Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niespokojna007

nauczycielka nadużywa prawa? pomóżcie

Polecane posty

Gość niespokojna007

Chodzi o taką błahą sprawę.Wyobraźcie sobie taką sytuację: Nauczycielka z PO zadaje na czwartek referat bądź coś innego.Nie ma Was w szkole w środe,czwartek i piątek z powodu choroby.Nauczycielka wstawia Wam jedynkę BEZ MOŻLIWOŚCI POPRAWY,twierdząc,że mogliście przynieść referat wcześniej ,bądź przekazać go koleżance,która by go do szkoły dostarczyła.Zaznaczam,że te dni sa usprawiedliwione.Czy to jest zgodne z Kodeksem ? Proszę o wypowiedzi tylko tych,którzy wiedza.Pozdrawiam.

Gość kiedy ci wstawila?
jak sie zjawilas w szkole bez pracy, czy jak cie nie bylo? jezeli to drugie to powiedz o tym wychowawczyni,. powinna sie wstawic za toba.

Gość Włodziu
Może zgłoś problem dyrekcji?

Gość maliboo
nie wiem czy jest jakis kodeks w tym temacie? ale skoro nie bylo cie do konca tyg. i nic nie wiedzialas referacie to zdrowy rozsadek nakazuje, ze powinna ci przedluzyc termin moze cie nie lubi

Gość niespokojna007
Właśnie jeżeli to będzie niezgodne z Kodeksem czy z czyms innym to mam jakieś podstawy żeby to zgłosić,jeśli nie,to dam sobie spokój...A ta nauczycielka jest po prostu straszna...

Gość niespokojna007
nie,nie, o referacie już było wiadomo 2 tyg wcześniej,no ale skąd mogłam wiedziec,że zachoruję i nie pójdę do szkoły...

Gość niespokojna007
a jedynkę wstawiła jak mnie nie było i kazała klasie przekazać osobom,którzy nie przyszli,że dostali jedynki.

Gość jhsdl
Nie moze wstawic Ci jedynki skoro Cie w tych dniach nie bylo w szkole i jest to usprawiedliwione. Nie moze tego tlumaczyc ze mozna bylo przekazac kolezance albo oddac wczesniej.

Gość kiedy ci wstawila?
autorko odp na pyt bo to znaczace. jak ci wstawila dopiero po powrocie do szkoły to nic nie mozewsz zrobic. termin to termin. ale jak ci wstawila pod nieobecnosc to troche nie halo.

Gość kiedy ci wstawila?
aha, wiec zgloscie to wychowawczyni.

Z jakim kodeksem? Raczej z Przedmiotowym Systemem Oceniania? Powinnas referat zanieść od razu po chorobie! Byłas uprzedzona o nim, miałas 2 tygodnie czasu...

Gość niespokojna007
Po chorobie jeszcze nie było mnie w szkole,to się zdarzyło w tym tygodniu.Referat od tygodnia miałam gotowy,ale dla niej nie liczy sie,że ktoś był chory...Czyli wg Was mogę iść do dyrektora z tą sprawą?

Gość niespokojna007
Niestety nie...Juz na początku roku ostrzegała,że tak będzie robić i rzzeczywiście tak robiła przez cały rok pierwszej klasy.

Gość bbbbb27
ja bym najpierw poszla do tej nauczycielki, a jak ona by stawiala opor to dopiero wtedy do dyrektora

Pójdziesz do dyrektora i będzie potem niewesoło. Porozmawiaj z nią bardzo grzecznie, poproś o wsparcie wychowawcę. Ale jesli to wredny babsztyl, to nic nie zrobisz...

Gość niespokojna007
Czyli jednak nie jest to jakieś nadużycie i błąd ze strony nauczyciela? Zalezy od jej dobrej woli... ?

Czyli przedstawiła Wam PSO, czyli formy oceniania. Wszystko jasne... Powinnas referat przekazać przez koleżankę.

Gość kur
mogła i to jak najbardziej, przecież referaty zadała 2 tyg wcześniej więc sporo czasu było, skąd nauczycielka ma wiedzieć że naprawdę byłaś chora, a nie że np nie przyszłaś te 3 dni bo ci się referatu nie chciało wcześniej napisać. Poza tym miałaś 2 tyg więc miałas czas na napisanie, no chyba że miałaś go zamiar pisać w nocy ze środy na czwartek i w czwartek oddać, ale jak byś napisała wcześniej i go miała to jak już w środę się rozchorowałaś naprawdę to mogłaś zadzwonić do koleżanki i poprosić żeby po drodze do szkoły go od ciebie wzięła i przekazała nauczycielowi. A niestety dla mnie to wygląda tak że poprostu pisać ci się nie chciało, może i naprawdę się rozchorowałaś, ale i wykorzystałaś tą chorobę żeby nie oddać referatu, więc czego się spodziewałaś że nauczyciel ci 6 wstawi. Niestety nauczyciele są nieufni, ponieważ uczniowie nadużywają ich zaufania i tylko kombinują

Gość niespokojna007
yyy,po drodze ? Ja do szkoły jade prawie 2 godziny.Przecież to liceum,nauczyciele powinni rozumieć,że nie każdy ma 10 minut do szkoły.Ciekawe która z moich koleżanek jechałaby taki kawał,żeby ode mnie referat wziąć...bez przesady...A z resztą nie moga każdego traktowac jak potencjalnego oszusta...

