Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zaciążonaaa

Wyprawka dla noworodka - pomóżcie

Polecane posty

Gość gąbkom mówimy nie!!
ńie kupuj tyko gąbki tej do wanienki bo to siedlisko zarazków i może się tylko dzieciaczek nacierpieć później, na dno wanienki kładź pieluszkę tetrową. a pupy maluszka nie trzeba niczym smarować chyba że coś się dzieje. Kup też sól morską do noska dobra jest disnemar niebieska

Gość kpn.nl
Czesc, ja tez robie w tej chwili wyprawke i w zasadzie prawie wszystko juz mam. Jesli chcesz mozesz rzucic okiem na to co udalo mi sie dotychczas zgromadzic, zeby miec takie ogole pojecie co w ogole moze sie przydac. Oczywoiscie nie wszystko musi ci byc odrazu potrzebne i nie traktuj tej listy zbyt doslownie, bo ja kupowalam rzczy pod kontem wlasnej sytuacji, przyzwyczajen itd. No to by bylo tak: Odziez: - 11 par body (5-pak zakladanych przez glowe, 4-pak zakladanych przez glowe, 1 zakladane przez glowe i 1 kopertowe), dziesiec w rozm. 62/68 i jedno 62 (z usg wynika, ze dziecko urodzi sie duze dosc, wiec nie mam po co kupowac miejszych, a i 62 wystarczy na dluzej) - 3 pajace bez stopek (1 na napy, 1 na napy z kapturem i 1 na guziki z kapturem przypominajacy sweter), rozm. 62 - 4 pary spodenek (1 bawelniane bez gumy, 1 bawelniane z guma, 2 z podszewka zapinane na guzik i suwak z regulowana talia), rozm. 62 - 1 bluzka z dlugim rekawem (zakladana przez glowe), rozm. 62 - 1 sweter (na guziki z kapturem), rozm. 62 - 1 czapka, rozm. 56/62 - 1 kombinezon (z kapturem, zintegrowanymi rekawiczkami i dopinanymi stopkami, 2 suwaki), rozm. 62/68 - 4 pary skarpetek (dwa 2-paki z podwojnym wykonczeniem za kostka utrudniajacym zsuniecie sie ich ze stopek i antyposlizgowa podeszwa), rozm. 0-6 mies. - 1 para skarpeto-kapci (u gory wygladaja jak skarpeta, dol jest z miekkiej skory, a podeszwa antyposlizgowa), rozm. 56/62 - 1 para skarpetek z grzechotka (maja naszyte grzechodzace glowki pluszakow), rozm. 6-12 mies. (troche na wyrost) Higiena: - przewijak (miekki na komode) - 1 poszewka na przewijak (bawelna) - wanienka (bez stelaza, bez wkladek, duza nieprofilowana) - 1 recznik z kapturem - 1 myjka (bawelniana, zakladana na dlon rodzica) - zestaw do paznokci (3-czesciowy: nozyczki, obcinacz i pilnik) - zestaw do wlosow (2-czesciowy: szczotka z naturalnym wlosiem - nie syntetycznym i plastikowy grzebien) - gruszka do nosa - termometr (elektroniczny, do ucha) - 1 opakowanie patyczkow kosmetycznych dla niemowlat, 50 sztuk - 2 zele do kapieli bez mydla (roznych firm), kazda butelka 200 ml - 1 lotion, 200 ml - 1 krem do twarzy (ochronny przed zimnem i wiatrem), 75 ml - 2 paczki pieluch (roznych firm), rozm. 2 (mini) na 3-6 kg (spodziewam sie duzego dziecka, wiec celowo nie kupuje pieluch newborn), kazda paczka 58 szt. - 4 opakowania chusteczek (3-pak aloesowych i 1 lawendowe), kazde opakowanie 72 szt. - 1 talk, 100 g - 1 masc cynkowa, 100 ml Sypialnia: - lozeczko 120x60 cm (mozna zdemontowac jeden bok i przerobic je na lozko juniora) - materac (pianka poliuretanowa i watolina), wym. 120x60x8 cm - mata na materac (regulujaca cieplo, pomagajaca utrzymac wlasciwa temperature), wym. 120x60 cm - 2 przescieradla (dzersejowe z gumka), rozm. 120x60 - 4 pieluchy tetrowe (4-pak, scisle tkane - dobre gatunkowo), rozm. 70x69 cm - 3 koce (1 bawelniany, 1 flanelowy i 1 tkany przypominajacy sweter), dwa w rozm. 75x100 cm i jeden 100x150 cm - 2 komplety poscieli (2-czesciowe: poszewka na koldre i poduszke), rozm. 100x135 