Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zajrzałam do szafki a tam..

Jak nauczyć dziecko pluć wodą przy myciu zębów??

Polecane posty

Mam problem, bo córcia ma juz 18 miesięcy. Zęby myjemy od dawna i od dawna już pastą ( taką z min ilością fluoru oczywiście).....no i nie umie wypluwać. Ile by nie miała wody w buzi to połknie..... Pytanie do was mamy: w jakim wieku wasze dzieciaki się tego nauczyły , no i czy macie jakiś pomysł jak to przyspieszyć?

Gość Ona :)))
Hmmm moja niunia nauczyła się wypluwać mając 2 latka,mówiłam jej ze nie wolno połykac bo brzuszek bedzie bolał,sama jej pokazywałam jak mozna wypluć,dawałam jej kube czek z ciepłą wodą i krok po się nauczyła:)chwila cierpliwości i córeczka na pewno "załapie"...Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź , bo myślałam,że moja jest już naprawdę duża na taką umiejętność ....no i jeszcze raz gratuluje :P ( apropos' twojego topiku o bladej kreseczce )

Gość Ona :)))
Ja zawsze mówie tak:"na to nie ma reguły"jedne dzieciaczki szybciej drugie pożniej o i tak to jest z naszymi kochanymi pociechami...najważniejsze ze niunia ma w ogóle chęci do mycia ząbków-ja starałam sie małej myć ząbki(wiadomo zawsze dokładniej)ale w pewnym momencie zaczęła wojować ze chce sama...no dobrze niech uczy sie sama...i to juz prawie rok jak moja" mała" sięga sama po szczoteczke i szuru-buru:) Dziękuje:)za wsparcie:)blade kreseczki górą heeh:)

Jeżeli chcesz nauczyć córkę wypluwać pastę, to po prostu pokaż jej jak sama to robisz, najlepiej zrób minę wyrażającą obrzydzenie i mów pfu-pfu albo a fee, czy coś w tym stylu, dla dzieci to niezła zabawa i chętnie nas naśladują. Musisz tylko od razu tłumaczyć dziecku, nie pluje się w innych pomieszczeniach tylko do umywalki, ja mam niestety z tym problem , moje dziecko aż za dobrze umie pluć, zwłaszcza na dywan.

oczywiście asystuje przy moim myciu zębów, pokazuję jej , bo wiem ,że nie ma to jak przykład , ale ona traktuje to jak zabawę chyba , bo sie zaśmiewa z mojego plucia a sama pije :P