Niestety nie...Juz na początku roku ostrzegała,że tak będzie robić i rzzeczywiście tak robiła przez cały rok pierwszej klasy. Byliscie uprzedzeni o formach oceniania i zaliczania. Tak jak napisał przedmówca/przedmówczyni, nie powinnas miec żalu...

Gość niespokojna007
Rozumiem,że nic się nie da zrobić...Czuję,że to jest strasznie nie fair,ale w końcu jestem uczennica,nie mamy prawie żadnych praw...Dzięki za pomoc

Gość kur
do jhsdl Nie moze wstawic Ci jedynki skoro Cie w tych dniach nie bylo w szkole i jest to usprawiedliwione. Nie moze tego tlumaczyc ze mozna bylo przekazac kolezance albo oddac wczesniej. a powiedz mi skąd nauczyciel ma wiedzieć że rzeczywiście osoba która nie przyszła do szkoły jest chora a nie spieprzyła z lekcji bo jej się referatu pisać nie chciało, przecież nieobecności usprawiedliwia się zawsze po a nie przed opuszczeniem lekcji, więc nauczycielka wtedy kiedy wstawiała 1 nie wiedziała że dana osoba jest chora czy tez poszła sobie na wagary. Autorko możesz spróbować pogadać na spokojnie z nauczycielką i wytłumaczyć co i jak, ewentualnie umówić się że oddasz ten referat i ewentualnie żeby poprawić ocenę napiszesz jeszcze jeden karny. Myślę że jak wmieszasz w to dyrektora to i tak na tym tylko stracisz, może i nauczyciel pozwoli ci poprawić referat, ale skąd będziesz miała pewność że nie bedzie się na tobie odgrywać?

Gość to inny argument
mogłaś pracę przesłać meilem. u mnie w szkole musiałabyś dostarczyć w inny sposób bo taka była umowa. i nie było wyjątków.

Gość kur
uuuu no to rzeczywiście masz problem z przekazaniem referatu, noż przecież my w średniowieczu żyjemy, dla chcącego nic trudnego można mailem wysłać, a pozatym wierzyć mi się nie chce że na ok 25-30 osób w klasie nikt nie mieszka w pobliżu ciebie, żeby ewentualnie ten referat donieść.

Gość niespokojna007
..a powiedz mi skąd nauczyciel ma wiedzieć że rzeczywiście osoba która nie przyszła do szkoły jest chora a nie spieprzyła z lekcji bo jej się referatu pisać nie chciało, przecież nieobecności usprawiedliwia się zawsze po a nie przed opuszczeniem lekcji, więc nauczycielka wtedy kiedy wstawiała 1 nie wiedziała że dana osoba jest chora czy tez poszła sobie na wagary. " A czy nie powinna odczekać tygodnia i dopiero wtedy wstawić jedynkę,w przypadku ,gdy te dni nie będa usprawiedliwione? No bo teraz wstawiła tą jedynkę,a przeciez mogło się okazać,że np wylądowałam w szpitalu i poleże jeszcze z miesiąc...Tak mi się wydaje...

Gość to inny argument
praw się domagasz a zapewne obowiązków swoich nie znasz. mogłaś przesłać pracę mailem bo skoro był to referat to pisane słowo a nie jakiś plakat. wymówek szukasz i tyle. poza tym 3dni to nie choroba.

Gość niespokojna007
to inny argument --- Tylko,że na PO ona nie akceptuje drogi elektronicznej,to stara zacofana baba,która zapisuje wszystko co się zdarzy,a nawet to,co pomyśli ; /

Przeciez napisałam Ci, że ona was uprzedziła o warunkach oceniania. Taki ma swój przedmiotowy regulamin, z którymi wy uczniowie, zostaliscie zapoznani. Nie pisz farmazanów, że uczniowie nie maja żadnych praw... Obecnie mają więcej niż nauczyciele.

Gość to inny argument
Ty naprawdę chodzisz do liceum? mogłaś mailem przesłać koleżance! ona wydrukować i zanieść do szkoły.