cm - 1 koldra (z bawelny i poliestru, skala ciepla: 3, na chlodniejsze dni zamiast koca), rozm. 100x135 cm - 1 zawieszka nad lozeczko (z pluszkami, wieszana na haczyku na suficie - nie karuzela) - 1 spirala na szczebelki lozeczka (z pluszakami) Posilki: - 4 butelki (ze standardowa waska szyjka i silikonowymi smoczkami), 2-pak 250 ml, jedna 250 ml i jedna 125 ml (bardzo szybko wracam do zawodu, stad tyle butelek - dziecko bedzie raczej karmione sztucznie) - 2 dodatkowe smoczki do butelek (2-pak, silikonowe, wiekszy przeplyw do kaszek, juz na zapas), rozm. 3+ mies. - 1 szczotka do czyszczenia butelek i smoczkow - 1 pojemnik na mleko modyfikowane (do odmierzania 4 porcji proszku - dziecko bedzie zostawalo z babcia, wiec rzecz jest konieczna zeby babcia sie nie pomylila, no i nam tez ulatwi byt) - 2 sliniaki (1 zakladany przez glowe i 1 na rzep) - zestaw do posilkow stalych (2-czesciowy: dzielona plastikowa mini miseczka z pokrywka i miekka lyzeczka, kupiony juz na wyrost) - 2 smoczki uspokajajace (silikonowe, ortodontyczne), rozm. 0-6 mies. - 1 lancuszek do smoczka (drewniany) - 2 opakowania mleka modyfikowanego poczatkowego (0-6 mies., roznych firm), kazde opakowanie 800 g Komunikacja: - 2 spacerowki parasolki (przystosowane dla noworodka, lekkie, 1 stacjonarna do domu i dla babci i 1 dla nas do bagaznika - wybralismy parasolki, bo szybko zyjemy, duzo jezdzimy autem i nie czesto wypuszczamy sie w grzaski, wyboisty teren, a dwie z tej racji ze jedna bedzie podreczna lub w razie czego bedzie ja mozna zostawic u dziadkow) - 1 spiworek do spacerowki (z poliestru, dokupiony jako komplet do jednego z modeli) - fotel do auta (dla dzieci w wieku 0-4 lat, z wysciolka pomniejszajaca), grupa 0-18 kg - 1 otulacz do fotelika lub spacerowki (z bawelny i poliestru, z kapturem, otworami na szelki, zapinany na rzepy), rozm. 108x88 cm Zabawa malucha: - mata (nie edukacyjna, tylko zwykla gladka, miekka, ktora mozna wyscielac kojec, albo rozlozyc na podlodze i polozyc lub posadzic na niej malucha), rozm. 80x100 cm - 1 grzechotka-gryzak (tkanina i plastik) - 2 male maskotki (1 chuda bawelniana, ktora latwo niemowleciu zlapac w garsc i 1 okraglejsza klasyczna pluszowa) - 1 ksiazeczka-przywieszka (bawelniana, szeleszczaca, zapinana na rzep, z klipsem dzieki ktoremu mozna ja przyczepic do spacerowki, szelek fotelika, szczebelkow lozeczka, itp.) - cos ekstra* (w naszym przypadku sa to mini pluszowe kregle przedstawiajace rozne smieszne zwierzatka, ktore maluch moze rzuc do woli, a jak podrosnie moze zaczac wreszcie w nie grac) :P - reszta mniej lub bardziej przydatnych zabawek zasypia was krewni i znajomi :) Nie mamy jeszcze kilku drobiazgów potrzebnych do porodu, wkladek laktacyjnych, stanika dla karmiacej, lezaczka dla malucha (nie wiemy czy sie nam w ogole przyda) i poduszki-rogala do karmienia (ale tez sie zastanawiamy czy jest sens ja kupowac). To tyle. Powtorze raz jeszcze, ze nie jest to oczywiscie lista do totalnego powielenia, tylko ma sluzyc celom orientacyjnym i wypisam ja dla tych ktorzy dopiero startuja z zakupami, spodziewaja sie pierwszego dziecka i nie wiedza jeszcze co i jak (jak np. autorka). Pozdrawiam wiec, zycze udanych zakupow i radze kierowac sie przy nich zdrowym rozsadkiem, intuicja i wlasna sytuacja zyciowa, organizacyjna, warunkami mieszkaniowymi, itd. bo zadna gotowa internetowa lista wyprawkowa nie jest na tyle uniwersalna, zeby pasowala do potrzeb kazdej idywidualnej rodziny, matki, czy malucha. :)

