Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnnaKareninka

Czy ktoś ma czasem tak, że chce przenieść się do poprzednich epok??

Polecane posty

Gość ujtyjtu
Ano, gdy sobie pomyślę że nic bym nie robiła bo od dbania o finanse byłby pan mąż a od sprzątania służba, to tak. Ale gdy pomyślę że mogłabym pracować od dziecka, siedem dni w tygodniu bez wolnego i zabezpieczeń socjalnych na kogoś (na pana folwarku, właściciela fabryki czy kogo tam) a dzieci umierałyby w suterenie na suchoty, to już nie.

Gość pewnie,że tak
zależy kim miałoby się tam być.

Gość pewnie,że tak
Moja Babcia miała panieńskie nazwisko takie jak jeden z bardziej znanych szlacheckich rodów, może coś miałem z nimi wspólnego, i najgorzej by mi nie było.

Gość nie bo uroda dawnych czasów
to mrzonki rodem z filmów kostiumowych. Od dziecka marzę, żeby przez tydzień połazić w takiej kiecce i klejnotach, jak np. w "dynastii tudorów", jak ktoś oglądał :) Ale tylko tyle. Po tą pozłotką jest prawda o dawnych czasach: niesprawiedliwość społeczna, niska pozycja kobiety, tortury, medycyna na zerowym poziomie, brak udogodnień współczesnej cywilizacji, śmierć w młodym wieku, całkowita samowola jednostki będącej na szczycie (król, lordowie, szlachta) i całkowita nędza tych, co na dnie itp., itd., długo by wymieniać. Więc ogólnie odpowiedź brzmi: nie :) Uwierz mi autorko, odechciałoby Ci się pięknych kiecek i karocy przy pierwszym bólu zęba, którego nie miałby kto wyleczyć :)

Ja bym chciał móc na chwilę się przenieść w czasie i zobaczyć, jak miejsce, gdzie mieszkam, wyglądało kiedyś: przed wojną, 100 lat temu, 200, 300 itd. aż do zlodowaceń i dinozaurów :classic_cool:

Gość tylkokobietato
nie bo tam nie wycieraly dup i miesiaczki nosily miesiacami

Gość wredna menda
Ja bym nie chciała, - smród i zero higieny. Pchły, wszy i pluskwy. Nie, dzięki :P

Gość i sru ifru
Ciekawy temat ;)Powiem ,że dawne czasy tylko fajnie wyglądają na idealizujących je filmach kostiumowych.Ci ludzie na pewno nie mieli łatwego zycia. Ci niższych stanów cierpieli z powodu niedostatku a a ci z wyższych też nie mieli kolorowo.Wszak łatwo było zostać wmanipulowanym w jakąś intrygę ,zdradę, podpaść królowi a wiadomo jak to się mogło skończyć... Ktoś powyżej napisał tu o braku higieny.Niestety tak było,Wyznawano zasadę"CZęste mycie skraca życie",wierzono ,że woda się moze dostać do organizmu przez pory w skórze i to powoduje smierc czy chorobę i w tym podobne bzdury.Kąpano sie dwa razy do roku od świąt.Wychodziło na to ze chłopka co poszła do rzeki zrobić jakieś pranie i sama się przy okazji wykąpała była bardziej czysta niż kobieta z dworu.Podobno zapach potu maskowano jakimis woreczkami perfumowanymi co umieszczali pod pachami wiec możecie sobie wyobrazić co było w takiej wielkiej sali balowej:Higiena jamy ustnej była pojęciem abstrakcyjnym jak ktoś był trochę ogarnięty uzywał wykałaczki.

chciałabym się pobzykać z jakimś przystojnym ułanem.