Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika z zabrza

Ruszanie na wzniesieniu-egzamin na prawko

Polecane posty

Gość monika z zabrza

hello, mam pytanie odnośnie sposobu na ruszanie na wzniesieniu. Dosyc dawno robiłam kurs a teraz mam egzamin i chce się upewnić czy dobrze pamiętam sposób :-) podjeżdżam do linii zatrzymania, sprzęgło, hamulec i zaciągam ręczny, prawą nogą na gaz aż do uzyskania mniej więcej 2500 obrotów-zatrzymuję prawą nogę , a lewą zwalniam sprzęgło aż obroty spadną do mniej więcej 1500 obrotów i wtedy puszczam ręczny i samochód sam rusza?

Gość monika z zabrza
podnoszę :-)

Gość ehkmekhm
Ja to pamiętam tak;-) wjeżdżasz na środek wzniesienia, sprzęgło hamulec i zaciągasz ręczny, jeśli nie zdejmujesz biegu biegu to nogę z hamulca nad gaz, powoli puszczasz sprzęgło, kiedy zacznie Ci lekko rzucać znaczy sprzęgło łapie wtedy puszczarz ręczny i ostro gazu;-) puszczasz sprzęgło do końca

Gość ehkmekhm
nie wydaje mi się żeby pod górę samochód w jakikolwiek sposob sam ruszył i nie zgasl jeszcze przy tym:-)...

Gość colle
hmm z tego co pamietam to jakos wlasnie tak to bylo, tylko nie pamietam dokladnie czy to bylo akurat 2500 i 1500

Gość monika z zabrza
dzięki za wszystkie odpowiedzi, może ktoś jeszcze się wypowie czy dobrze myśle? Mam egzamin a nie chciałabym na tym oblać ;/

Gość Nefradyttta
dobrze pamietasz ma byc około 2 i pół tysiaca obrotów

Gość ja robilam to tak
3 tygodnie temu zdawałam egzamin na prawko, więc mam na świeżo. Dojeżdżasz do linii i wciskasz sprzęgło i hamulec i zaciągasz ręczny. Przekładasz noge z hamulca na gaz. Ja nie patrzyłam na ilość obrotów silnika tylko dałam troche gazu i puszczałam sprzęgło. Jak już samochód "rwał" sie do jazdy zwalniałam hamulec ręczny i auto ruszało bez problemu. PS. Zdałam bez problemu za pierwszym razem :)

Gość skfjfjaslkf
Nie patrzcie na obroty bo to nie ma sensu-musisz czuć jak samochód będzie "wyrywało" do przodu to w tedy puszczasz hamulec.

Gość monika z zabrza
wielkie dzięki wszystkim za rady :-)

Gość 2500
2500 obrotow to za duzo

Gość 2500
patrzysz na obroty, powoli spuszczasz sprzeglo i jak czujesz ze auto sie 'podnosi' puszczasz powoli reczny

Gość nie wiem jak to robię :)
czy obroyu 2500 czy 1500.... od początku nie mam z tym problmu i nigdy mi nie gaśnie :) powodzenia nie dziękuj :)

Gość Hellokittyhello
Wczoraj robilam gorke, wiec wiem. Wjezdzasz na gorke, zatrzymujesz sie sprzeglo +hamulec. Zaciagasz reczny. Puszczasz hamulec. Unosisz sprzeglo do polowy, moze mniej - az zobaczysz ze wycieraczki poszly do gory. Noga na polsprzegle,reka juz na recznym,i lekko gaz i reczny. Najwazniejsze zeby za szybko sprzegla nie puscic.

Gość mac1911
Witam miałem dzisiaj egzamin (niestety zakończył się negatywnie), ale mam jedno pytanie: Czy przy ruszaniu na wzniesieniu mieliście jakieś pachołki ? Bo według tego co wiem nie powinno tam nic takiego być .