SEN łóżeczko z materacykiem,+ prześcieradło z miękkiej frotowej bawełny,-nie frotte, dziecku na zwykłej lepiej potem buszować, a frotte uniemożliwia swobodne ruchy, podobnie jak flanela. komplet pościeli,+ 2 kocyki+ rożek,+ flanelowa pieluszka,-a po co? PIELĘGNACJA przewijak,+ chusteczki do pupy,+ maść lub krem do pupy np linomag,+ pieluszki jednorazowe,+ pieluszki tetrowe,+ wanienka,+ termometr do wody,+ płatki kosmetyczne do mycia buzi,+ sól fizjologiczna do przemywania oczu,+ płyn do kompieli dla dzieci,-skoro płyn to bez oliwki i odwrotnie. oliwka dla dzieci,+ duży miękki ręcznik,+ miękka szczotka do włosów,+ gruszka do nosa,- dużo lepszy aspirator, ja gruszka sobie nie poradziłam sobie i był ryk a aspirator wygony i dziecko lepiej znosi. waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka ,+ nożyczki,+ butelka- radze kupić dwie. SPACER wózek,+ fotelik samochodowy+ Lista całkiem sensowna bez zbędnych gadżetów:)

Gość kpn.nl
* Spirala o ktorej pisalam u gory ma mini maskorki, ktore szeleszcza, piszcza i grzechodza. :) * Lozeczko jest oczywiscie drewniane (o czym zapomniajam wspomniec). * Z ciuchow planujemy dokupic jeszcze tylko 2 rzeczy i to by byl juz schluss (2 bluzki z dlugim rekawem: 1 zakladana przez glowe i 1 na napy z kapturem, oczywiscie w naszym rozm. 62). * Termometru do wanny nie kupujemy, bo mamy baterie z termostatem, tak wiec zawsze mamy wode 38 st. C. Zreszta nie trudno sprawdzic ja reka (ta czescia powyzej lokcia). Termometr to zbedny wydatek (w moim przekonaniu). * Dziecieca buzie mozna umyc zwyklymi platkami kosmetycznymi jakich uzywa mama, albo malutka flanelka lub tetra. Specjalne platki kosmetyczne to zbedny wydatek, bo jest ich malo w opakowaniu i przewaznie maja nieproporcjonalnie wysokie ceny w zestawieniu ze zwyklymi malymi kobiecymi. * Sol fizjologiczna tez jest fanaberia, bo woda przegotowana jest rownie ok do niemowlecej twarzy i oczu. * Rozka rowniez nie kupuje, bo praktyczniej jest zawinac dziecko we flanele, tetre lub koc (nie sa tak grube jak rozki i maja multum innych zastosowan, a rozek predko laduje w kacie). * Do odkazania pepka tez niczego nie kupuje, bo u mnie sie tego w ogole nie praktykuje (lekarze i polozne pedza).

