Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomysł na... ;)

pomysł na...- czyli sprawdzone TANIE pomysły na obiad!!!

Polecane posty

Gość np kuskus z warzywi
spagetti gotujesz makaron aldente - przelewasz zimna woda, polewasz oliwa z pierwszego tłocznia - odstawiasz. sos podsmażasz z czosnkiem mięso mielone, dodajesz puszkę pomidorów bez skórki - dobre i tanie są w biedronce, dodajesz trochę przecieru pomidorowego jesli sos jest za gesty, doprawiasz bazylia i oregano - najlepiej jak sa świeże - na koniec sos doprawiam jeszcze startym czosnkiem odrobina cukru i soli do smaku. Podaję z parmezanem i czarnymi oliwkami. ...można zrobić wersję wegetariańską, gdzie zamiast mięsa podsmaża się warzywa marchewkę/pietruszkę/seler.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysł na... ;)
nie wiem gdzie kupić ten kuskus bo jeszcze się nie spotkałam z nim... racuchy (czyli placuchy w wersji mojej córeczki) też sprawdzone tylko zawsze zapominam kupić kefir :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wygląda na to, że ja robię "dziwne" racuchy :D Bo ja kroję jabłka w plasterki, obtaczam je w cieście i potem jeszcze trochę polewam ciastem na patelni i smażę. Nie kroję, ani nie ścieram na tarce ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bo tak jest w przepisie, żeby dawać plastry jabłka. Tylko ja ścieram bo łatwiej się smaży i pycha wychodzą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość np kuskus z warzywi
kuskus leży obok ryżu praktycznie w każdym sklepie :D jest dobry do szybkiej kuchni bo nie trzeba go gotować.... ryba w warzywach kupujesz 2 dorady za 5 zł w biedronce - rozmrażasz... ...ucierasz na tarce lub w blenderze warzywa - marchew /pietruszkę/ seler - tak jak do ryby po grecku - podsmażasz to wszystko na patelni z cebulka i czosnkiem, dodajesz rybę- może być cała lub wyfiletowna - jak lubisz i dusisz to wszystko z łyżką wody do miękkości.... można podać z chlebem lub ugotowanymi ziemniakami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pewnie że zmień
rosół i mielone z warzywzami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość salamandrina
Zgłodniałam:) i mam ochotę na ten kuskus z warzywami. Rozśmieszyło mnie to, ze placki i pierogi to syf - no może, fakt, to nie to samo, co świeża sałatka warzywna, ale lepsze to i zdrowsze niż schabowy z frytkami!:) Ja takie mączne potrawy uwielbiam i czuję się najedzona. Czy też te inne syfy, typu mięso mielone (z psa, razem z budą). Przestańcie żreć tyle tego mięcha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysł na... ;)
coraz więcej ciekawych przepisów - dzięki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość np kuskus z warzywi
co do pierogów - to ja polecam wersje ruskich z kaszą jaglaną zamiast ziemniaków- dużo zdrowsza jest ta kasza i mniej z nią roboty bo wystarczy ją ugotować, a ziemniaki trzeba obrać i ubić!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zdzirsone prodżekte
tak jak pisano wyżej: - spaghetti (z mięsem albo samym sosem) - risotto - placki ziemniaczane - racuchy - makaron ze śmietaną i cynamonem - ryż z jabłkami i polewą ze śmietany i cukry waniliowego - schabowe - mielone - ziemniaki/talarki/kasza/ryż z sosem gulaszowym - bigos - wszelkiego rodzaju zupy (możesz gotowaćna skrzydełkach/udkach, później kurczaka możesz upiec, masz obiad na 2 dni albo i więcej) - wszelkie zapiekanki: ziemniaczane, warzywne, z mięsem mielonym, kiełbasą, ryżem, w śmietanowych/grzybowych/pomidorowych sosach albo i bez, kombinacji jest mnóstwo - robisz z tego, co masz aktualnie w domu - pulpety - szaszłyki (i znów: z kurczaka/boczku albo nawet zwykłej kiełbasy, do tego cebula, papryka, co lubisz) - makaron z białym twarogiem i skwarkami naleśniki - na słodko, albo meksykańskie (z mięsem, fasolą, surówkami) Ogrom rzeczy można zrobić po kosztach :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysł na... ;)
