Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama_agatki

mleko początkowe a następne-pytanie

Polecane posty

Dziewczyny przechodząc z jednego mleka na drugie trzeba je mieszać ze sobą, aby dziecko się przyzwyczaiło czy od razu podaje się to nowe. I drugie pytanie od którego miesiąca podajecie bebilon pepti 2 czy tam inne mleko następne. My mamy zakręconą panią w przychodni, jedna co innego i duga też:)

Gość laremid
Zaleca się , żeby mieszać. Podobnie jak z przechodzeniem z mleka naturalnego na sztuczne, ale ja akurat niedawno przechodziłam na "dwójkę" i nie mieszałam specjalnie. Może z 1 dzień trochę mieszałam, a potem od razu samo mleko następne i nic złego się nie działo.Ogólnie mleko następne podaje się, jak dziecko skończy 6 miesięcy, nie wcześniej.

Gość polecam:)
moja lekarka powiedziala ze bez przedsady z tym mieszaniem, jak przechodzilam na sztuczne to od razu. jak przechodzilam z jedynki na dwojki wymieszałam moze 5 porcji bo tyle zostalo mi jedynki po prostu.

Gość laremid
No ja to samo, akurat tam ileś mi zostało mleka 1 i mieszałam, póki się nie skończyło, a trwało to 1 dzień:-) Stwierdziłam, że już nie będę wydawać specjalnie kasy, by kupować całą puszkę jedynki do samego mieszania.

Gość ewelinka83
nie miesza sie mleka poczatkowego z nastepnym,a wedlug najnowszych zalecen mleko nastepne daje sie od 9miesiaca,ale lekarz znajac dziecko i jego rozwoj moze zalecic inaczej.wejdz na strony,gdzie na pytania odpowiada pediatra i skonsultuj to z nim,bo co lekarz,to inna opinia,np.jednej kazal dawac po 6miesiacu,a innej po 9.wszystko zalezy od dziecka.

Gość laremid
Od 9 miesiąca ? Co za bzdura. Poczytaj gdziekolwiek, wszędzie jest po 6 miesiącu.

Gość laremid
Nie konsultowałam z żadnym pediatrą, dałam po 6 i dziecko zdrowe.

dzięki kochane:) mała kończy za 2 tyg. 6 mies. to podam jej jeszcze te 4 puszki 1, a potem 2. Na opakowaniu jest napisane po 5, dlatego pytałam:), pozdrawiam

Gość mama9mcycóra
ja też nie mieszałam,a od siebie dodam,żę daję bebico,ale po bebico 2R dziecko miało biegunkę,odstawiłam na jakiś czas,bo nie iałam pewność czy od tego,zacz ęłam podawać na noc bo bardziej sycące i...znów biegunka,a budzi się i tak w nocy i nad ranem do karmienia

Gość ewelinka83
Dopiero w 7miesiacu mozna wprowadzac mleko nastepne.poza tym jesli lekarz uzna za sluszne,maluszek przez caly pierwszy rok moze dostawac mleko poczatkowe.w przeciwienstwie do niego mleko nastepne nieznacznie rozni sie od krowiego.gazeta twoje dziecko czerwiec 2010

Gość laremid
ewelinko, to raz twierdzisz, że w 7 miesiącu, innym razem że w 9. W 7- czyli jak skończy 6 miesięcy dziecko, na jedno wychodzi. Nie ma co aż tak cudować z tym uważaniem, tylko przyzwyczajać dziecko do normalnego jedzenia. Jak każą po 6 to po 6, a nie cudować z jakimiś najnowszymi odkryciami, że do roku mleko 1. Nie przesadzajmy.

Gość ewelinka83
podalam przyklad kolezanki,ktora miala takie zalecenie,ale zaznaczylam,ze opinie wydaje lekarz na podstawie oceny rozwoju i stanu zdrowia dziecka.w tym artykule bylo tez napisane,ze zbyt wczesne wprowadzanie moze przyczynic sie do otylosci i obciazac nerki,wiec moze to wcale nie jest takie bezsensowne chuchanie i roztkliwianie sie.

Gość gość
Temat stary że ho ho ale dodam swoje. Ja wedle zaleceń swojego lekarza będę córce podawać mleko początkowe do ukończenia pierwszego roku życia . Mleko początkowe jest lżej strawne i jest "odpowiednikiem" (najbardziej zbliżonym) mleka matki natomiast mleko następne już nie dlatego nie wolno go podawać niemowlętom młodszym niż 5 miesięcy. Mój lekarz twierdzi że mleko początkowe jest lepsze gatunkowo i jakościowo a niższa ilość żelaza niż w mleku następnym nie szkodzi niemowlętom jedzącym mięso , także według najnowszych testów w Niemczech wynika że mleko następne jest co prawda w porządku ale przy tym zbędne i że mleka początkowe z powodzeniem zaspokajają potrzeby dzieci do pierwszego roku życia. Co wy na to? Nie mieszkam w kraju więc nie wiem jak zaopatrują się na to polscy lekarze.

Gość gość
Ja podałam następne jak córka skończyła 8 miesięcy , również ze względów ekonomicznych ( tu gdzie mieszkam mleka następne czyli im wyższy numer tym tańsze). Też słyszałam że mlekiem początkowym można karmić nawet roczniaka i moja znajoma tak robi . Mleka początkowe są bardzo drogie u nas, puszka dobrego mleka typu pre czyli w Polsce 1 kosztuje prawie 14 euro (Aptamil) a mleko następne 2 kosztuje mnie 6 euro (Hipp)

Gość gość
MIeszkam w Polsce , nie słyszałam o takiej opinii ale karmię swojego 10 miesięcznego syna mlekiem początkowym Hipp gdyż uważam że mleka następne to pieniądze wyrzucone w skrobię której jest tak dużo że mój syn odrazu odrzucił tak gęste mleko. Jak już karmić mlekiem w proszku to niech to będzie mleko a nie bezglutenowa skrobia która zasyca dzieci i tak jadające normalne posiłki. Na mleku początkowym syn ma się świetnie .

Gość patrycja pszon
ja sobie chwale wszystkie mleka holle. szłam wg wytycznych na opakowaniu i w konsultacji z pediatra i teraz juz jestesmy na trojce. wszystko idzie okej. to mleko tez robi swoje, jest wysmienite.