Gość kpn.nl
maskotki, to jest * :)

kpn.nl, matko kochana, dziewczyno ale zes nakupila pierdol. pOLOwa z tego jest niepotrzebna. No ale widac , ze albo jeszcze nie masz dziecka albo masz dopiero 1 i to pewie noworodka. Autorko nie kupuj tego wsszystkiego bo szkoda kasy.Potrezbne sa tylko: wozek, fotelik, rozek, lozezko, materacyk oliwka, sudokrem, zel do kapieli, waciki do pepka, spirytus. pampersy, chusteczki nawilz, pielkuchy tetrowe. Moim zdnaiem kupoanie cos wiecej jest zbednym wydatekiem bo jest po prostu niepotrzebne.

SEN łóżeczko z materacykiem - polecam materac kokos-gryka pediatra polecila mi rowniez poduszke klin prześcieradło z miękkiej frotowej bawełny - przydaja sie dwa i najlepiej takie z gumką i koniecznie nalezy podlozyć pod cerate komplet pościeli - to pozniej, na poczatku dziecku super się spi w rozku - polecam kupic usztywniany kokosem na poczatku latwo bedzie trzymac malego, a pozniej mozna wyjac wkladke i uzywac rozek jako kolderke, kupilam tez spiwor, bo moje dziecko jest czasem bardzo ruchliwe w nocy i sie "rozkopuje" 2 kocyki flanelowa pieluszka - 3 szt., klade ja na podszuszce i czesto zmieniam PIELĘGNACJA przewijak, chociaz rownie dobrze mozna przwinac dziecko na łóżku, zwl. w nocy;) ale warto miec stanowisko kąpielowe z miejscem na przewijanie, ja mam np. duzy blat zamontowany na komode w lazience, na ktorym miesci sie mata do przewijania i wanna (rewelwacyny pomysł meża:) chusteczki do pupy, pieluszki jednorazowe - na stronie www.blizejciebie.pl promocyjnie zmawiam pieluszki i chusteczki bella - dużo taniej niz w sklepie a kurier za darmo przywozi do domu :) pieluszki tetrowe - przdaja sie praktycznie do wszystkiego, warto miec z 6-10 sztuk wanienka - jak największa termometr do wody - szkoda kasy, sprawdzasz łakciem, czy jest przyjemnie ciepla duży miękki ręcznik - to pozniej, na poczatku swietnie sprawdza sie pieluszka tetrowa miękka szczotka do włosów - polecam tę z body shopa, rewlacja gruszka do nosa, dobrze sprawdza sie tez frida waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka, lub wygodniejszy plyn octenispet (jest drogi ale wystarczy małe opakowanie, swietny jest tez do pielegnacji rany po cięciu) nożyczki, jak najmniejsze, polecam te z zestawu Canpol butelka - tania i dobra jest butelka simed, do kupienia w aptece, a do niej smoczek anatomiczny nuk - super płatki kosmetyczne do mycia buzi - ja myje buzie woda z wanienki uzywajac myjki zrobionej z kawalka miekkigo recznika KOSMETYKI wytestowałam już sporo kremow maści etc.. i polecam tylko Oliatum do kąpieli (uzywane bylo w szpitalu), dwie pelne nakrętki do wanieniki, pozniej mąka ziemniaczna pod pachy, pachwiny, przy szyi i jest super, skora mięciutka i gładka, naprawdę szkoda pieniędzy na tę całą chemię, masci, sudocermy, balsamy itd.. Wbrew pozorom na dziecko nie trzeba wydawać majatku a czesto kupujemy za duzo kosmetykow bo sa reklamowane jako niezbedne albo maja przyjemne zapachy i opakowania:) oliwka dla dzieci - uzwyalam tylko na ciemieniuche, bo maly mial po niej szorstka skore UBRANKA ja kupilam wyprawkę na allegro u producenta lukas-kids - niedrogie, bawelniane, najlepiej kupic wszytsko w jednym kolorze, wygodne w praniu bo ubranka zmienia sie codziennie i pierze. Szkoda pieniędzy na drogie rzeczy bo slużą tylko chwilę a dziecku naprawde nie zalezy czy bedzie spalo w spioszkach we wzorki z Puchatkiem czy motylkiem:) warto też popytać w rodzinie, czy komuś nie zostały ubranka, bo i tak co 1,5 -2 miesiace czeka nas zmiana calej garderoby na wieksza:) SPACER wózek - sprawdza sie taki z gondolą i nosidelkiem

