Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nat4

Co się należy???

Polecane posty

Ile czasu trzeba przepracować żeby mieć urlop macierzyński?a ile ,żeby mieć urlop wychowawczy?czy jeśli pracuję od października b.r.i właśnie zaszłam w ciążę to należy mi się coś???

Gość dfsdfdsfdsgsdg
Gó.wno ci się należy ;)

Gość Feda Kruger
do roboty! Dość wyłudzania lewych zwolnień na ciąże. Nierobom mówimy 3xNIE!!!!!

Mam jedno dziecko i to te zasrane państwo mnie spławiło.Niedość,że byłam w 2 miesiącu ciąży to nie przedłużyli mi umowy i dopiero gówno miałam.Od prawie roku miałam staż.teraz dostałam umowę i myślę że nie po to płacę całe życie zusy s r u s y ,żebym jeszcze nic z tego nie miała deb i lu.Więc pytam osoby które wiedzą.

Ja na Twoim miejscu poszła bym sobie na zwolnienie ... jak można to co ? Bym cieszyła się ciążą i przygotowywała do macierzyństwa . Pojechała na wczasy i budowała wieeelkie więzi z mężem ;) A przed szefem udawała wielkie bóle ;)) hihi Ci wyżej chyba nie mają dzieci !

Ja będę miała, termin na styczeń i w życiu by mi nie przyszło do głowy, żeby "udawać przed szefem wielkie bóle". Jak mam siłę, to pracuję. Ciąża to nie choroba. Nie róbcie z siebie ułomnych.

W końcu ktoś normalny napisał.Tylko myślałam,że są jakiś zasady,np.trzeba rok przepracować,żeby mięć urlop wychowawczy albo takie podobne.Jest coś takiego?

Ja mogę pracować póki będę miała sił.tylko czy na końcu mi się to jakoś odwdzięczy,że tak powiem?

Misz Masz - urodzisz dziecko to będziesz żałowała , że sobie na urlop nie poszłaś przed rozwiązaniem zobaczysz . Autorko z tego co słyszałam to żeby mieć macierzynskie wystarczy żebyś pracowała(ale nie umowa próbna) a jeśli chcesz również mieć wychowawcze to musisz mieć przepracowane przynajmniej pełne 6 miesięcy .

Nie nie ma. Wystarczy, że masz umowę - najlepiej na czas nieokreślony i macierzyński Ci się należy. Jak masz na czas określony, ale termin zakończenia jej przypada po trzecim miesiącu ciąży (po 12 tygodniu), to umowa tak ulega przedłużeniu z mocy prawa do dnia porodu i wtedy po porodzie, jak już nie jesteś pracownikiem dostajesz zasiłem macierzyński, przez 22 tygodnie już bezpośrednio z ZUS (pracownikowi środki przesyła pracodawca ze swojego konta i pomniejsza o to składkę, którą płaci do ZUS). Wtedy jednak nie masz już wychowawczego, bo ten należy się, rzecz jasna, tylko pracownikom.

Estera, tak mówią tylko leserzy. Dlatego też za twoją radę czy też ostrzeżenie/przestrogę podziękuję 🖐️ Odwdzięczyć? Ty powinnaś być wdzięczna szefowi, że przyjął krętacza do pracy, a nie wymagać jeszcze priorytetów.

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!!!!!!!!!

po pierwsze ważne kiedy umowa się kończy- jeśli po 3mies. to musi być przedłużona do dnia porodu, ale wtedy jest tylko macierzyński, a nie ma wychowawczego "A177 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. " jeśli jest na czas nieokreś. lub np. kilka lat to masz macierzyński i wychowawczy

Misz Masz-jesteś niesprawiedliwa!nie znasz mojej przeszłości.To właśnie ten szef obiecywał mi,że jeśli zajdę w ciążę to natychmiast da mi umowę o pracę,żebym miała jakiś dochód.tak to jak idiotka musiałam zapieprzać na czarno.W tym kraju jak jest praca to taka której się nie lubi.A jak Ci zależy na fajnej pracy to musisz ty spełniać warunki.

