Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marianna 1917

Pytanie do wyborców PO

Polecane posty

Gość Marianna 1917

Dlaczego głosowaliście na PO a nie na SLD? Czy wy naprawdę nie widzicie że PO niewiele różni się PiS? Oni nic nie robią, potrafią się tylko kłócić z tymi z PiSu. Nie rozumiecie że tylko SLD może z Polski uczynić normalny, nowoczesny kraj? Kraj który będzie się troszczył o swoich obywateli, w którym nikt nie będzie się czuł dyskryminowany, w którym wszyscy ludzie będą równi. Tylko SLD rozumie że trzeba podążać Szwedzką drogą. Ci z PO tego nie chcą! Oni trzymają z czarną mafią i im jest na rękę ten ciemnogród, zacofanie i bieda.

Gość jestem wyborcą SLD ale
podobieństwo widzę raczej między PiS i SLD a nie PiS i PO, gdyby nie różnice w sferze światopoglądowej, jak to się mówi, to PiS zalatuje lewicą aż do populizmu (nawet sam prezes Kaczyński w swoim łagodnym okresie prochowym coś takiego powiedział, nie bezpodstawnie). No właśnie - dlaczego nie głosujecie na SLD?

Gość Marianna 1917
No program gospodarczy PiS i SLD mają podobny. Ale światopoglądowo? To podobieństwa między PiSem i PO biorą górę. Obie partie są przeciw homoseksualistom, obie partie trzymają z czarną mafią, obie partie nie chcą by Polska stała się nowoczesnym krajem.

Gość bo tak i już
może własnie przez roznice w strefie swiatopogladowej ;> a jesli chodzi o SLD to niestety promuje wybiórcza tolerancje, a raczej mniejszowściową, bo dla ludzi o innych poglądach to tacy tolerancyjni już nie są ;)

To są frazesy, piękne słowa, ale kto nie jest gejem ani komu nie zabrał ksiądz ogródka z ogórkami pod parafię ma inne problemy: płaca minimalna, zniżka dla studiującego dziecka na pociąg, problem z pracodawcą, z wolnym bożym narodzeniem, z miejscem w przedszkolu, z tanim leczeniem chorej ciotki - i to załatwi nam PiS, ale nie tylko PiS, także SLD, i to bez tego bonusu w postaci radia Maryja i homofobii. Dlaczego głosujecie na PiS?

Gość do Mięcho
Zboczenia? Żal mi ciebie człowieku :O Sam jesteś zboczeńcem z poglądami które reprezentujesz :O

A PiS popiera księży-pedofili i inne zboczenia.

Gość bo tak i już
bo wbrew pozorom to SLD mowi mi jak żyć i kogo tolerować. Ja też mam prawo domagac się szacunku dla mojej wiary i pogladów. SLD wpiera mi że mimo całego mojego wykształcenia itp jestem ciemnogrodem bo mam inne poglady a na dodatek osmielam się przyznawac do swojej religi co przeciesz jest już totalnym buractwem prawda ? ;) jak to się konczy ? w USA stan California uniewaznił referendum w sprawie związków homoseksualnych ( wiekszość mieszkanców opowiedziała sie przeciw ) sąd najwyższy w ogólnym skrócie stwierdził że obywatele nie wiedzą czego chcą :) w wielkiej brytyni pracownica BA została usunięta z pracy za krzyżyk który nosiła na szyji, w tej samej korporacji paracowała muzułmanka, jej chusta już nikomu nie przeszkadzała :) ja wybiórczej tolerancji mowie nie ! :) dlatego nie głosuje na SLD :)

Gość na SLD? Nigdy....
Wystarczyło ich przez 50 lat i nigdy więcej!!!!!!!!

no zboczenia, przecież nawet z tym się nie kryją, a pedały startują z ich list :o

A czy ktoś Ci zabrania nie popierać praw gejów? Wolno Ci nie brać ślubu homoseksualnego, wolno Ci sugerować im leczenie, wolno Ci nie być gejem - nie wolno Ci ich obrażać, tak jak nie wolno Ci obrażać innych osób i prawicowe partie, o ile wiem, nie postulują wolności obrażania innych. Czy ktoś Ci zabrania przyznawać się do religii? Chodzi o to, żebyś nie zabraniał innym przyznawać się innym do innych religii. Wybiórcza tolerancja jest wtedy, kiedy Ty domagasz się (słusznie) szacunku dla Twojej wiary i poglądów, wliczając w nie brak szacunku dla poglądów innych. Gdyby "homoseksualne lobby" narzucało komuś związki homoseksualne, albo nakazywało Ci ślub gejowski, to bylby zamach na Twoją wolność, ale przecież nic takiego się nie dzieje.

Gość SLD juz przerabialismy
i dotad nie mozemy sie z tego wygrzebac ( czy sie stoi , czy sie lezy, 2 tys sie nalezy). Jesli zadnej motywacji do pracy , bo kazdy ma i tak dostac, to potem puste półki.

Gość bo tak i już
oczywiście ale :) nazywanie osób wierzących ciemnogrodem, kotolami itp jest Twoim zdaniem tolerancyjne ? bardzo mi się ostatni podobała wypowiedz szanownej pani K. piekarskiej, że kosciół będzie musiał zaakceptować in vitro tak jak w ramach nowoczesności zaakceptował w końcy transfuzje, szczepionki czy przeszczepy. Z tym że kosiól nigdy nie był anty jeśli chodzi o wymienione rzeczy. troche to traci manipulacją. po za tym to oczym piszesz to szysta teoria ktora ma mało wspolnego z praktyka. Teoria Marksa też w założeniu jest piekna ideologią :) napisałeś że wolno mi sugerować leczenie - no właśnie nie bo wg wielu działaczy SLD i lobby homoseksualnego wtedy jestem już homofobem. Jeśli powiem że jest to niezgodna z moja religią też jestem homofobem i szerze mowe nienawiści.

