Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama_niedoswiadczona

Gluten

Polecane posty

Gość Mama_niedoswiadczona

Drogie mamy! Proszę was o radę bo mam już totalny mętlik w głowie. Mój synek ma 6,5 miesiąca. Do ukończenia 6 miesięcy karmiłam wyłącznie piersią (tak jak zaleca WHO i pediatrzy). Dziś na wizycie kontrolnej dostałam opieprz, że dziecko od 5 miesiąca powinno dostawać gluten. Jak to zrobić skoro do ukonczenia 6 miesiecy nie zaleca sie wprowadzania pokarmow. Druga kwestia. Powinnam podawac dziecku mieso i zoltko. Wszedzie podaja ze od 7 miesiaca wprowadza sie te produkty. Zaczac podawac teraz gluten, czy poczekac do skonczenia 9 miesiaca ? Podawac mieso czy poczekac jeszcze dwa tygodnie?

JA zdałam się tylko i wyłącznie na własny instynkt. Piersią karmiłam 4 miesiące, ale gdy moje dziecko skończyło 3,5 miesiąca wprowadziłam pokarmy stałe typu jabłko, banan. Później doszłą marchew, ziemniak. Gdy mała miała 4,5 miesiąca ugotowałam jej pierwszy obiad na mięsku z warzywami. Nic jej nie było i wszystko z apetytem jadła. Więc ja nie słuchałam lekarzy i nie brałam pod uwagę tego co pisze wszędzie. Dzięki temu, że wprowadziłam wcześniej pokarmy stałe teraz moje dziecko wszystko zjada co tylko podam i nie grymasi. Je ze smakiem i jest zdrów jak ryba ;) A co do glutenu ja go wprowadziłam jak mała miała 6 miesięcy. Zaczęłam np. kaszę mannę dodawać do obiadów. Daję też bułkę, chlebek, ale nie skórkę tylko środek po troszku. Moje dziecko ma obecnie 8 miesięcy i z jedzeniem nie ma żadnych problemów.

Acha i żółtko podaję do obiadów ugotowane przynajmniej co 2-3 dni. Albo z chlebem i masełkiem lub bułką. No różnie jest. Zależy co akurat dam jej do zjedzenia.

Gość GLUTEN WPROWADZASZ
wtedy kiedy inne pierwsze stale pokarmy wiec nie musisz czekac do 9 miesiaca

Gość GLUTEN WPROWADZASZ
ale nie musisz wszystkiego naraz podawac, najpierw pojedyncze warzywa, potem warzywa laczone, potem z kasza, potem z miesem, powoli kazdy produkt