Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolina99

Kopernik Łódź

Polecane posty

Gość Karolina99

Witam. Post adresowany jest do mam, ktore rodzily w Koperniku w Łodzi. Zastanawiam sie nad wyborem tego szpitala i chcialabym poznac wasze opinie. Chciałabym także dowiedzieć się co muszę wziąć do tego szpitala. ;)

Gość gryczka
Nie jestem wprawdzie jeszcze mamą, ale poród sn planowałam właśnie tam. Niestety czeka mnie cc, zdecydowałam się więc na Madurowicza - bliżej mojego miejsca zamieszkania. Dużo czytałam na temat szpitali (polecam Ci przejrzeć opinie na stronie Rodzić Po Ludzku - wielka skarbnica informacji). Z tego, co wyczytałam i usłyszałam, Kopernik jest znakomitym miejscem dla kobiet nastawionych na całkowicie naturalny, aktywny poród. Oddział jest bardzo kameralny, podczas porodu można korzystać z piłki, worka sako, prysznica, praktycznie cały poród przebiega w wybranej przez kobietę pozycji, dopiero na 3-4 ostatnie skurcze zapraszana jest ona na fotel porodowy. Partner może być obecny podczas całego porodu, nie płaci się za to dodatkowo. Położne są nastawione na ochronę krocza, zarówno nacięcia jak i wywoływanie porodu oksytocyną należą tam raczej do rzadkości. Jednak musisz wziąć pod uwagę, że nie dostaje się zzo na żądanie (nastawiają się na naturalne metody łagodzenia bólu). Co do wad - podobno jest to najsłabiej w Łodzi wyposażony szpital pod względem wszelkich komplikacji - czy to u mamy, czy u dziecka. Jeśli - odpukać - coś z dzieckiem np. dzieje się nie tak, jest przewożone do Matki Polki. Chyba warto zastanowić się, czego oczekujesz od porodu. Jeżeli Twoja ciąża jest niepowikłana i nie boisz się komplikacji okołoporodowych, nastawiasz się na poród w pełni naturalny, w kameralnej, ciepłej atmosferze, to pewnie Kopernik Ci się spodoba (mnie się bardzo spodobało, jak odwiedzałam oddział, będąc w 6 miesiącu). Jeśli jednak wazniejsze od atmosfery jest dla Ciebie zaplecze medyczne, to na pewno nie jest to dobry wybór - wówczas Matka Polka lub Madurowicz. Tyle mogę powiedzieć ze swoich informacji, choć na pewno fajnie by było, gdyby się wypowiedziała jakaś mama, która już tam rodziła.