Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mum to be XXXXXX

Czy któraś z Was wyrabiała dowód osob. dla dziecka kilku miesięcznego?

Polecane posty

Gość Mum to be XXXXXX

Mieszkamy za granica i nie usmiecha nam sie latac co roku po nowy paszport, dlatego jak sie urodzi nasze dziecko chcialabym wyrobic mu w PL dowód osobisty, nie zamierzamy zadnych wyjazdów poza unie wiec paszport nie bedzie nam dla dziecka potrzebny. jak to wygl;adaw praktyce, czy "bez gadania" wydaja dowody osobiste?

Gość ja mialam dowod
w wieku 16 lat potrzebna byla tylko pisemna zgoda jednego z rodzicow , zadnych dodatkowych papierkow i bez problemu wyrobili mi nie wiem czy tak samo jest dla noworodkow

a to tak mozna? sama mieszkam za granica juz x lat, i rodze w grudniu, nie wiedzialam ze jest cos takiego jak dowod osob. dla maluszka,

bez najmniejszego gadania. robisz zdjęcie dziecka, składasz wniosek- musicie być tylko oboje (tj. Ty i mąż). odebrać można w pojedynkę

Gość Mum to be XXXXXX
naprawde? dziekuje za szbkie odpowiedzi i ciesze sie ze od tak mozna go wyrobic. To duzo lepsze rozwiazanie jak np ktos nie zamierza poza teran uni jezdzic z dzieckiem, a wez tak lataj co roku po nowy paszport (koszta, czas) a tak to masz z glowy na 5 lat

Gość Mum to be XXXXXX
M Jak Miłość odcinek 1256 o widzisz, to sie dowiedzialas, tylko najpierw i tak bedziemy musialy wyrobic paszporty dzieciom w konsulacie zeby do polski z nimi ppjechac a nastepnie juz w polsce dowód

Gość Mum to be XXXXXX
laporushi27 ostatni moj wpis byl do Ciebie a to z m jak milosc mi wyskoczylo bo szukalam tego w googlach haah :)

Gość Mum to be XXXXXX
czytam o tych dowodach i jednym z dokumentow ktore trzeba dolaczyc do wniosku jest : zaświadczenie o przynależności do wspólnoty wyznaniowej (????) że co??

Ja tak zrobilam: najpierw z malymi do kosulatu po paszporty tymczasowe, potem do Polski, umiejscowienie aktu urodzenia, zameldowanie i za nastepnym pobytam, jak mieli 8 miesiecy to dostali dowody osobiste :) zlozylam tylko wniosek i naewt znaczkow skarbowych nie msuaialm kupowac :)

Gość Mum to be XXXXXX
gryzelda, no my wlasnie takiego samego plana mamy :) beznadziaja te paszporty co roku, ciekawe czy za 4 lata nasze dziecko nie bedzie mialo problemu na dowodzie przejechac bo na zdjeciu bedzie przeciez niemowlakiem, no zobaczy sie ...

Gość Mum to be XXXXXX
nie wiem wlasnie ile ma odcinków ale chcialam jakis ostatni sobie zobaczyc i tak przykladowo wpisalam w youtube, moze by byl akurat, ale nie bylo.

Gość Mum to be XXXXXX
gryzella masz blizniaki? jak sobie dajesz rade, ja mam jedno dziecko w wieku 2 lat i teraz czekamy na drugie i z jednej strony juz siebie widze wkurzona kazdego dnia w nerwach a zdrugiej nie chcialam robic przerwy nie wiadomo jakiej bo i tak jednego dziecka nie chcielismy. najbardziej wlasnie ukladzik blizniaki by mi pasowal ale i tak roznica wieku sie zatrze szybko

Gość a ja tam wole...
a peselu prypadkiem nie trzeba miec?

Gość Mum to be XXXXXX
trzeba ale jaki problem z peselem? przetlumacze akt urodzenia dziecka, rodzice meza je zamelduja i bedzie pesel akurat gotowy jak przyjedziemy dodód wyrabiac

Gość Mum to be XXXXXX
aha tam po drodze jeszcze umiejscowienie aktu urodzenia zgubilam, czyli wyrobienie polskiego aktu na podstwaie zagranicznego.

no jakos se radze ;) nie mam wyjscia ;) ale nie jest tak zle dowod wyrobic to nie klopot, bo tylko wniosek trzeba zlozyc osobiscie, wiec to mozna zlozyc przy okazji wizyty w Pl, a potem ktos moze odebrac. Z paszportem to nie przejdzie

Gość xxxxxxyyy
Tez mieszkam za granica i dziecko tu sie urodzilo i bez zadnych problemow wyrobilam dziecku paszport w konsulacie - najpierw tymczasowy wazny do roku, ten i tak bedziesz musiala miec, zeby z dzieckiem po dowod do Polski leciec, chyba, ze macie je z kim zostawic i sami polecicie choc nie wiem, czy przypadkiem ktos nie musi tego dziecka na "zywo" zobaczyc w urzedzie - w Konsulacie obejrzeli sobie mala, Po otrzymaniu paszportu tymczasowego wystapilismy o Pesel dla dziecka (potrzebne tlumaczenie przysiegle aktu urodzenia) i teraz mala ma paszport wazny na 5 lat. Po ukonczenie 5 lat bedzie jej mozna wyrobic paszport elektroniczny , ktory jest jeszcze dluzej wazny - z tym dowodem to wydaje mi sie zawracanie glowy - tez sa potrzebne te same papierki i trzeba skladac wniosek itd. i tez traci waznosc po 5 latach a jednak jest sie bardziej ograniczonym - nigdy nie wiesz, moze jednak zechcecie gdzie na wakacje poleciec poza Unie. Cena paszportu i dowodu tez bardzo podobna - dowod cos ok 30 zl i paszport dla dziecka w podobnej kwocie sie miesci.

Gość muuuummmm
no tak tylko ze zakladajac ze poza unie nie pojedziemy to po co nam paszport dla dziecka? bez sensu. nie mowie oczywiscie o tym rocznym tymczasowym zeby przyjechacz dzieckiem zeby zlozyc papiery o dowod.