Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamammamamamammaaaa

moj 2 latek nadal chodzi w pampersie, pytanie mam.

Polecane posty

powiedzcie, czy dziecko ktore skonczylo 2 lata i 3 miesiace moze jeszcze chodzic w pampersie i czy jest to uwazane za jeszcze norme?? Wszedzie slysze jak juz 2 letnie dzieci moich znajomych sikaja do nocnika i lataja bez pieluchy, same wolaja ze chca siku. A moje nadal w pampersie...Lata w samych gadkach po domu ale to nic nie daje, nie mowi ze chce chce siku tylko od razu robi.Na nocnik nie chce robic, tym bardziej do kibelka. Powie tylko ze siiiii i robi, jak podstawiam nocnik to ucieka i robi na podloge :/ Moze znacie jakies inne sposoby na to?? Starsza corka tez dlugo chodzila w pampersie...niewiem czy to ja nie umiem dzieci nauczyc korzystac z nicnika czy moze takie moje dzieci juz sa... Ja bym uwazala w tym wieku to jeszcze za normalne, moim zdaniem 2 lata to jeszcze moze chodzic w pampersie ale jak wkolo slysze i widze ze takie dwolatki same juz sie zalatwiaja a nawet roczniaki to juz sama niewiem... Chyba dochodze do wniosku ze nie umiem syna nauczyc, moze cos podpowiecie???

hmm... nie wiem jak to sie ma do dzieci tak w praktyce mojej kuzynki corka miala 2,5 i nie miala pampersa moze bedziesz bardziej stanowcza wobec dziecka jak sie posika , to bedzie mokry az mu nie bedzie samemu milo tak chodzic , tlumacz tlumacz ze od tego jest nocnik tam sie zalatwia a moze dziecko skloni sie chodzic na wc jak dorosly kup taka nakladke do dzieci i tlumacz ze jak bedzie chcialo siku badz kupke ma powiedziec to szybko pojdziecie na toalete innego pomyslu nie mam :) powodzenia :) kiedys wkoncu bedzie bez pampra chodzil :)

no wlasnie on moze chodzic w mokrych majtkach nawet caly dzien i wcale a wcale mu to nie przeszkadza....

Gość trzydziechaaaaaaaaaaa
powiem szczerze,że trochę długo jest z pampersem,mój w 18 m przestał chodzić a 2 lata już spał bez pampersa,z tym,że jak tylko zaczął siedzieć sam to już go sadzałam na nocnik,wiedział od początku,że to normalne i nie było problemu,tak samo ze smoczkiem,miał go od początku i wydawał mu się normalny i było ciężko go oduczyć;)

Gość mój ma 2 lata i 2 mies
i od 4 mies bez pieluchy. Inna kwestia to to, ze ma tygodnie, ze jest suchutko, a są dni, ze leje równo w majtki. No ale jak już powiedziałam A to teraz muszę powiedzieć B i nie wrócę już do pampersów.

Gość tez mam corke
moja corka ma 2 latka i 4 miesiace i robi siku na nocnik albo do kibelka zalezy jak sie jej zachce. pieluche ma tylko na noc. a po domu biega w majtkach i spodniach i jak chce siku to sama sobie sciaga spodnie i majtki i leci na nocnik. a jak sika do kibelka to spuszcza po sobie wode. tez mialem tak jak ty, tez podstawialej nocnik a ona robila w majtki albo na podloge. trzeba byc stanowczym i cierpliwym. i zobaczysz za pare miesiecy bedzie git

Gość mój ma 2 lata i 2 mies
mój tez na noc bez pampersa tylko, że tu też te same problemy jak i w dzień. Czasem jest ok, a czasem pościel do zmiany. Też uważam, ze tylko dużo cierpliwości, porządny zapas majtek i rajstop i dobra szmatka do podłogi bo inaczej nie oduczysz.

moj mial 2 lata i 3 mies jak przestalismy zupelnie uzywac pampersow w dzien. na zakupy, na dluzsza jazde samochodem itd. tez juz nie zakladalam bo wolal. tyle ze tez odkad mial ok. rok sadzlaam na nocnik zeby wiedzial co to jest i nie bal sie tego. mieszkam w stanach i moj jest wyjatkiem w gr w przedszkolu ze jest bez pieluchy wiec zalezy gdzie mieszkasz :) tu gdzie ja mieszkam dwulatek w pampersie to norma. na mnie sie ludzie patrza zszokowani jak maly zawola siku. raczej jest w mneijszosci tutaj

Gość kasiunia
moajjak skonczyla 2 lata rowno od tego dnia nie zakldalam jej na dzien pampersa na podworko tez nie brałam tylko na zmiane majtki (plus ze urodzila sie wmaju) naukapotrwala niecaly tydzien , dawlam jej nagrody jak zawolala siku albo kupe(nagroda byla naklejka) i wymyslilam ze nocnoik przyniosl mikolaj (i od razu sie zainteresowala) ,a po miesiacu spala bez pampersa,teraz ma niecale 2,5 roku i od 2 miesiecy nie zdazyla sie wpadka