Zapomniałam dodać,że jak mu powiedziałam że będę miała dzidzię to obietnicy nie spełnił!!!!!!!!!

Gość kura pazurem
nat4 i bardzo dobrze :D Debilem trzeba być, żeby je.bać na czarno i dawać się nabierać, że jak zajdzie się w ciążę to umowę się dostanie :D Buhahahaha uśmiałam się :D To ty nie wiesz, że ciąża = koniec roboty czyli wypad? :D Zacofana idiotko :D

To nie było tak,że on mnie wyrzucił.Zaczął kręcić,że mam chodzić jeszcze do pracy a potem że nie będzie mi tyle płacił ble ble...sama odeszłam od fałszywego franca.Drugi raz nie dam się,,orżnąć"

Gość kura pazurem
nat4 a może zerżnął cię w dupsko na pożegnanie:D:D:D:D

też mi się skojarzyło z tym!!!!!!ale na szczęście on taki nie jest zboczony

Gość pracodawca pracodawca xx
a ja tam uważam że kobieta w ciąży powinna siedzieć w domu a nie pracować i to fizycznie ciąża to może nie choroba ale jednak jest to odmienny stan i każda kobieta w ciąży ma prawo czuć jednego dnia lepiej innego gorzej to lepiej żeby w ciąży siedziała w domu a nie co chwila brała dzień wolnego bo źle się czuje jestem pracodawcą więc wiem co mówię. Ja swoim pracownicom w ciąży mowię żeby rozważyły taką możliwość jeśli nie chcą to nic na siłę ale zazwyczaj się to tak kończy że co chwila telefon że się źle czuje.

to może pan się orientuje,czy można kobiecie w ciąży zmienić umowę na czas nieokreślony jeśli ma na określony?

na logikę biorąc - nie. umowa na czas określony zostaje automatycznie przedłużona do dnia porodu, a w trakcie trwania jednej umowy nie mozna zawrzeć drugiej, która tę pierwsząniejako powiela. wydaje mi się natomiast że mozna zawrzec aneks do umowy o pracę, okreslający wyraźnie ze od dnia wygaśnięcia umowy na czas okreslony automatycznie zostanie ona przedłużona na czas nieokreślony. i mam wrażenie że w takim aneksie powinny być chociaz mniej wiecej zawarte warunki umowy na czas nieokreslony (czyli m.in. w jkaim wymiarze czasu i za jaką pensję, dopuszczalna jest adnotacja "na dotychczasowych warunkach"). tak z doświadczenia z mojego podwórka, chociaz nie osobistego mogę Ci napisac. PS. "W tym kraju jak jest praca to taka której się nie lubi.A jak Ci zależy na fajnej pracy to musisz ty spełniać warunki." - a to Cie jakoś zaskoczyło czy jak? przeciez to normalne i naturalne ze do fajnej pracy trzeba spełniać warunki :)

Gość dlatego nigdy
nie zatrudnilabym krowy rozplodowej. ledwo dostala prace i juz w cizy i na zwolnienie, a jakze! szok po prostu i brak wstydu i honoru! dziwic sie potem, ze normalne dziewczyny, ktore chca pracowac i im naprawde zalaze pracy nie dostaja bo takie jak wy to tylko mysla ile im sie nalezy, za lezenie brzusiskiem do gory w domu..

Ty powyżej nie znasz sytuacji a zachodząc w ciążę jestem szczęśliwa,nie zachodzę specjalnie po to by szkodzić państwu.Raczej cieszę się,że dziecko nie będzie miało matki idiotki,która zachodzi w ciążę i nie myśli o tym,że potem nie będzie miała za co żyć,bo biednemu państwu żal wydać należnych się pieniędzy.Nie rozumiem niektórych.Jacy muszą być głupi-całe życie płacą nie małe składki zus a potem nawet tego nie wykorzystują.Po to płacimy całe życie,żeby kilka razy z tego korzystać!!!