Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak z tym jest

Pytanie o staż

Polecane posty

Gość jak z tym jest

Witam wszystkich. Wiem, że po skończonym stażu pracodawca musi dać zatrudnienie danej osobie na jeszcze 6 miesięcy. Teraz moje pytanko- czy po odbytym stażu mogę z tego zrezygnować, czy będę ponosiła konsekwencje odejścia?

Gość margolcia po 30
Ooooooooooo a gdzie tak dają pracę od razu po stazu? Miałam wielu stażystów ale żaden nie załapał się do pracy - z nikim nie podpisano umowy.

Gość winterek*
"Wiem, że po skończonym stażu pracodawca musi dać zatrudnienie danej osobie na jeszcze 6 miesięcy." :D dobre Otóż nie, nie MUSI zatrudnić :P Zdarza się, że pracodawca na wniosku do PUP ws. stażu zadeklaruje, że zatrudni stażystę po skończonym stażu-ale to jego wola. Także nic nie musisz po skończonym stażu :D

Gość jak z tym jest
To dziękuję za odpowiedź. Jestem lekarzem weterynarii i kiedy pytałam w lecznicy o staż, to właśnie powiedzieli mi o tym półrocznym zobowiązaniu, dlatego zwątpiłam. Dziękuję za informację.

Gość winterek*
Ja jeszcze Ci doprecyzuję... Otóż jeżeli sama szukasz pracodawcy-i on jest chetny na to by Cie przyjac na staz-wypelnia on wniosek z PUP-u -i na tym wniosku jest taka deklaracja -czy pracodawca po stazu Cie zatrudni. I u mnie w urzedzie wnioski z taka deklaracja 'na tak' maja pierwszenstwo i zazwyczaj urzad przynzaje srodki na staz. Oczywscie jesli pracodawca nie zamierza Cie zatrudnic to roniez masz prawo ubiegac sie o staz, z tym ze czy go dostaniesz zalezy od tego ze urzed ma pieniadze (u mnie akurat jest tak ze nie ma pieniedzy na ten rok juz, wiec nici ze stazu; plus to ze nie jestem coreczka pana dyrektora PUP ani nie mam znajomosci ;) )

Gość winterek*
sorry za skladnie :D 🖐️ w sensie za jej brak ;)

Gość jak z tym jest
Dobrze, ale załóżmy taką sytuację: Pracodawca wyraża zgodę na te 6 miesięcy, jednak ja po roku nie chcę tam pracować. Kto i czy w ogóle ponosi odpowiedzialność?

Gość winterek*
wg mnie nikt. Nikt nie zmusi Cię do pracy :D Inaczej jest z przerwaniem stażu.