Gość kpn.nl
Jagodo, to nie sa dla mnie pierdoly, tylko jakbys sie wczytala w to co napisalam to pewnie bys skonstatowala, ze sa skrojone na miare potrzeb mojej rodziny i mojej sytuacji zyciowej (wracam do pracy, dziecko bedzie z babcia, jezdzimy autami, nie robimy prania co tydzien - stad tyle ubran i innych tekstyliow, nie bedziemy jedynymi osobami przygotowujacymi formule - stad miarka do mleka, a zabawki moglam sobie rzeczywiscie darowac, ale wiele ludzi daje w prezencie niepraktyczne albo na wyrost, wiec kupilismy kilka prostych, takich ktore naszym zdaniem sie na 100% przydadza). Zwroc uwage, ze wyraznie napisalam, ze nie jest to lista do powielenia, tylko dostosowana do moich potrzeb i kazda mama podobnie powinna kierowac sie przy zakupach swoimi indywidualnymi potrzebami i sytuacja, a nie np. tym co przydalo sie kobiecie mieszkajacej na ustroniu, niepracujacej, majacej mnostwo czasu, pioracej co dwa dni, karmiacej piersia do roku, czy np. kobiecie pracujacej, mieszkajacej w miescie, nie majacej wiele czasu na rozdrabnianie sie nad wszystkimi czynnosciami zwiazanymi z dzieckiem, pioracej raz na 1-2 tygodnie, karmiacej sztuczne, itd. bo kazda mama jest inna. Kazda musi sie zastanowic co jej bedzie potrzebne a co nie (prosty przyklad: lubie miec dzieco zawsze przy sobie to kupuje sobie chuste albo nosidlo; nie lubie dzwigac to kupuje lezaczek, na ktorym bede sadzac dziecko, itd.). Z twojej propozycji Jagodo zbedne sa moim zdaniem: rozek, oliwka (nie jest konieczna, bo mozna uzyc odrobiny kremu, mleczka lub lotionu), Sudocrem (bo stosuje sie go doraznie, a nie profilaktycznie i sa tansze swietne substytuty; osobiscie wybralam na co dzien zwykly puder, a doraznie zwykla masc cynkowa), waciki do pepka (u mnie nie wolno odkazac, bo wtedy pepek wolniej sie goi i paskudzi), spirytus (jak wyzej).

Gość ___rodzice__
Wiek przedszkolny to szczególny okres w rozwoju dziecka. Do 6 roku życia następuje rzeczywisty rozwój mózgu. Im młodsze jest dziecko, tym szybciej przyswaja nowe informacje. Im później je przyswoi tym dłużej będzie trwał ten proces i będzie coraz trudniejszy. Niestety często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dlatego chcemy Państwu pomóc i zaproponować zestawy, pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Zestaw nr 3 to pond 150 literek i znaków o wysokości 5 cm do samodzielnego przyklejenia na blok techniczny, ( blok nie wchodzi w skład zestawu). Idealna pomoc do nauki alfabetu, pierwszych wyrazów, prostych zdań. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. http://allegro.pl/literki-do-nauki-alfabetu-czytnia-zestw-3-i1313276713.html http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-nr2-i1313720175.html http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-zestw-nr-1-i1313720239.html

Gość kpn.nl
I jeszcze na koniec kilka uwag w kwestii: - rozkow (u mnie praktycznie nie istnieja, nikt ich nie uzywa, a o wszelkich usztywieniach mozna w ogole zapomniec, bo dziecko powinno sie naturalnie ukladac na rekach opiekuna, byc blisko jego ciala, a nie w koldrze z usztywnieniem, wiec pediatrzy gania; noworodka i niemowle do roku nie uklada sie u nas do snu w rozku tylko pod zwyklym lekkim ale cieplym kocykiem) - Oliatum i innych emolientow (u mnie jest zakaz uzywania srodkow dla dzieci z atopowym zapaleniem skory u dzieci zdrowych, a dzialania marketingowe ich producentow sa scisle ograniczone - nie wolno bezzasadnie wciskac ich rodzicom zdrowych dzieci; luszczacy sie martwy naskorek po porodzie jest rzecza naturalna, a nie zadna oznaka AZS) - ochraniaczy, cerat lub folii chroniacych materac (sa bardzo dobrym pomyslem, ale u mnie jest zakaz kladzenia ich na cala dlugosc materaca - nie moga byc pod glowa dziecka, bo moze dojsc do przegrzania i ...nieszczescia) Moze sie komus jeszcze przydac ochraniacz na szczebelki lozeczka (najlepiej taki na cala jego dlugosc), ale to pozniej jak dziecko bedzie bardziej aktywne. Dobrym pomyslem sa tez silikonowe nakladki na rame lozka, ktore sluza zabkujacym dzieciom za gryzak, bo jednak grube 80% dzieci obgryza ramy lozek, a na drewnianych jest to szczegolnie widoczne (najbardziej na bialych) i takie lozko wyglada potem na niezle zniszczone.

