Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milion szczescia

Etat i własna działalność w ciąży

Polecane posty

Gość milion szczescia

czy ktoś się orientuje co się stanie, gdy pójdę na zwolnienie (obecnie jestem w ciąży), pracuję na etacie i tam mam płacony zus i mam własną działalność, przy którym oplacam tylko zdrowotne, głównie chodzi mi o to, czy otrzymam jakąkolwiek kasę z działalności?

ja mam wlasna działalnosc, oplacam sama zus, (najnizsze skladki) teraz jestem na L4 wiec płace tylko zdrowotne 233,32zł. I dostaje z zus chorobowe, okolo 300zł na miesiac. Cudow nie ma;/ I tak samo bedzie wygladało macierzynskie, wiec naprawde jesli nie ma powodow zebys poszła na L4 pracuj tak dlugo jak mozesz:)

Gość milion szczescia
ja mam działalność i pracuję na etat, kasę na pewno dostanę z pracy etatowej ale nie wiem czy lepiej zawiesić działalność jak pójdę na zwolnienie czy nie, bo skoro nic nie dostanę z działalności? ale nie jestem tego pewna. nikt się tutaj nie orientuje?

Gość milion szczescia
oliwkowa mamusia czy ty na parwdę nie widzisz tego co napisałam? pracuję na etacie i dodatkowo, zaznaczam raz jeszcze dodatkowo mam działalność!

Gość 2mama2
Ja też tak miałam. Z tego co sie orientuję, to w tej sytuacji nie dostaniesz nic z zusu, tak było jak ja rodziłam 3 lata temu. Ale najlepiej jak zadzwonisz do zusu i zapytasz.

albo weźmiesz L4 na pracodawcę - wtedy dostaniesz wypłacone z etatu , albo L$ na własną działalność. Jeżeli pracujesz na pełen etat, a z działalności opłacasz najniższe składki- bardziej opłaca się L$ na pracodawce- bo dostaniesz większe chorobowe. W momencie kiedy Zus wypłaci Ci pierwsze chorobowe ( z etatu lub działalności) - bedziesz opłacała tylko stawke zdrowotną.

Oliwkowa mama, mogłaś sobie podwyższyć składki społeczne i na L4 dostawałabyś i wysokie chorobowe i wysokie macierzyńskie. Ja tak zrobiłam zanim zaszłam w ciążę, teraz jestem na L4 i mam wysokie chorobowe.

Gość milion szczescia
niestety o podwyzszeniu nie pomyslalam, bo ciaza byla dla mnie zaskoczeniem, a teraz cos mozna zrobic? czy zostane z najnizsza krajowa? bo na etacie nie mam wpisane tyle ile faktycznie zarabiam tylko najnizsza krajowa