Gość kasiunia
a i jeszcze sadzalam mala na nocnik jak nauczyla sie siedziec po to zebyoswoila sie

Gość moj ma 20 miesiecy
i jeszcze nie zaczelam nocnikowania. Mysle ze po 2 urodzinach, moze gdzie na wiosne. Raz a dobrze mam nadzieje :) Znam wlasnie chlopca, ktory nauczyl sie w wieku 2 lat i 4 miesiecy w ciagu kilku dni, wczesniej caly czas byl w pampersach. Latwo bylo mu wytlumaczyc w tym wieku i bez zbednych ceregieli

Gość moj ma 20 miesiecy
a u mnie dobra szmatka do podlogi raczej nie wchodzi w rachube bo mamy wykladziny dywanowe wyklejone w calym domu (nie mieszkamy w Polsce)-raz probowalam zrobic "wietrzenie pupy" to plama z kupy zostala po wielokrotnym szorowaniu :o

Gość b1eata
aby zachecic moją córcie na nocnik dawałam jej malowidła czy coś co ja interesowało np suszyla włosy lalka siedziala 20minut i zrobila do tego pilnowalamgodzin napoczatku sadzalam ja co 30 minut pozniej wydluzalam przerwy az wkoncu zrezygnowalam z pieluch w 19 miesiacu jeszcze do tygodnia zdazalo sie jej posikac w majcie

Gość b1eata
dziecko mojej kolezanki ma cos z psycha bo zachowuje sie jak jej mala siostra. ola jak miala 2lata biegala w pamperze ale jak siadla na nocnik to sie wysikala. teraz robi wszystko wgacie i niestety ponad 3lata i bez pieluchy nie da rady

to powiedzcie, lepiej sadzac dziecko co np pol godziny czy wola czy nie wola, czy czekac az zawola ze siku bedzie szybko podstawiac nocnik???A no wlasnie jak z chlopcem, sadzac na nocnik jak dziewczynke czy na stojaco do nocnika

Gość na początek to tak co pól godz
i jak nasika to ok, a jak nie to trudno i jak widzisz ze dziecko zaczyna z nogi na nogę przestępować to wtedy szybko nocnik. Ja chłopca siadam. Dla mnie dużo lepiej jak się nauczy na siedząco, a nie tak jak mój maż na stojąco i wszędzie to się rozchlapuje, a później muszę sprzątać łazienkę. Nienawidzę tego.

Gość spoko, normalne
Moj na początku wrzesnie 2,5 roku skończył a przez październik nauczyłam go korzystać z nocnika, ale na spacer i an noc jeszcze mu zakłądam. Pytałam go co 15 minut, a on mówił, ze nie chce i sikał po nogach, jednego dnaia wszystkie spodnie jakie miał zasikał i pusciły mi nerwy, na drugi dzień sam z siebei zaczął siadać. wcześniej probowałam go nagradzać, chwalić, pokazywać, przypominać i nic nie skutkowało

Gość gośćmmm
mojego syna 2l i 4 m, oduczam siku do pieluchy już z pół roku... i było tak: za pierwszym razem załapał od razu, tzn po 2-3 dniach, wołał siku, kupy nie ale nie naciskam bo to grubsza sprawa :) potem mu przeszło i przestał wołać, teraz jest styczeń i jak go nie wysadzę to się zesika, ewentualnie obsika i dopiero zawoła no ale przebierać trzeba, nie chodzi o przebieranie, ale jak się obsika pytam go czy chce, on mówi że nie, wtedy płacz bo idzie na nocnik a i tak sika, ale mówi że nie chce... i co ja mam zrobić, biję brawo cieszę się a następnym razem zsikuje się całkowicie, teraz już go nie przebieram od razu, żeby poczuł dyskomfort, ale to mu nie przeszkadza... masakra, no ale cóż, walczymy...

Gość gość
To znaczy, że Twój synek nie jest jeszcze gotowy. odpuść na jakiś czas zupełnie, bo im bardziej widzi, że Tobie tak na tym zależy, tym bardziej on jest zdezorientowany, a organizm nie gotowy. Jak mój synek miał około 2 latka były próby sikania do nocnika, ale zawsze kończyło się obsikanym dywanem :) Co kilka tygodni ponawiałam próbę, i ciągle to samo. Aż w środku lata załapał w 2 dni! Widać dopiero wtedy był gotowy a miał 2,5 roku.

moj sposob na odstawienie pampersa narysowałam na desce usmiechnieta buzke (oczka nosek buzia itd) i pare razy wzielam malegro do lazienki i mowiłam ze sedes sie bedzie cieszyl jak zrobi do niego siusiu albo kupke i oczywiscie sam spusci wode i podziałało od tamtej pory bardzo chetnie chodził robic siku i tak oduczyłam go od pampersow w ciagu ok 2 tyg;-) oczywiscie znajomi sie smieli z pomysłu ale wazne ze poskutkowało;-)

Gość gość
to go k***a nauczy, po to jesteś matką

Gość gość
2,55 roku pampers dalej

Gość gość
Nic nie daje nie martw się