Gość teneryffffaaa
kpn , powiem ci ze mnie troche rozśmieszyłaś :) wypisyłaś co kupiłaś a co poniktóre to sa totalne bzdety a np. termometr za 2 zł do wanienki nazwałaś zbednym wydatkiem , to samo z płatkami kosmetycznymi które kosztują 5 zł ... termometru nie używałam , ale kupiłam , waciki używałam przez piewrszy miesiac. Jak dziecku będzie oko ropiało to tez sie szybko z solą fizjologiczną przeprosisz, pomimo że teraz uznajesz ja za zbedną fanaberię . No ale to tak na marginesie . Dla mnie nie oceniony był rożek , bo córcia sie w nim po prostu uspokajała a i mnie i innym osobom z rodziny na początku było łatwiej w tym rożku brać małą na rece czy do karmienia .

Gość teneryffffaaa
kpn , gdzie ty mieszkasz ? tyle zakazów .. :)

Gość kpn.nl
Jagodo - 28 tc, tak wiec w drodze, ale przerobilam juz lokalna szkole rodzenia, sesje z polozna, przeczytalam wiele list wyprawkowych i wiem, ze zadna nie jest w 100% skrojona na miare potrzeb indywidualnej matki. W naszym przypadku dziecko bedzie mialo kilku opiekunow, czesto bedzie kursowalo miedzy dwoma domami (nasz - dziadkow), dlatego te wszystkie - jak nie nazwalas - pierdoly sa dla nas po prostu 'must-haves', plus kilka jest na zas (na wyrost), zeby nie myslec juz pozniej o zakupach, za to skompensowalismy je sobie nie kupowaniem wielu pozycji polecanych na polskich listach wyprawkowych, ktore w naszym przekonaniu sa niepotrzebnymi pierdolkami.

Mnie się też zdaje, że każdy najlepiej zna swoją sytuację i wedle tego powinien się przygotować. A jeśli kogoś stać i ma fantazję, żeby kupować 30 par śpiochów, to co mi do tego? :) Ja też już wszystko praktycznie mam, jeszcze tylko apteczka dla malucha i wanienka zostały mi do kupienia. Czekam właśnie na mega paczkę z allegro, gdzie kupiłam większość akcesoriów - posiłkowałam się listami z wyprawkami moich koleżanek.

Gość grrrrr...............
Kpn - z tymi skarpetkami to chyba sie pomylilas ;)... raczej te z grzechotkami na 0-6m a przeciwposlizgowae na 6-12m powinny byc. Termometr do ucha tez sie nie prawdza... tylko taki z miekka koncowka do mierzenia temperatury w pupie ;)

dzięki dziewczyny sporo mi pomogłyście:). Lepiej jest po stworzeniu listy ją z kimś doświadczonym zweryfikować żeby nie nakupić mnóstwa niepotrzebnych rzeczy.

