o życiu zawodowym. Można być świetnym fachowcem na rynku pracy i przez to w jakimś sensie dyktować warunki pracodawcy. W ogóle daleki jestem od tak radykalnych sformułowań. :) Chodziło mi raczej o te niekończace się narzekania na polityków, którzy nic dla nas nie zrobią, bo ich to po prostu nie interesuje. I wiem, że to brzmi jak frazes, zwłaszcza, że działalność gospodarcza w naszych warunkach prawnych to nie bajka, ale jest to jakaś forma autonomii jednostki. Często jedyna na jaka nas stać :)

Gość Kafe poradnik
trochę nie rozumiem tych co tu utyskują na "wrednych kapitalistów". Społeczeństwo opiera się na "umowie społecznej" jest wiele , bardzo wiele problemów natury biurokratycznej ,podatkowej i wiele innych, z którymi musza codziennie się zmagać właściciele firm. Należy im się też jakaś ulga- szczególnie jeśli przywilej pracowniczy jest nagminnie wykorzystywany i urasta do rangi "urlopu kacowego". Nazwa nie powstała przypadkowo. Dawniej właściciele firm wyzyskiwali pracowników a dziś to państwo wyzyskuje pracodawców- taka jest prawda. i zaprzeczyć jej może ten, który nie wie ile wysiłku , nerwów i zdolności oraz ile czasu pracy wymaga prowadzenie własnej firmy. Jak czytam komunistów - ich zarzuty wobec "kapitalistów" to dostrzegam w tych wypowiedziach ogromną złośliwość i kompletny brak empatii wobec drugiego człowieka. Widzą w swoim pracodawcy tylko wyzyskiwaczy , oszustów podatkowych itp. Istnieje tu taki szablon powstały ze zwykłej ludzkiej podłości: jak właścicielowi firmy się powiedzie to mu zazdroszczą a jak się nie powiedzie to się z niego nabijają i z niego się wyszydzają. Zazdrość i złośliwość oto główne podstawy do oceny przedsiębiorców. Kompletny brak szacunku dla pracy , odwagi , oszczędności , zdolności organizacyjnych i wielu innych. Trzeba być naprawdę podłym człowiekiem aby być komunistą.

Gość a jak niby można nadużyć
urlopu na żądanie? Nawet jeśli naprawdę biorę go z powodu kaca, to przecież tracę ten dzień, a pracodawca i tak musiałby mi go do końca roku udzielić.

Gość Z jakimi tam kapitalistami
z komunistami.