Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Emilki!!!!

goraczka przy zabkowaniu??????

Polecane posty

Gość Mama Emilki!!!!

Witam mamy, mam takie male pytanko. Moja corcia ma teraz 10 mies, ostatnio byla przeziebiona i miala temperature, bylam z nia u lekarza i powiedzial ze musi przejsc samo, tak tez sie stalo. Teraz od 2-3 dni mala znowu dostaje zwlaszcza wieczorem temp. Wczoraj to bylo 39 st (mierzone w dupce)ale dzisiaj rano miala 36.8- czyli normalne no a teraz znowu 37.9. Czy to moga byc zabki??? Bo tak poza tym nic jej nie jest, jest wesola, bawi sie, nie wyglada na chora tylko wlasnie tez tak od paru dni strasznie sie slini, musze ja 3-4* dziennie przebierac, i wklada sobie paluszki do buzki non-stop. Dzis nawet podrapala sobie tak dziaselka ze krew jej leciala... wiec moze to jednak zabki i dlatego ta goraczka??? Jakie sa wasze doswiadczenia? Jak dlugo ta goraczka moze trwac? Dzieki z gory za rady!!!

Mi zawsze powtarzała pediatra,że temperatura"na ząbki" nie powinna przekroczyć 38 st. Jeżeli jest większa powinno się szukać przyczyny gdzie indziej(oczywiście jeżeli trwa dłużej niż 3 dni).Jeżeli to na ząbki to polecam nurofen w syropku,zbije temperaturę i ulży w bólu.A czas trwania,no cóż moim dziewczynką dopiero po roczku zaczęły wychodzić a objawy ząbkowania miały ok 4 miesiące.

Gość pearline
Emilko temperatura w pupie jest zawsze wyższa chyba o 6 kresek. A po drugie przy ząbkach gorączka jest tak naturalna jak samo ząbkowanie :) Są wyjątkowe dzieci które wogóle nie dają znać że ząbkują, a są takie które mają gorączkę, biegunkę i inne rewelacje :)

Gość pewnie, że zęby
kontroluj stale tę temp czy nie rośnie zbyt gwałtownie i podawaj jakiś painkiller dla niemowląt, ja podaję nurofen i jest poprawa. Jeśli sytuacja się utrzyma podejdź do pediatry NA WSZELKI WYPADEK! http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/8620,dziecko,gor%C4%85czk%C4%99.html poczytaj sobie:) Pozdrawiam

Gość pearline
oj przepraszam nie emilko tylko mamo emilki :) Napewno ząbki jej idą, temperatura nie jest wcale taka wysoka, spokojnie :) Gryzaczek jej kup taki zamrażany, to jej ciut ulży

Gość Mama Emilki!!!!
Dziekuje za rady, do pediatry to na razie nie ide bo z mala dzisiaj oki, nawet obylo sie bez paracetamolu, no bo jakbym odjela te 6 kresek tak jak piszecie to mala ma teraz 37.4...taki stan podgoraczkowy...ale kontroluje jej temp przy kazdej zmianie pieluszko wiec jesli urosnie to zauwaze na pewno:) Mam nadzieje ze to zabki bo my od 2 tyg w domu bylysmy bo najpierw ona chora a potem ja od niej sie zarazilam. Zal mi malej bo ciagle pokazuje palcem ze chce na dwor:( Ale jesli jutro rano bedzie ok to wyjde z nia na spacerek:)

Gorączka,marudzenie,wydzielanie większej ilosci śliny,biegunka -to moze czekać każdego malucha przy ząbkowaniu. U nas zawsze była to bardzo wysoka gorączka39-40 stopni! Po 2-3 dniach spadała. Ajeśli chdozi o mierzenie temp.w odbycie to jest to najbardziej wiarygodny pomiar ;) I odejmuje się 5 kresek!