Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LiliaNowa

Dziewczyny jak to jest z tym ZUSem....proszę poradzcie.

Polecane posty

liliana nowa ---jestem na L4 od sierpnia tego roku , a wcześniej byłam na wychowawczym 2 lata a średnia z 12 miesięcy z okresu kiedy pracowałam:)

Gość a czemu mieliby jej
nie chodzi mi o karencję tylko o wyliczanie średniej z ostatnich 12 mcy !

też pisałam o tym!! średnią liczą od momentu podpisania umowy jeśli jest to okres krótszy nisz 12 miesięcy!!!!!! z 12 miesięcy naliczają średnią jeśli pracujesz w jednej firmie na tą samą umowę powyżej 12 miesięcy!!!!!

Gość czy zgłosilas
w zusie swoje l4 -na pewno dałas je pracodawcy i jego obowiązkiem było przekazac je do zusu,albo jego ksiegowa musiala to zrobic-powinnas dostac za pierwsze 30dni wypłate od pracodawcy,a kolejne od zusu-sprawdz to koniecznie!!!

Gość mika_85
Ja tez mialam z tym pewne problemy... w moim przypadku jest tak: na umowe o prace pracuje od lutego tego roku wiec srednia licza od wtedy. pierwsze 6 mcy stawka 1100 netto (reszta do reki-niestey nie myslalam wtedy o ciazy) od wrzesnia 2300 netto wiec wyliczaja srednia dodajac wszystkie pensje i dzielac przez ilosc mc przepracowanych (nie licza mc w ktorym poszlas na L4) no i u mnie wcale nie jest tak kolorowo... moja srednia za wysoka nie jest... i lepiej wyszly na tym kolezanki ktore od poczatku mialay np 1600 netto bo one dostaja caly czas tyle samo a ja mimo podwyzki i tak mam mniej niz one. na L4 jestem od 13 pazdziernika. stad moja rada dla wszystkich dziewczyn ktore planuja ciaze...-od pocztaku upierajcie sie o jak najwyzsza kwote na umowie... pozdrawiam.

Gość mika_85
zapomnialam dodac... wszyscy trabia ze na zwolnieniu podczas ciazy wyplacane jest 100%, 100%... a i owszem ale 100% tej sredniej moje drogie...a tego nikt mi nie powiedzial i wyobrazcie sobie jakiez bylo moje zdziwienie gdy dostalam 1600 zamiast moich 2300! i to jest jeszcze tak, ze jezeli zaklad pracy zatrudnia do 20 osob to pracodawca placi przez 33 dni. od 34 zus.