Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rubinkowe

usg genetyczne i test podwójny - Wasze opinie

Polecane posty

Gość rubinkowe

Dziewczyny, chciałabym Was zapytać o Wasze doświadczenia i opinie na temat USG genetycznego tudzież testu podwójnego, bo mam bardzo mieszane odczucia. Moja lekarz prowadząca zaleciła mi wykonanie takiego badania, chociaż nie ma ku temu żadnych wskazań, oboje jesteśmy młodzi, zdrowi, w rodzinach nie ma chorób itd. Poczytałam trochę o tym i ostatecznie zdecydowałam się, że pójdę. Kiedy wczoraj dotarłam na badanie, okazało się, że jest za wcześnie (10 tydzień). Przyszłam w terminie wyznaczonym przez moją lekarkę, więc trochę mnie to zdenerwowało, to ona nie wie kiedy robi się to badanie czy jak? Przy okazji zapytałam panią doktór robiącą badanie o to i owo, wyrażając swoje zaniepokojenie i zdziwienie. Usłyszałam suche dane, że oto również młodym i zdrowym kobietom rodzą się chore dzieci, i że samo usg daje pewność na poziomie 87%, że dziecko będzie zdrowe (koszt 240 zł) a wraz z testem podwójnym 95% (dodatkowe 160 zł). Oczywiście mogę się zastanowić i nie robić badania a jakbym się zdecydowała, zaprasza za 2 tygodnie... Powiem Wam, że po tym wszystkim dopiero teraz jestem naprawdę zdenerwowana. Żadna z moich koleżanek, które urodziły w ciągu ostatnich 3 lat nie była kierowana na takie badania, do głowy im nie przyszło cokolwiek sprawdzać. Ja najpierw czekałam 2 tygodnie na wizytę, potem okazało się, że jest za wcześnie. To podważyło w moich oczach wiarygodność mojej lekarki, teraz mam problem czy jej nie zmienić... Dodatkowo wczorajsza wizyta zrobiła na mnie okropne wrażenie. Która kobieta po czymś takim nie zdecyduje się na ten test podwójny za 400zł? Każda żeby tylko się uspokoić wyda ciężkie pieniądze, doskonała metoda wystraszenia kogoś takimi statystykami. A i tak do końca ciąży będę się zastanawiać, czy nie jestem przypadkiem w tych 5%.... Jestem zdegustowana tą sytuacją dlatego jestem bardzo ciekawa Waszych opinii.

Wszystkie Moje koleżanki bądź znajome były na badaniu przesiewowym, wykonywanym m 11-14 tc, wszystkie poszły bez skierowania i bez wskazania, chyba tylko po to, żeby się uspokoić i ja też idę 10.11 , żeby być pewną, że niczego nie zaniedbałam (u mnie koszt 220zł) co do testu podwójnego (tego z krwi jak rozumiem?)zrobiłabym go tylko wtedy jeśli przezierność karkowa i pozostałe badania wyszłyby nie tak. co do Twojej lekarki, uważam, że należy ją zmienić skoro nie wie podstawowych faktów i wysyła Cię na to badanie w 10tygodniu.

Gość to jest problem
Ja jeszcze nie jestem w ciąży,ale panuję takową.U mnie istnieją wskazania do takiego badania i kiedy byłam na konsultacji w poradni genetycznej,powiedzieli mi, że takie usg robi się ok. 10 tyg ciąży więc może ta lekarka jednak ma rację.

ja byłam wczoraj na usg genetycznym, jestem w 13 tygodniu, lekarz dał mi skierowanie mimo tego, że w rodzinie nie wystepują choroby geneteyczne a oboje z mężem jesteśmy przed 30. Według mnie warto zrobić to badanie, szczerze myślałam, że to już rutynowe badanie robione u każdej ciężarnej.

Ja robiłam i usg genetyczne i test papp-a mam 27 lat i nie ma u mnie wskazań do tych badań. Mówicie że za przezierność płacicie dodatkowo? mi lekarz zrobił ją normalnie podczas wizyty(nie płaciłam nic więcej, poza kosztem wizyty), potem powiedział o teście, ale tylko że jest taki test, można go zrobić i on mnie o tym informuje. Zdecydowaliśmy się z mężem. U mnie test papp-a to koszt 170zł

przeciez USG genetyczne to nromalne USG, tyle ze poza oceną ogólna dziecka mierzą na nim pewne konkretne parametry, głównie przezierność karkową. to raptem dwa kliknięcia więcej, u nas lekarze załatwiają to podczas rutynowej wizyty w okreslonym okresie ciązy... naprawde płacicie za to dodatkowe pieniadze i to takie?... jestem zszokowana z lekka :/

Gość ;;;
taajasne z tego co wiem takie badanie trwa ok 30-40min więc nie są to dwa kliknięcia więcej, więc chyba mówimy o 2 różnych badaniach.

Gość gość
test pappa wykonuje sie ponoć do 10 tc, a usg genetyczne mój lekarz wykonał w 15min za 120zł+wizyta(również umówiona byłam za 250zł na takie 30min usg prenatalne)ale już nie poszłam.

Gość rafciu
Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów (2016) dostępny już do pobrania oraz online >>>http://d8x.pl/r/wgnkapitan-ameryka-wojna-bohaterow-2016 >>>http://d8x.pl/r/wgnkapitan-ameryka-wojna-bohaterow-2016 >>>http://d8x.pl/r/wgnkapitan-ameryka-wojna-bohaterow-2016 W filmie „Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów”, będącym bezpośrednią kontynuacją hitowego „Avengers: Czas Ultrona”, Steve Rogers aka Kapitan Ameryka staje na czele nowej drużyny Avengers, by ponownie ocalić ludzkość przed zagładą. W czasie kolejnej międzynarodowej akcji z udziałem superbohaterów ponownie dochodzi do strat w ludności cywilnej. Rosną więc naciski polityczne, by poddać herosów systemowi nadzoru i utworzyć organ decydujący o stopniu ich zaangażowania w działania militarne. Sytuacja ta poważnie wpływa na atmosferę panującą wśród Avengers, którzy starają się obronić świat przed nowym, nikczemnym nieprzyjacielem.Ustawa zmuszająca superbohaterów do rejestracji i ujawnienia ich tożsamości doprowadza do konfliktu pomiędzy zwolennikami a przeciwnikami nowego prawa.

Gość gość
Ale z was drą. Współczuje. Podobnie jak koleżanki płaciłam za usg genetyczne 100 zł- jak za normalna wizyte. Radzę zmienić lekarza chyba, ze stać was.

Gość gość
Co dają te badania poza świadomością, że jest jakieś określone ryzyko, że dziecko będzie chore? Jeśli będzie duże ryzyko, to aby mieć 100% pewności, że dziecko nie jest chore trzeba zrobić amniopunkcję. Co potem? Czy jest możliwe leczenie jakichś nieprawidłowości w trakcie ciąży?