Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nat28

alimenty

Polecane posty

Witam. Na początku chcę napisać, że przeczytałam chyba wszystkie wątki na kafeterii w poszukiwaniu odpowiedzi na dręczące mnie pytanie. Mój mąż ma dziecko z byłą dziewczyną. Historia skomplikowana i długa. W skrócie napiszę, że spotykali się ok. miesiąca, a ona go rzuciła zanim okazało się, że jest w ciąży. Wtedy to poznałam swojego męża. Mąż, wtedy mój chłopak został zwyzywany przez nią , ona nie odbierała, telefonów, zablokowała na gg, nie chciała go widzieć. Mąż popełnił ten błąd, że po pewnym czasie się poddał. Dziecko ma 16 miesięcy, nasz syn ma 7. Synek był planowany ale za parę miesięcy. Odbyła siesprawa o alimenty ona dostała 1000 zł. Nasz wspólny dochód nawet tyle nie wynosi. Kiedy okazało sie, ze jestem w ciąży bylimy za granicą, maż wtedy pracował tam sezonowo, praca sie skonczyła wrócilismy do kraju. Mąż potem pojechał dwa razy ale z prac było kiepsko i nie zarobił kokosów. Ja nie żałuje dziecku pieniędzy bo ma prawo do alimentów. Boli mnie tylo niesprawiedliwosc w sądzie. Przede wszystkim zostały popełnione przez sąd błędy, o których dowiedzielismy soię po konsultacji z adwokatem. Była męża powiedziała, że nie pracuje, studiuje zaocznie i utrzymują ją rodzice, zamożni rodzice ( mąż po sprawie dopiero zobaczył akta, gdzie było napisane, że prowadzi działalnosc gospodarczą i wynajmuje nianię. Ja sprawdziłam to i ona prowadzi swoje biuro. Po za tym nagadał w sądzie strasznych bzdrur ile to mąż nei zarabia. A sędzina powiedziała że moje dziecko jest niewazne. Naprawdę gdybysmy mieli te pieniadze a ona by nei miała firmy to nic nie mówiłabym na te 1000 zł a tak chociażo połowę je zmniejszyc Narazie mąż spłaca w ratach za wyprawkę. Powiedzcie czy jest szansa na obniżenie alimentów

Gość ggggggggggssssssssss
poweinnisice przedstawic męża zarobki i ile macie wydatkow-rachunki za media itp twoje zarobki sie nei licza nawet jesli maz zarabia np 2000zł a ty 50 0000 to alimenty licza w stosunku do jego zarobków uwazam ze 1000 to bardoz duzo dostala-zadko ktora tyle dostaje na 1 dziecko sadze ze macie duze szanse na obnizenie najlepiej idz do jakiegos adwokata-weim ze to kszotuje ale jak wam pomoze obnizyc to sie bedize opłacało

Dodam, że aktualnie jest cięzko, pomagają nam nasi rodzice ale są rencie i emeryturze. Podam przyład, że ona wydaje 90 zł za 2 pary bodziachów na krótki rękaw, albo co miesiąc 70 zł na kosmetyki dla dzieci. Ona mi kiedys napisała, że mój facet się nie wypłaci...Mąz przyznał sieprzed sądem do błędu za brak kontaktu z dzieckiem, ale on nie miał szans żeby powiedzieć jaka ona była co robiła, mówiła... nawet nie mógł wezwac swoich swiadków.

Dziękuje za odpowiedz. Ja nie pracuje, ale chciałabym isc po nowym roku do pracy. Mąż nie chce sie uchylac od płacenia alimentów tylko chyba jego oboje dzieci mają prawo dostawac p otyle samo

Gość o zesz
Oczywiście, ze może ubiegać się o obniżenie alimentów, ale musi mieć na to dowody.

Gość n6 MASAKRA +
Kurde ja mam alimentów 200zł przyznane na dziecko mimo że były pracuje za granicą i to podobno bardzo dużo bo moje 200i jego to razem 400na dziecko na miesiąc. Sądy są niesprawiedliwe niekiedy naprawdę

Jedyne wyjscie z tej sytacji to zlozenie w sądzie rodzinnym wniosku o obnizenie alimentow Twój mąż musi dostarczyc zaswiadczenie o zarobkach ,wydatki, akt waszego malzenstaw akt urodzenia waszego dziecka sąd musi wziąsc pod uwage ze ma teraz druga rodzine ktora rowniez musi utrzymac , najlepiej poradz sie adwokata napewno Ci pomaoze

jakas sedzina musiala byc neispraweidliwa przeicez dizecka nie trzeba ubeirac w tak drogie ciuchy jak piszesz- złoż pozew o obnizenie alimentow, przedstaw wasza sytuacje, opisz wsyzstko dobrze by było aby zmeinili siedziego bo widocznie ten nastawion jest zle do twojego męża ja ci poweim tak moj maz tez pąłci alimenty ale dostał super sędzine ktora poweidziala ze skoro maz ma lacic 400zł to matka drugie tyle a wiec 800zł ma na dziecko a jesli ma lo to niech wykaze ile wydaje na meisiac i wesz co-sama siedzina ja wysmiala jak napisala ze codziennie kupuje kaszki-krore jak wiadomo wystarczaja na conajmnje kilka dni i licza sie tylko podstawowe wydatki a nei body za 90zł

Gość mialam to samo.............
poza tym jeszcze jest taka rzecz, ze lepiej sie z nia probowac dogadac, bo jak baba jest glupia albo uzna, ze maz zlosliwie nie chce placic to pojdzie do komornika a on bedzie sciagal najpierw koszty komornicze i nawet jej ani Was o tym nie uprzedzi .

wogole co to za sedzia ktory mowi ze twoje dizecko jest niewazne?? jak to niewazne bo co?? ajagorsze jest to ze prawdopobonie ten sam sedzia beidze prowadzil wsyztkie te wasze rozprawy ja bym na twoim miejscu poszła do adwokata-naprawde lepiej zapłącic i miec fachowa porade fachowo napisany pozew działa nie daj sie tamtej jej chodzi tlyko o zemste na twoim mężu

Adwokata juz mamy tylko czekamy na uprawomocnienie się wyroku i dopiero wtedy możemy składać o apelacje. Tak myslalam a akcie małżeństwa i akcie urodzenia synka, ale myslalam, że sąd sam to sprawdza. Eh, całe szczęscie, że można sie odwołać a potem założyc sprawę o obniżenie alimentów. Zaczełam zbierać rachunki i mam jeszcze pytanie czy w takiej sprawie moge byc swiadkiem? Tzn jesli chodzi o zeznawanieo sytuacji finansowej

ja ci zycze powodzenia oby ci obnizli conajmneij o polowe napisz tu jak sie cos wyjasni

Gość lodzia lodzińska dreizehn
alimenty procentowe brać, a nie od zarobków czy najniższe, bo zatajane bedą i oszukańcze!

raczej nie bedziesz mogla byc swiadkiem nie wiem czy w takich sparawch wogle jest mozliwosc powolywania swiadkow , powinnas tez zarządac zmaine sedziego bo tamten byl stronnieczy