Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jajcory

Wieśniaki dają dzieciom zagraniczne imiona

Polecane posty

Gość bez obaw to mija
bazienka przeczytaj uważnie co napisałem odnosiłem się do źródła z jakiego można się zorientować, że imiona, przez niektórych uważane za nietypowe, były kiedyś popularne a nie mówiłem, czy chrzcić, czy nie

Gość KEWIN MALINOWSKI
BEKA

Gość baby wipes
Mieszkam od kilkunastu lat za granica,z przyczyn praktycznych nie moge nadac mojemu dziecku typowo polskiego imienia.Zastanawiam sie nad imieniem ROY,ale drugie imie chcialabym polskie.Co sadzicie o tym imieniu?

Gość bez obaw to mija
Ale Jowita, to imię które zdarzało się kiedyś usłyszeć. Mylicie drogie panie warunki kulturowe. Są i były imiona oryginalne, rzadkie (np Jowita) które nie zostały spopularyzowane i gdzieś tam co jakiś czas wracają. Są też imiona, typu Nikola (podaję jako przykład), które rozpowszechniły się w Polsce, poprzez prymitywne seriale, tandetną muzykę i temu podobne. Stąd to skojarzenie, że takie imiona nadają ludzie o niezbyt wysublimowanych gustach, wręcz niekulturalni w sensie swoich gustów, i to jest w dużej mierze prawda. Są też imiona, które miały to szczęście, że nie weszły do kultury masowej najniższego lotu, jak np Jowita i mają pewien egzotyczny smaczek a jednocześnie nie budzą (tak myślę) skojarzeń z trywialnym gustem rodziców. Przykładem takiego prymitywizmu jest niejaki Wiśniewski :D który jak śpiewa, tak żyje i takie imiona nadaje. Jeśli kto lubi jego tFurczość, to pewnie ma takie same gusta.

Gość bez obaw to mija
Ojej, Roy :D Przecież możesz dać imię, które ma oczywisty polski odpowiednik. Takich imion jest mnóstwo, Potem już od sytuacj, Ciebie, Twojego dziecka, będzie zależało czy będzie np: "Dejwidem", czy Dawidem.

Gość z mojego punktu
mnie sie wydaje ze najwiekszy boom na zagraniczne imiona nastapił po zmianie ustroju w polsce. masa dzieci urodzonych w latach 90-tych nosi serialowe imiona. u mojego syna 17 letniego w klasie sa 2 pamele, sandra, marika, dzesika, oliwia, nikol to z tego co pamietam. teraz to sie stabilizuje, coraz wecej rodzicow daje dzieciom typowo polskie imiona, co mnie osobiscie badz cieszy.

Oblubienica... widac ze jestes nie tolerancyjna wiekszosc osob na tym portalu to poprostu stado idioto ktorzy nie znaj swiata zycia za granica sobie ukladac nie musialam bo nie naleze do grupy ludzi ktorzy wyjechali za praca ja sie tu urodzilam tu rodzilam moja corke Laure a teraz urodze wlasnie Mie lub Brayana badz Samuela moze i jezyk polski jest piekny ale akurat nalepiej wychodzi polakom k... i ch...

Gość RozsądnaLaska :)
Ja osobiście znam Miriam, Pamelke,Kevina (przez v ), Sandre - nie wiem dlaczego ale porządni ludzie takich imion nie mają

Gość Nie ma swietej Heleny
Dobre. Nawet jest wyspa sw. Heleny!!!!

Gość Jowita bardzo ladnie
Nawet ladniej niż Julita.

Gość Ksenia Ksena jest git

Gość do przerażonej
Julita ładniejsze

Gość Julita to inna odmiana Julii

naawanie typowo polskiego imienia mieszkajac a granica to nie est zbyt madra decyzja. biedny dzieciak bedzie musial literowac swoje imie roznym osobom po kilka razy dziennue przez cale swoje zycie. mieszkam za granica, moj mlody ma imie zagraniczne latwe do przeczytania w polsce, z polskim odpowiednikiem, a drugie typowo polskie.

Gość do przerażonej
może i odmiana Julii, ale nie tak oklepana a przy tym ładniejsza (i ciekawsza) od Jowity

Gość rzeczywiście zapomniałem
o wyspie :D

Gość EvevDghuff
Jak mozna zeszpecic take ładne imie Julia jakaś Julita! A fuj jelita

Gość długi miecz pana z edo
dla chłopca tylko Kastet

Gość a ja się zgodze z resztą
Zona domowa, a jak ma twój synek na imie jesli mozna wiedziec.Bo, wbrew pozorom trudno o takie imie dla chłopca.Myslałam o Adamie.Dawid mi sie nie podoba,Oliwier,Oskar tez nie...

Gość MłoddaaaJeszczzeeee
a jak Wam się podoba Przemysław albo Wiesław ?

Gość MłodaaaJeszczeeee
heluł

Gość gośćEwelina
Ja Mam Synka Mikołaja .Według Mnie i Męża."a to najważniejsze" piękne imię . Według Mnie Imię powinno pasować do Nazwiska ,a przynajmniej się z nim nie "gryźć" np Brajan Kapusta ...:-/...i jeżeli Mamy typowo Słowiańskie Nazwisko to po co nadawać dziecku imie np Victoria a nie Wiktoria ,Oscar a nie Oskar ...przecież to wgl nie pasuje i brzmi wręcz idiotyczne. ..Jeśli chodzi o imiona starsze czy "na topie" to według Mnie nie ma znaczenia imie poprostu jest ładne albo nie,kwestia gustu :-)

Gość gość
Cieszę się, że w tych czasach jest tolerancyjność.:)