Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiedy??

usg stawu biodrowego u niemowlaka kiedy??

Polecane posty

Gość kiedy??

kiedy się wykonuje usg stawu biodrowego u niemowląt lekarz kazał się zapisać i jestem umówiona na 6grudnia a córka ma już 4 tyg czy to nie za późno

a w szpitalu robili? mojej małej robli w szpitalu zaraz po urodzeniu a na drugie kazali przyjść jak miała 3 miesiące :)

Gość kiedy??
z tego co wiem to nie lekarz kazał się zapisać i zrobić tylko nie mówił ile dziecko musi mieć tyg

Gość llsaloila
a ja nie zostałam poinformowana ani w spzitalu ani przez pediatre, dziecko ma 10 mies. i takiego usg nie miało. Czy to usg to jest jakąś normą czy może przy jakiś nieprawidłowościach. A i mam znajome z małymi dziecmi i też tego nie robiły

na wypisie ze szpitala sprawdzcie sobie w zaleceniach co wam lekarz napisał :P z tego co wiem to robi się je wszystkim dzieciom ale mogę się mylić :P mojej robili to pierwsze bo wcześniak a drugie kontrolnie i z tego co wiem to matki takich 2-3 miesięcznych maluchów w dużej większości chodzą na to usg by sprawdzić czy dysplazji nie ma :)

zapisujecie sie do poradni preluksacyjnej miedzy 4-6 tygodniem ( pierwsza wizyta ) i tam rabia usg bioderek , potem wg zalecen lekarza sa wizyty

Gość właśnie dlatego
llsaloila- ja i moje wszystkie znajome miałyśmy od pediatrów skierowanie na takie usg; to badanie profilaktyczne i ma na celu sprawdzenie czy stawy rozwijają się prawidłowo,a w przypadku wykrycia nieprawidłowości dalsze kroki; moje dziecko nie miało żadnych problemów,a dostało od lekarza skierowanie

a poinformowane zostałyscie napewno do ksiazeczki zdrowia dostałyscie karte z zaleceniami trzeba tylko czytac

Gość llsaloila
własnie czytam tą kartę i nic takiego nie mam napisane, i powiem szczerze że żadna z moich znajomych tego nie robiła a zakładam że czytały te karty czy książeczki zdrowia, bo to pierwsze dzieci to wiadomo przejęcie

Gość llsaloila
zalecenia to mam wit. d i k i tyle

JAk wychodziłam po porodzie ze szpitala to dostałam skierowanie na USG bioderek. Moje dziecko miało to USG w 2 miesiącu życia.

Gość llsaloila
no to mieszkam w jakims ciemnogrodzie, a to miasto powiatowe na dolnym śląsku ok 40tys mieszkanców

Gość właśnie dlatego
llsaloila- to koniecznie poproś o skierowanie przy okazji wizyty u pediatry

a to przypadkiem nie okolice Wińska, Wołowa czy Żmigrodu? koleżanka tam rodziła to tez nic jej o tym usg nie mówili :/

Najbardziej uznany ortopeda dziecięcy w trójmiescie specjalizujący się w usg bioder twierdzi że im wcześniej tym lepiej - nie ma dolnej granicy wieku na to badanie, a im wcześniej wykryje się ewentualne nieprawidłowości tym szybciej można je skorygować

Gość lisaloila
hmm ale moje dziecko ma 10 mies i juz chodzi wiec nie wiem czy jest sens robic to badanie teraz

Gość gość
podbijam

Gość gość
Kilka razy należy takie badanie przeprowadzić. W różnych okresach czasowych. Najlepiej udać się do lekarza, który oceni potrzeby. Każde dziecko jest w końcu inne. Na stronie http://www.kidsclinic.pl/ jest moja klinika dziecięca - zerknij sobie, co ma do zaoferowania. Robią między innymi badanie usg stawu biodrowego w Kaliszu - jeśli mieszkasz w okolicy, to warto jest w to miejsce podjechać. Mieszczą się na Asnyka 25, także z pewnością łatwo znajdziesz :)