Gość kpn.nl
Teneryfa, termometr odradzono mi w szkole rodzenia, bo powiedziano wprost i bez ogrodek, ze po dwoch razach wyladuje na dnie szuflady. Skora, ktora masz powyzej lokcia na spodniej czesci reki jest super wrazliwa na bodzce, w tym temperature (sprobuj ja w ramach zabawy przetestowac nawet w tej chwili), tak ze bez problemu wylapie odpowiednia temperature (te ksiazkowe 36-38 st. C). Sama piszesz, ze nie uzywalas, wiec czemu cie to tak strasznie dziwi? Specjalne duze platki kosmetyczne nie sa konieczne, bo mozna myc twarz dziecka zwykla myjka frotte, tetra, albo zwyklymi malymi platkami do demakijazu, ktore chyba kazda mama a w lazience (latwiej sie nimi poslugiwac i jest ich duzo wiecej w paczce). Soli fizjologicznych nie ma na zadnych ze znanych mi list wyprawkowych poza polskimi, bo to jest srodek dorazny (nie kazde dziecko dostaje ropnego zapalenia oczu), wiec po co kupowac cos co nie zdazy sie nawet ani razu uzyc przed uplynieciem daty przydatnosci? O rozkach nie bede juz pisac. U nas sa zakazane, a dzieci nie sa az tak kruche jak sie wydaje nowym rodzicom, tylko szkoda ze nikt im tego u was nie mowi - polozne i pediatrzy o tym oczywiscie wiedza, przyjrzyjcie sie tylko jak oni obchodza sie z dziecmi (wcale sie nie szczypia z zadnymi rozkami). Teneryfa - mieszkam na zachod od RP i nie tyle jest tu duzo zakazow, co multum przyzwolen na normalne zycie, bez zbednych fanaberii, dziwnych kosmetykow na choroby skory, przeswiadczenia o tym ze dziecko jest porcelanowa krucha lala, ktoremu wszystko poodpada jak sie je wezmnie bez zabezpieczenia, bez miliona aptecznych specyfikow na odkazanie oczu, pepka, jakby dziecko bylo niewiadomo jak chore juz od dnia 1. Spoleczenstwo jest tu bardziej naturalne, nie ma w domu przewalistych apteczek. Jedyne zakazy tutaj to te, ktore maja za zadanie uchronic dziecko przed zbedna ekspozycja na srodki farmakologiczne i SIDS.

No wlasnie - kpn.nl- dopiero jestes w ciazy... wic nie wiesz czego tak naprawde bedziesz potrzebowac bo z doswiadczenia ci powiem ze wszystko wychodzi w praniu. Ja tez nakupilam duzo rzeczy ktore potem sie kompletnie nieprzydaly i tylko kase wywalialm w bloto. I zdaje mi sie ze w Twoim przypadku tez tak bedzie czytajac Twoja liste. :(

Gość kpn.nl
Grrr - takie byly w sklepie. Nie mialam wyboru. :) Te z grzechotkami byly tylko w wiekszym rozmiarze (i w sumie ok, bo noworodek ich nie potrzebuje, tylko juz troche wieksze niemowle), a te uniwersalne sa wlasnie 0-6 m. i maja starczyc na pol roku (z tego co mozna przeczytac na etykiecie). Nic nie poradze na te rozmiarowke, bo nie bylo innej w ofercie, a nie chcialo mi sie juz gdzie indziej szukac (prawie wszystko zalatwilam w jednym sklepie).