Nazywanie ciemnogrodem itp. też jest nietolerancją. Słów "moherowe berety" użył bodajże J. M. Rokita pierwszy i gorąco za to przepraszał. Miej na uwadze, że takich słów nie używają przeważnie członkowie partii, a wyborcy nie tyle SLD co po prostu przeciwni PiSowi, tak samo jak słowa "pedały" czy "zboczeńcy" można usłyszeć od różnych antagonistów, ale nie bezpośrednio z ust prezesa Kaczyńskiego. SLD nie chce zezwalać na obrażanie jednych a drugich nie, chce aby nie wolno było obrażać nikogo (o ile wiem, w tej akurat kwestii się nie różnimy). Nie jesteś homofobem, jeśli sugerujesz leczenie homoseksualizmu (dostęp do seksuologów jest jednym z postulatów nowoczesnej lewicy a w dostępie do leczenia dla homoseksualistów przoduje Holandia, znana z tolerancji - kto chce się leczyć niech się leczy, a kto nie chce i nikomu nie czyni krzywdy niech się nie leczy), wolno Ci mówić, że to niezgodne z Twoją religią, a nie wolno używać obraźliwych słów, np. "pedał" (tak jak nam nie wolno używać "katol" a wolno "katoli" i wolno nam sugerować wszystkim apostazję, ale nie wolno zmuszać do niej, jeśli ktoś wcale nie chce). Jesteś homofobem, jeśli zwalniasz pracownika tylko dlatego, że jest gejem, a nam dla równowagi też nie wolno zwolnić kogoś tylko dlatego, że jest katolikiem. Nie wiem, jak przeszczepy, ale dobrze pamiętam z "Imienia róży", że kościół miał jakieś "ale" co do noszenia okularów, co dziś nie budzi kontrowersji moralno-etycznych. Zresztą nieważne: jesteś przeciwko in-vitro: to go nie rób i odradzaj komu chcesz,ale nie obrażaj osób, które się na to decydują.

Kaczyński mówił, że byłby w PPS. Nie wolno tej partii porównywać z SLD. PPS został zniszczony przez komunistów, a jego resztki (te najgorsze) adoptowali komuniści, którzy stworzyli SLD. PPS było partią o tradycją patriotycznych, chociaż socjaliści to wrogowie komunistów. Szwedzka droga? Ja jestem zwolennikiem fińskiej drogi.

Jak patrzę na taką Senyszynową, to chyba Jaro jej dorównuje jeśli chodzi o upór osła. Dla mnie optymalna byłaby partia narodowo-demokratyczna, coś między PiS a PO.

A jeśli jestem przeciwnikiem aborcji, to również mam nie ingerować (do "in vitro" mam neutralny stosunek, lekko krytyczny, ale wielkiego zła w tym nie widzę), tylko zostawić to matkom i ginekologom?

Tak - masz nie ingerować, ale wolno Ci nie popierać, odradzać, nie robić samemu, propagować inne wyjścia: bez obrażania tych, którzy jednak się zdecydowali. Kaczyński miał na myśli (jak sądzę ;)) że leży mu na sercu dobro najuboższych, bezpieczeństwo socjalne i prawa pracownicze i w tym jest "lewicowy", choć pewnie dziś by się obraził na te słowa. Zresztą trudno porównywać partie sprzed wojny do dzisiejszych bo sytuacja jest przecież zupełnie inna i słowo "lewica" też nie znaczy to samo co przed 90 laty. Joanna Seneszyn to nie Piłsudski a Giertych to nie Dmowski.

Gość bo tak i już
Jestem wyborcą - i naprawde myslisz że to działa? opisujesz idylle, spójz na kraje gdzie zostaje ta równośc wprowadzona i zastanów się czy równość ta nie jest faworyzacją danej grupy spłecznej. Wymieniłam dwa przypadki w postach wyżej a jest ich jest wiecej. To tak jak z teoria marksa, w załozeniu jest świetna tylko ma jedna wade, komunizm jest łatwą droga do rządów autorytalnych. i tak o to możemy obserwowac co się dzieje na Kubie w Korei. Mówisz że moge nie popierać aborcji, in vitro ale ma to być refundowane z panstwowych pieniędzy więc także z moich podatków, na co się nie zgadzam. Nie zgadzam się takze na to żeby moje dziecko było uczone w szkole o dwóch tatusiach, mamusiach itp. i Znowu ta wybiórczość, religia w szkole nie, ale wychowanie seksualne ( z elementami homseksualizmu ) owszem :) Po za tym inne polityczne aspekty SLd są dla mn ie nie do przyjęcia, miedzy innymi parytety ( mimo ze jestem kobietą ;) ) to dla mnie uwłaczene, skracanie urlopu macierzyńskiego, podniesienie placy w budżetówce SLD proponuje tez dużo frazesów a mało konkretów. pokusiłam się o przeczytanie ich rozwiązań i poczułam si jakby ktoś żywcem opisywał mi skandynawie zapominajac o warunkach jakimi polska dysponuje :)

Masz nas za naiwniaków. Lewica może robić co chce, a prawica będąc u władzy nie ma prawa ingerować w takie kwestie jak in vitro i aborcja. Jeśli w Polsce aborcja będzie refundowana dla kretynek, co wpadły, wyprowadzam się.