Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Trzytygodniaczki

Jak sobie poradzić ze zmęczeniem przy noworodku?

Polecane posty

Gość Mama Trzytygodniaczki

Mam w domu 3-tygodniowego noworodka. Jestem tak zmęczona, że dzisiaj gotując zupę i kompot osłodziłam sobie zupę... Zasypiam na siedząco... Teraz na chwilę zasnęła, ale pewnie zaraz się obudzi i będzie szukac cyca. Kiedy prześpi całą noc? Dzisiaj obudziła się po 12 w nocy i do 3 wisiała na cycu a jak tylko puściła to zachowywała się jakbym jej zabrała- płacz, machanie rączkami, panika... Po 3 zasnęła a o 5 znów się obudziła i prawie do 8 przy cycu.. Padam na twarz :(

jak pozwalasz traktowac pierś jak smoczek to tak masz. odzwyczajaj poki pora. pierś tylko do jedzenia i koniec.

Gość Lill@
moje zdanie- dokarmiaj mlekiem modyfikowanym ja tez ciagle byłam zmeczona, w domu syf, obiadu nie było bo kiedy tylko mały zasnał na 15 minut spałam z nim, i bez przerwy ssał pierś jak dostał butelke to spał po 3-4 godziny i wreszcie odsapnęłam

Gość Antylopka
Zgadzam się z Lill@ - nie przejmuj się nagonką na karmienie wyłącznie piersią. Ja postawiłam na pierś i dziecko było ciągle głodne, bo miałam mało pokarmu. Myślałam, że zgodnie z podręcznikami im więcej dziecko będzie ssać, tym więcej się wytworzy itd. ale guzik prawda. Moje koleżanki dokarmiały i zarówno one, jak i ich dzieci miały się świetnie.

pewnie mnie tu zaraz zjadą ale ja spałam z małą w łóżku i karmiłam na leżąco a nawet można powiedzieć, że na śpiąco. Przystawiałam małą do piersi i jak byłam zmęczona to sama nawet nie wiem kiedy zasypiałam.Potem jak już to było bardzo męczące dokarmiałam małą butlą. Teraz córcia ma 4,5 miesiąca śpi sama w łóżeczku a karmienie zajmuję mi w nocy góra 5minut.

nie jest możliwe żeby dziecko jadło przez trzy godziny. Bardziej pewnie traktuje Twoją pierś jak zabawkę miałam tak samo na początku. Teraz mała ssie góra do 10 minut i zasypia zadowolona

Może dziecko ma duży odruch ssania i potrzebuje częściej niż zwykle piersi. Jak skończy jeść to daj smoczka i może dłużej pośpi. I nie piszcie, że smoczek jest taki beee:o Z moją córką akurat nie miałam podobnych problemów, bo zjadła z piersi i spała mi 2-3 h. Smoczka przez pierwsze 3 miesiące też nie chciała. Ale później zaczęłam dawać smoczek tylko do spania. Teraz ma 8 miesięcy i rzadko daję smoczka, bo poprostu chyba się odzwyczaiła. Albo poprostu karm naprzemian piersią i butelką. Może to pomoże, aby dziecko spało dłużej i nie wisiało na piersi.

Gość Lill@
dokładnie ja też zasypiałam z małym włóżku jak ssał bo to trwało nawtt po 1,5 godziny leć po mleko i butelki i zobaczysz ,że będzie o niebo lepiej polecam Nestle Nan dla ułatwienia napiszę,ze ja zawsze podgrzewam wodę w buteleczce na mleko w mikrofali i nie musisz sie bawić w wystudzanie, kup sobie tylko sterylizator do mikrofali do butelek ja kupiłam na allegro Canpol Babies taki niebieski i 6 butelek na poczatek tez Canpol Babies po 120ml( w zestawie masz już smoczki i koreczki)butelka kosztuje około 7zł

Gość Lill@
i smoczek tez kup- ja jestem za i warto kupić tez herbatkę koperkowa i podawac do picia

Gość moj synek zaczal
ja w 2 dobie po porodzsie karmilam malego 7 godzin non stop i w koncu dostal butelke, ja sie wyspalam a mleko sciagalam laktatorem regularnie,ale schodzilo maksimum 5-10 ml przez caly miesiac chociaz masowalam piersi,bralam cieply prysznic,oklady i nic.

Gość zrob sobie drugie
nie bedziesz miala czasu pomyslec nawet o tym ze jestes zmeczona :D

Gość Lill@
kochanie zrób jak piszę i będzie dobrze

Gość anna sranna
ja mam synka 9 miesiecy i na początku tez tylko pierś i tez wisiał na niej godzinami, dr polecił po 4 miesiacu dokarmiac sinlaciem. pomogło :) ale po 5 miesiacu wyszły mu zęby i od tamej pory nie przespałam nawet jednej nocy...