Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość osobnikunikający

Osobowość unikająca - zdałem sobie sprawę , że to mam

Polecane posty

Gość osobnikunikający

Niestety to zaburzenie zniszczyło i niszczy mi życie , szczególnie towarzyskie. Czy da się z tego jakoś wyjść bo widzę , że życie mi ucieka ? Wszystkie poniższe kryteria do mnie pasują: - stałe napięcie i niepokój, - poczucie nieatrakcyjności indywidualnej, - koncentracja na krytyce, - niechęć do wchodzenia w związki, - ograniczony styl życia zapewnianie sobie fizycznego bezpieczeństwa, - unikanie kontaktów społecznych z obawy przed krytyką, brakiem akceptacji, odrzuceniem. - unikanie działalności zawodowej, która wymaga znaczących kontaktów interpersonalnych, spowodowane obawami przed krytyką, dezaprobatą lub odrzuceniem, - niechęć do wiązania się z innymi ludźmi, z wyjątkiem niektórych lubianych osób, - powściągliwość w związkach intymnych spowodowana obawą przed zostaniem zawstydzonym lub wykpionym, - zaabsorbowanie krytyką lub odrzuceniem w sytuacjach społecznych, - powstrzymywanie się przed wchodzeniem w nowe relacje interpersonalne z powodu poczucia niedopasowania, - postrzeganie siebie jako społecznie niekompetentnego, niepociągającego lub gorszego od innych, - niezwykła niechęć do podejmowania osobistego ryzyka lub do angażowania się w jakiekolwiek nowe działania, ponieważ mogą one okazać się kłopotliwe. Czy jest ktoś w podobnej sytuacji ?

Gość dsadsadsadsa
nie trzeba całej strony opisów i analiz pisac, żeby się określić. po prostu jesteś nieudacznikiem życiowym. proste jak drut.

Gość osobnikunikający
dodam jeszcze , że lubie zwierzęta.. najbardziej owczarki niemieckie .. są takie dominujące

Gość dziękujemy Ci
też tak mam, czasem mi się to bardziej udziela, czasem mniej. Życie.

Gość całkiem poważnie...
czemu nie pójdziesz do psychologa?

Gość dsadsadsadsa
bua ha ha ha - przecież mnóstwo osób tak ma. podział ludzi ze względu na typy osobowości już dawno temu został ustanowiony. to, że ktoś ma osobowość unikającą nie oznacza, że jest chory, czy tym podobne. to po prostu taki typ człowieka a nie jakaś jednostka chorobowa ;)