Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zrozpaczona :(

Nie mogę się skupić na nauce, proszę o porady

Polecane posty

Ratujcie ... Przede mną trzy naprawdę ważne egzaminy, moje "być albo nie być " na uczelni... Usiłuję zacząć się uczyć i za nic w świecie nie mogę się skupić ! Gdy tylko zaczynam czytać, za chwilkę łapię się na tym ,że myślę zupełnie o czym innym , a nie o czytanym tekście.W efekcie wracam jeszcze raz do fragmentu, którego nie pamiętam, zaczynam go czytać i za moment znów łapię się na tym, że w głowie mam zupełnie co innego :/ Dochodzi do tego, że zamiast skupiać się na tekście, to ja zamyślam się na temat tego, że się zamyślam i znowu nic z tego nie wiem :o Nic z boku mnie nie rozprasza, mam ciszę i spokój, idealne wręcz warunki do nauki. Największym problemem jest wspominana niemoc skupienia się, przez co spędzam nad notatkami przykładowo godzinę i nic z nich nie wiem :o Proszę o jakieś skuteczne rady, bo czas ucieka, a ja jestem w lesie :o

Gość beremikaa
mam to samo;) najlepiej nie skupiać się bezpośrednio na nauce, tylko zająć się czymś innym i w między czasie przeglądać np notatki. Jest jakaś teoria(nie pamiętam kogo) znana na ten temat, że najwięcej zapamiętywujemy z tego na czym się na siłę nie skupialiśmy, ja np często jak czytam podręcznik i jestem na jakimś fragmencie, to za nic nie mogę go zapamiętać, rzucę wzrokiem na kartkę obok i od razu coś stamtąd zapamiętam :D mam ogromne problemy z nauka, a matura przede mną :o

Dziękuję za odpowiedź. U mnie niestety ta teoria nie działa, bo już od kilku dni usiłuję przyswoić cokolwiek z głupich 8 stron materiału i niestety, fragmenty , na których nie mogę się skupić , po prostu nie zostają mi w głowie. To jest tak, jakby mój mózg dzielił się na dwie części - jedna ciągle czyta tekst nic z niego nie rozumiejąc, a druga rozmyśla o tym, na jaki kolor pomalować paznokcie :o

może czytaj notatki na głos, też mam z tym problemy, bo jest tyle spraw ciekawszych do przemyślenia...

Czytanie na głos też nie skutkuje, mimo czytania i tak się rozpraszam i czytając mam w głowie pierdoły... :o

Gość qUICKU
A spróbuj melisy ona wycisza , polecam tez bieganie i prysznic cieply

Gość gość
Ktoś musi Cię zmotywować :P

Gość Salome4
odejdź od kompa ;)