Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktoooooooooo

Badanie stęzenia glukozy, czy po tym wynik bedzie dobry?

Polecane posty

Gość ktoooooooooo

Dzis mialam wykonac badanie stęzenia glukozy we krwi 50g po godzinie... na czczo pierwszy wynik to 98%, a po wypiciu glukozy 138% tylko, ze po 20 min od wypicia zwymiotowałam z 3 razy, nie powiedziałam o tym przy 2 badaniu bo bałam sie, ze bede musiala wypic jeszcze raz to okropieństwo... Czy sądzicie, ze ten wynik jest wiarygodny?

Gość ktoooooooooo
????????????

Gość jhj;
jakzwymiotowalas to wynik jest nieważny...idz jeszcze raz zbadac glukoze i rada dla Ciebie...wcisnij do tej glukozy sok z cytryny...wtedy jest do wypicia, a cytryna nie ma wplywu na wynik...

Gość ...///...
bzdura,cytryna nie ma wplywu. w innych panstwach mozna np. wypic glukoze o smaku porzeczkowym.

wiecie co, przesadzacie z tą okropnością glukozy. ja sie naczytałam, nastawiłam negatywnie, a to kurcze - jakby zjeść pączka. słodko na maxa, ale do przeżycia jak najbardziej.

Gość ...///...
hmm, dlatego kazdy pisze za siebie. Sa tacy co mają 'delikatniejszy' żoładek i jak wypiją takie zlepek na czczo to moze ich 'cofnac'.

mi lekarza kazal wcisnac cytryne i w laboratorium zrobili to bez problemu... co do wyniku to trzeba powtorzyc badanie, bo wynik jest przeklamany...mi po wypiciu nie pozwolili nawet chodzic musialam 2 godziny siedziec na tylku ;)

Gość camaieuuu83
no wynik moze byc niewiarygodny, musisz powtorzyc badanie, a rozumiem ze w ciazy to moze byc niezbyt przyjemne, ja sama ledwo co to wypilam i tez o malo co nie zwymiotowalam. Jesli jednak sytuacja sie potworzy to popros lekarza o skierowanie na badanie z krwi, bo jest inny sposob na wykrycie cukrzycy niz test glukozowy, ale zapomnialam jak to sie nazywa.

Gość Musisz powtórzyć
wynik, bo wymiotowałaś. Wiem jak trudno, ja dodatkowo miałam obciążenie 70g - ohyda!

jak zwymiotowałaś to wynik może być przekłamany tym bardziej że ten na czczo dość wysoki jest w porównaniu z tym drugim :) badanie musisz powtórzyć i wciśnij ta cytrynę bo ona naprawdę nie ma znaczenia w wyniku u nas w laboratorium to wręcz każą ją miec bo wiadomo że glukoza jest strasznie słodka i ciężko ją wypić tak samą szczególnie w ciąży

Gość camaieuuu83
ten test to HbA1c ja go mialam bo lekarka z poradni diabetologicznej miala watpliwosci co do testu z glukozy

ja mialam 75g glukozy rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody (wyszedł mi taki gęsty lukier) i badanie dwie godziny po spożyciu :) najgorsze bylo to ze przez te dwie godziny nie moglam sie nawet napic wody, a strasznie mi wyschło w ustach. ale spoko, do przejscia, nawet bez cytryny :)

nie no wode to mi pić pozwolili ale niegazowana mineralną :P no i siedzieć na dupie trzeba nigdzie łazić nie wolno :D a co do tego że do wypicia było :/ hmm każda z nas ma inny smak, inny żoładek ja miałam test 50g i myślałam że tego nie wypije (a z cytryną miałam) ale ja miałam mdłości i wymioty aż do mniej więcej 30-32tc :P

Gość ktooooooo
no to super :( a miałam nadzieje, ze po tych 20 minutach do krwi przedostało sie to co mialo

ja zawsze glukozę piłam duszkiem, ale po 5-6 obciążeniu 75 g glukozy to już nie jest tak kolorowo :( jest mi bardzo niedobrze i jestem okropnie słaba - nogi się podemną uginają dosłownie...

Test wg mnie do powtórki. Co do picia wody, jak robiłam dwa lata temu to mi pozwolili przez tą godzine wypić pół szklanki niegazowanej i wtedy nikt nie wspominał o cytrynie. Pamietam że ledwo się powstrzymałam od wymiotów, bo uprzedzili mnie że moge zwymiotować i wtedy mam podejść to jeszcze raz mi da glukoze do wypicia. Teraz za 2 tygodnie idę na to badanie i jak byłam ostatnio na pobraniu to pani która pobierała krew sama mi powiedziała żebym przyniosła cytryne jak będę miała test na glukoze. Zobaczymy jaka będzie różnica smakowa :)

Ja dzis byłam na tym badaniu i zwymiotowałam po 30 minutach :D:D:D ojjj rozumiem Cię dziewczyno, ale uprzedzilam o tym pielegniarki i one stwierdzily ze to nie problem i wynik napewno bedzie ok.. Bardzo mnie to ucieszylo.. Nie wiem, ja kocham słodycze, ale to byla dla mnie wyzsza skzoła jazdy. Dosc, ze pobieranie krwi (panicznie sie boje) to jeszcze ta glukoza na czczo :/ bleee