Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dobreeeeeeeeeeeeee

po jakim czasie należy się zasiłek macierzyński

Polecane posty

Witam,mam takie pytanko podjęłam pracę na okres próbny w czerwcu na 3 miesiące potem umowa została przedłużona na czas określony od września do maja 2011r. w związku z tym gdybyśmy zaplanowali teraz dziecko to czy należy mi się zasiłek macierzyński i czy to prawda gdybym miała przepracowane 6 miesięcy pełne to należy mi się potem wychowawcze???czekam na jakąkolwiek odpowiedź pozdrawiam

tak nalezy ci się , mam kolezankę ktora pracowała w zycu okolo 9 msc potem poszłą na zwolnienie bo jest w ciazy , i jej sie wszystko nalezało za 9 mac przepracowanych

jeśli teraz zaszłabyś w ciążę, umowa zostałaby przedłużona do dnia porodu i należałby Ci się zasiłek macierzyński, ale wychowawczy już nie

Gość 1233210
Takie jak ty powinni rozstrzeliwać. Dostałaś umowę dwa miesiące temu i od razu planujesz ciążę. Kurestwo!

Gość alliska
tak jak pisze minia 85, wychowawczy tylko jak pozostajesz w zatrudnieniu

Dziękuje za pomoc dużo mi to dało właśnie zastanawiałam się po co jest potrzebne przepracowane to 6 m-cy czyli na to wychodzi żeby dostać wychowawcze i tyle:)

Gość alliska
ale nie dostaniesz tego wychowawczego jeśli umowę przedłuża ci do dnia porodu, musiałabyś mieć na dłuższy czas, wychowawczy to jest okres w którym nadal jesteś zatrudniona a ty prawdopodobnie juz nie będziesz

Gość 1233210
Co "wychowawcze dostać"? Kodeks pracy poczytaj. Urlop wychowawczy jest BEZPŁATNY oszustko.

agata_bbb jeśli zaszłaby teraz w ciążę i miała termin np. na lipiec czy sierpień to umowa kończy Jej się w maju. Pracodawca przedłuży ją na 99% tylko do porodu, bo nie ma obowiązku na dłużej. Wtedy tylko macierzyński przysługuje chociaż znam przypadki, że pracodawca dał umowę na czas nieokreślony

Gość alliska
a w innej firmie mozesz sie zatrudnic wychowawczy przysługuje az dziecko nie skonczy 3 lat

Gość 1233210
Jeśli chodzi o ścisłość to jak zmienisz pracę po macierzyńskim to od razu nie możesz na szczęśćie iść na wychowawczy. Musisz przepracować TE właśnie 6 msc.