Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nataszka6

J rosyjski proszę o pomoc

Polecane posty

Gość Nataszka6

szukam kogoś kto pomoże mi napisać kilka zdań.przedstawienie rodziny .mam już parę zdań.brakuje mi tak: moja siostra ma na imię... Moja siostra ma 18lat. Ona jest uczennica. Mój brat ma na imię.... Mój brat ma 12lat. Moja siostrę interesuje muzyka i filmy.mojego brata interesują piłka nożna i koszykówka.mój problem polega na tym że nie rozumiem podstawowych konstrukcji .nie mogę zrozumieć kiedy ma być maja kiedy mój kiedy mojego itd.jak ktoś to umie jasno i klarownie wytłumaczyć to również proszę .

Gość gracz666
Piszę polskimi literami, bo nie wiem, jak sie ustawia rosyjskie: Moju siestru zowut ... Mojej siestre 18 let. Ona uczenica. Mojego brata zobut... Mojemu bratu 12 let. Moju siestru interesujet muzyka i filmy. Mojego brata interesujet futboł i basketboł.

piszesz, że masz problem z zaimkami dzierżawczymi - odmianą jest podobnie jak w j.polskim zależnie od tego, z jakim przypadkiem łaczy się dany czasownik, w takim przypadku stawiasz rzeczownik i do niego zaimek dzierżawczy w języku rosyjkim i polskim czasowniki moga łaczyć sie z innymi przypadkami np. Moja dziewczyna nazywa się Ania. - mianownik ale - Maju padrugu zawut Ania (pisze całkiem fonetycznie). - dopełniacz, bo czasownik zawut - kawo? padrugu tu jest całkiem inna konstrukcja zdania jak to czytam, to robi mi sie niedobrze, ale nie mam przy sobie ros. klawiatury, przretłumaczę fonetycznie

Gość gracz666
Mojego brata zowut... - oczywiście. A co do konstrukcji: w rodzaju męskim: moj, w rodzaju żeńskim: moja (czytane: maja). I odmiana: M. moj, moja D. mojego, mojej C. mojemu, mojej B. Mojego, moju N. moim, mojej Mc. (o) moim, mojej Prawie jak po polsku. No i konstrukcje: na imie ma: jego zobut ma... lat: jemu ... let

Gość Nataszka6
Litery Są w internecie.trzeba wejść w translator tam wybrać polsko rosyjski. Dziękuję już trochę wiem ale to jeszcze nie tak dobrze.