Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Irviing___

MATURA! POMOCY!

Polecane posty

Gość Irviing___

Mam temat prezentacji ustnej z j.polskiego taki: Katastroficzne wizje i obrazy zagłady w dziełach literackich i filmowych. Zanalizuj wybrane dzieła. Temat bardzo mnie interesujący, ale nie wiem co zrobić z bibliografią. Mam jeszcze tydzień na zrobienie wstępnej bibliografii i na razie mam takie propozycje: Piosenka Kult - Czterej jeźdźcy apokalipsy (nie wiem, czy to się wpisuje w bibliografię, że chcę wykorzystać takie źródło jak piosenka?) Czterej jeźdźcy Apokalipsy Albrechta Durera (obraz) < - znacie inne obrazy z tej tematyki? I mam zapisane takie coś - Hans Memlik "sąd ostateczny", podała mi to pewna praktykantka z j.polskiego a nawet google mi tego nie powiązuje. Do tego nie wiem, jak w bibliografii zapisać, że chcę wykorzystać Biblię? Mam znaleźć interesujące mnie fragmenty w Biblii czy wpisać Biblię jako całość? Znacie może jakieś książki, które mogłabym wykorzystać? I Filmy, oprócz 2012, w którym mogę opowiedzieć głównie o świetnych efektach specjalnych bo poza tym, to fabuła się kupy nie trzyma, więc jedynie podam ten film jako ciekawostkę. Jak wpisać w Bibliografię to, że chcę opowiedzieć o przepowiedniach, takich jak Nostradamusa, o kalendarzach Majów? Prosze, pomóżcie mi! :(

Gość nie prawnik ale wiem
Hans Memling, malarz niderlandzki z XV wieku, autor tryptyku "Sąd ostateczny". A czy do tego tematu nie mozesz (chyba ze nie chcesz) wykorzystać literatury i filmów dotyczących holocaustu?

Gość nie prawnik ale wiem
Był chyba też taki amerykański film "Nazajutrz" o swiecie po wybuchu wojny atomowej i "Ostatni brzeg", tez na ten temat. "Ostatni brzeg" powstał na podstawie książki Nevila Shute o tym samym tytule.

Gość Irviing___
Dzięki :) a film "Pojutrze"? nadaje się, czy nie? Z tym holocaustem sama jestem ciekawa - w końcu można to zinterpretować jako bliską zagładę świata, ale nie wiem czy to nie będzie ominięcie tematu, bo na holocaust są osobne tematy maturalne... zapytam nauczycielki. Coś jeszcze mozecie ci polecić? Bibliografia w ogóle musi być obszerna? Może w jakichś lekturach jest coś o zagładzie świata, o jej wizji? Chodzi mi o te lektury głównie, które zostały odsunięte z kanonu lektur, bo te które są teraz, to nie przypominam sobie, zeby tam coś o końcu świata było...

Gość ktośtośtos
Jan Kasprowicz "dies irae" Czesław Miłosz "Roki", "Piosenka o końcu świata:

Gość vikcia1234
Witam. Czy ktos wie czy próbne matury styczeń/luty 2012 są układane przez CKE czy OKE???

Gość blackflower
oke chyba

Gość vikcia1234
moze ktos jeszcze cos wie??

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie!:) Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281