Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LiliaNowa

Dziewczyny jak to jest z tym ZUSem....proszę poradzcie.

Polecane posty

Gość LiliaNowa

Nie wiem czy się martwić czy nie....Podobno teraz jest tak że ZUS wylicza średnią z 12 mc....i z tego wypłaca pieniądze.Od lipca tego roku pracowałam na umowe na czas nieokreślony we wrześniu musiałam już iśc na zwolnienie z powodu ciężkiego samopoczucia(ciąża) i niestety jestem do dziś na zwolnieniu, nie jestem w stanie wykonywać mojej pracy.Od stycznia miałam jakąś prace na umowe zlecenie.....dopiero w lipcu własnie umowe stałą....MOje pytanie jak to się wylicza czy Ja wogule dostane jakies pieniądze na życie od Zusu....prosze doradzcie bo bardzo się martwie i nie mam kogo zapytać.

Gość suche gacie na dnie morza
ale o co chodzi? o macierzynski? Jesli tak to ZUS wylicza srednia z ostatnich 12 miesiecy, jesli pracowalas np miesiac przed ciaza, to wezma srednia z 10 miesiecy bo wczesniej nie mialas zarozkow ..... dostaniesz macierzynski tak czy inaczej :)

Gość LiliaNowa
czyli jak pracowałam trzy miesiace i poszlam na zwolnienie ciążowe to z ilu miesięcy mi wyliczą

witam! ja z wychowawczego przeszłam na zwolnienie lekarskie (druga zagrożona ciąża) i zus mi wypłaca wg wynagrodzenia jakie miałam przed wychowawczym --jakie mam na umowie o pracę..

Gość slask
ty masz na myśli l4 z zusu. wiec wygląda to tak ze zus płaci l4 jesli zwolnienie trwa ponad 30 dni. l4 ciążowe jest 100% płatne wiec dostaniesz kasy z l4 w wysokości z wypłaty. urlop wychowawczy będziesz miała płacone jak za urlop w pracy. różnica miedzy urlopem a l4 jest taka ze w urlop nie wliczają sie soboty i niedziele a w l4 tak

Gość a czemu mieliby jej
płacić za urlop wychowawczy - przecież wychowawczy jest bezpłatny :o

Gość ale żeście jebnięte
Poza tym L4 w ciąży wynosi teraz 270 dni czyli praktycznie całą ciążę można być na zwolnieniu. Wcześniej po 182 dniach L4 trzeba było załatwiać zasiłek rehabilitacyjny. Teraz już tak nie jest;) A L4 masz płacone 100% i tyle ile wynosi twoja wypłata;)

Gość LiliaNowa
Madalenaa a kiedy Ci zus płacił bo moja siostra poszła w styczniu na zwolnienie i miala 100% płatne ale teraz weszło cos takiego ze nie juz 100% tylko średnia z 12 miesiecy

Gość ale żeście jebnięte
A wychowawczy jest płatny tylko wtedy kiedy dochody nie przekraczają 504 zł ;) I wynosi on 400 zł. A jeżeli przekracza to na wychowawczym się siedzi za darmo ;)

Gość ale żeście jebnięte
Średnią to ZUs wylicza do macierzyńskiego :o Na L4 masz płącone tak jak byś była w pracy czyli cała wypłata :o

Gość slask
sorki mial byc macierzyński

Gość nieprwda to
jest średnia z ostatnich 12 miesięcy:)poczytajcie sobie trochę:)

Gość LiliaNowa
nieprawda to.....gdzie mam sobie przeczytac w necie nie ma nic

Gość a czemu mieliby jej
no oczywiście że jest to średnia z ostatnich 12 mcy. nie każdy ma stałą pensję co miesiąc. nadgodziny też się liczą, premie również.

moim zdaniem obliczą ci średnią od lipca czyli od wtedy od kiedy masz umowę o prace. z tego co wiem na zwolnieniu dostajesz 100% i na macierzyńskim chyba też przez ok 5 miesięcy

Gość taka jedna przyszla mamam
dziewczyny ja tez mam pytanie umowe o prace na czas okreslony mam od 11 czerwca do 11 grudnia . na zwolnienie l4 poszlam od 15 wrzessnia wiec czy powinnam dostac wyplate od zusu za pazdziernik od 15 czy dopiero za listopad i czy jak szef pozniej doniesie zwolnienie do zusu ma to wplyw na czas jaki zus wyplaci wyplate

liczą z 12 miesięcy owszem ale tylko wtedy kiedy pracujesz w 1 miejscu ponad rok a jeśli krócej to liczą od wtedy od kiedy jest umowa

Gość LiliaNowa
Aha dziękuje za info..... Czyli jak od lipca pracuje i mam na umowie 2000zł....to jak Oni to wylicza jak przed tą praca nie pracowalam na umowe stałą

Gość a czemu mieliby jej
tylko jeśli byłaś w ciągu ostatnich 3 m-cy (przed l4 z powodu ciąży) na l4 to liczą od ostatniego zwolnienia wstecz ( tak żeby były min 3 m-cy nieprzerwanej pracy).

Gość LiliaNowa
nieprawda to....ten link jest z 2008 roku;):):)

Gość nieprwda to
ale podstawa prawna jest aktualna

a ja myślę że nie muszą być 3 miesiące. jak podpiszesz umowę w lipcu i idziesz na l4 od początku września to przysługuje Ci 100% wynagrodzenia mimo to że mineły dopiero 2 miesiące ( z tego co wiem karencja w zusie wynosi 1 miesiąc) aha pierwsze 33 dni l4 płaci pracodawca a później dopiero zus)

nieprawda to - dokładnie tak jest w tym linku - ubezpieczenie obowiązkowe zus - karencja 30 dni 3 miesiące dotyczą ubezpieczenia DOBROWOLNEGO (dodatkowego)