Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajnikkk

Błędy i niewiedza

Polecane posty

Gość pytajnikkk

Witam serdecznie, to mój pierwszy post, jak na ironię niezbyt wesoły. Biorę tabletki antykoncepcyjne Cilest codziennie o 20:00, niestety raz zapomniałam ich wziąć ze sobą (byłam na noc poza domem). Wzięłam je następnego dnia o godzinie 12:30 (16 godzin opóźnienia). 3 dni po tym wydarzeniu uprawiałam stosunek przerywany. Jakie są szanse na ciąże? ps. słyszałam o maksymalnym czasie opóźnienia wynoszącym 12h, jednak na ulotce Cilestu pisze tak: FRAGMENT ULOTKI: (najistotniejszy i zarazem najdziwniejszy pierwszy akapit) W razie nieprzyjęcia w odpowiednim czasie jednej tabletki (pod warunkiem, że okres od przyjęcia poprzedniej tabletki jest krótszy niż 24 godziny) należy przyjąć ją jak najszybciej. Następną tabletkę należy przyjąć o zwykłej porze. Oznacza to, że w ciągu jednej doby można podać dwie tabletki. W przypadku, gdy w ciągu pierwszego lub drugiego tygodnia cyklu pominięto przyjęcie dwóch tabletek należy przyjąć dwie tabletki w dniu, w którym przypomniano sobie o konieczności zastosowania leku oraz dwie tabletki w dniu następnym. Następnie należy przyjmować po jednej tabletce na dobę zgodnie z zaleceniem do momentu zużycia wszystkich tabletek w opakowaniu. Ponadto w okresie do dnia przyjęcia siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną, niehormonalną metodę antykoncepcji. W przypadku, gdy nie przyjęto dwóch tabletek w trzecim tygodniu stosowania leku, nie należy przyjmować kolejnych tabletek z tego opakowania, wyrzucić je i w tym samym dniu rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Ponadto, w okresie do dnia przyjęcia siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną niehormonalną metodę antykoncepcji. W przypadku, gdy nie przyjęto trzech tabletek w okresie pierwszych trzech tygodni stosowania preparatu, nie należy przyjmować kolejnych tabletek z tego opakowania, wyrzucić je i rozpocząć w tym samym dniu przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Ponadto, w okresie do dnia przyjęcia siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną niehormonalną metodę antykoncepcji. Skoro tak, jak mam to rozumieć? Czy mogę spać spokojnie?

Jasne ze możesz spać spokojnie ja tez biorę cilest i już nie raz zapomniałam tabletki, jak stosujesz antykoncepcje to nie masz dni płodnych, nawet jak sie kochasz w 7'dmio dniowej przerwie to jest małe prawdopodobieństwo zajścia w ciąże (ale i tak bym nie ryzykowała) :p

Jasne ze możesz spać spokojnie ja tez biorę cilest i już nie raz zapomniałam tabletki, jak stosujesz antykoncepcje to nie masz dni płodnych, nawet jak sie kochasz w 7'dmio dniowej przerwie to jest małe prawdopodobieństwo zajścia w ciąże (ale i tak bym nie ryzykowała) :p