ja uwielbiam pierogi, tylko nie potrafię lepić :( i w ogóle za dużo z nimi zachodu a przy dwójce małych dzieci - pierwsza zasada to byle szybko...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysł na... ;)
my zawsze mieso z zupy zjadamy z zupą i w sumie na siłę (no, może poza dziećmi), ale w sumie dobry pomysł odłożyć je i jak znalazł na drugie danie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość salamandrina
Trochę wprawy i się nauczysz:) Poza tym, jak juz się za to zabierasz, najlepiej od razu ulepić około 120, wtedy masz obiad na parę dni. Pysznie i tanio! Polecam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysł na... ;)
a w racuchach jabłka też kroję - jak leci... :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mięso mielone plus 2 jajka, bułka tarta, starta cebula, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 2 łyżki drobno posiekanych ziół (majeranku, koperku lub lubczyku). Wymieszać, uformować kulki i ugotować w bulionie 10-15 min. Do tego sos pomidorowy i ryż.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysł na... ;)
pierogi to tylko wtedy, gdy dzieci nie będzie w domu a takie chwile raczej się nie zdarzają... :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
niezawodne ciasto na pierogi.... 0,5 kg maki szklanka wrzatki 3 lyzki oliwy szczypta soli... do malaksera i wiory :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysł na... ;)
wstyd się przyznać, ale ja klopsiki kupuję gotowe - w biedronce :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysł na... ;)
nie mam malaksera - a są za drogie, żeby sobie ot tak kupić :( na razie muszę zainwestować w praskę do ziemniaków na kopytka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość salamandrina
nie ma czego sie wstydzić, ja kiedyś kupowałam pyzy w biedronce;). Na szczęście od dłuższego czasu mam wstręt do mięsa -co zresztą zaznaczyłam w pierwszym poście;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ziemniaki są pyszne z piekarnika. Kroisz w ósemki i oprószasz solą, kminkiem i troszkę oleju. Piecze się na rumiano. Zdrowsze niż frytki a też maluchy lubią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysł na... ;)
a ile trzeba je zapiekać? i na czym? Na tej czarnej dużej blasze i papierze kuchennym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysł na... ;)
i w jakiej temp?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Też sprawdzone ciasto na pierogi. Wychodzi idealnie. Proporcje: 1 szkl. mąki, 1/3 szkl gorącej wody, szczypta soli, pół łyżki miękkiego masła (ja dodaje margaryny do kanapek). Wyrobić, przykryć ścierką i odstawić na 15 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pomysl na .... nie potrzeba malaksera do wyrobienia ciasta... ja z lenistwa uzywam :) a ziemniaki zapiekane??? najprosciej zeby nie wyschly.... kupuje woreczek do zapiekania. wrzucam vegete, paparyke czerwona mielona, pieprz, czosnek( cale zabki), kawalek ok 10 g masla. wrzucam do woreczka obrane i pokrojone ziemniaki. nie w talarki ale na pol powiedzmy. zamykam woreczek. nacienam z gory w jednym miejscu i 40 min w piekarniku na 200C... bajka :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Po prostu blachę smaruje olejem i na to wysypuję ziemniaki. Zapiekam aż się zarumienią w temp ok. 200st.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysł na... ;)
czyli wybieram przepis mala_oo - szybszy, tańszy i łatwiejszy :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Potrzeba jest matką wynalazku. Jak nie mam konkretnych produktów do przygotowania określonej potrawy to wymyślam z tego co mam. Mam to szczęście, że moi domownicy lubią moje gotowanie. A ja nigdy nie mam tego samego obiadu codziennie. Zawsze zmieniam przynajmniej dodatki i wtedy nic się nie znudzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×