Gość kpn.nl
Jagodo - to prawda, dopiero jestem w ciazy i nie twierdze ze wszystko co do joty mi sie przyda, ale podejrzewam ze wiekszosc jak najbardziej, bo mam swiadomosc tego jak bedzie wygladalo moje zycie juz 'po' (tak na 80-90%). Ide do pracy (po miesiacu juz, a moze sie okazac ze nawet i wczesniej), na scene wkraczaja dziadkowie i dom dziadkow (stad spacerowki, koce, sznurek do smoka, zabawki dajace sie poprzywieszac do szelek, zeby o niczym w pospiechu nie zapomniec), szybko odstawiam od piersi (stad butelki, miarki, szczotki itd. majace za zadanie ulatwic dziadkom i nam zycie; z mlekiem sie co prawda troche pospieszylam, ale kupilam uniwersalne po konsultacji z polozna, bo bardzo niewiele dzieci cierpi tu na skaze czy nietoler. laktozy - uwarunkow. genetycznie, a ja nie chcialabym w ostatniej chwili biegac za mlekiem gdyby sie nagle okazalo, ze mam problemy z nakarmieniem dziecka piersia), piore i bede prala stosunkowo rzadko (stad tyle ubran i skromny zapas tekstyliow do lozeczka - choc wcale nie jest ich tak znowu wiele w porownaniu z ogromnymi ilosciami jakie polecaja Polki na swoich listach, poza tym niektore moga zostac przypadkiem u dziadkow, wiec chcialabym raczej uniknac sytuacji gdzie zostaje z dwiema czystymi sztukami na krzyz, no a babcia tez nam nie bedzie prala), a na zakupy chodze od wielkiego dzwonu (stad kilka rzeczy na zapas, za 3-4 miesiace, bo nie chce w ostatniej chwili za niczym ganiac, szczegolnie ze teraz mam na to troche czasu, a pozniej moge go nie miec wcale, babci tez przeciez nie wysle na zakupy). Nie twierdze, ze nie masz racji, ale ja naprawde dlugo sie zastanawialam nad organizacja naszego zycia po porodzie i uznalam, ze te rzeczy (plus kilka ekstra) beda jak najbardziej pomocne tak mnie, jak i tacie, babci czy dziadkowi. Milego popoludnia! :)

kpn.nl _ serum fizjologiczne jest na liscie we Francji :), ja uzywalam bardzo dlugo, bo w sumie to wygodniejsze niz przegotowana woda : w jednorazowych flakonikach, otwieram, wylewam na waciki i opakowanie wyrzucam :)... a cala reszte ze zbedna chemia tudziez rozkiem popieram ;)

Poszewkę na przewijak uważam za zbędną. Obie moje córki miały w zwyczaju (szczególnie na początku) siusiać na przewijak jak tylko zdjęłam im pieluszkę (często od razu podkładałam papierowe ręczniczki albo papier toaletowy)... Gdybym na przewijaku miała poszewkę to musiałabym ją prać po każdej zmianie pieluchy :)

Gość kpn.nl
Rebeko - ja nie z RF. U nas sol fizjol. jest oczywiscie w sprzedazy, ale leci sie akurat na wodzie (wielu ludzi ma zawsze jakies resztki w czajnikach, no problem) no i nie uzywa sie jej dlugo, tylko kilka pierwszych miesiecy, a potem naturalnie, szybko dosc przechodzi sie na zwykla wode. :) Pozdrawiam zza miedzy! :)

Gość kpn.nl
Jana - niektore ceratkowe przewijaki sa po prostu nieprzyjemnie zimne w kontakcie ze skora, dlatego sa do nich pokrowce. Na pokrowiec mozna zawsze polozyc pod tylek tetre, albo w ogole przykryc sama ceratke tetra lub recznikiem. Z tego co sie (lokalnie) orientuje, to te pokrowce na przewijak sa bardzo tanie, wiec mozna bez problemu sobie kupic sztuke ...no chyba, ze u kogos jest rzeczywiscie bardzo cienko z pieniazkami, to wtedy warto wykombinowac zamiennik. Zajrze tu jeszcze pozniej. Milego! :)

Gość kpn.nl
* tetre, albo tak jak wlasnie piszesz - jakis papierowy recznik kuchenny

Gość ja czytam mojemu maluszkowi
mój ma 2 miesiace i tyle moge powiedziec - rożek super sprawa taki usztywniany, warto kupic, posciel na poczatku n ie potzrebna maluch moze spac w rozku mój caly czas spi, można przykryc kocykiem polarkowym jeszcze.... żadnych wacikow nasaczonych spirytusem i zadnego spirytusu do pepka....pepek najlepiej zostawic sam sobie i niczym nie przemywac tylko obserwowac i suszyc, uwazac podczas kapieli, najnowsze doniesienia mówia ze spirytus wlasnie powoduje dluzsze gojenie sie pepka i moze wrecz byc gorzej od niego wiec nie polecam i dobra pediatra tez ci odradzi kup sobie podklady nieprzemekalane pod przescieradelko, do wozka, ja uzywam kremu bepanthen, kosmetykow -mydla,plynu do kapieli jeszcze oliatum ale juz koncze tylko na poczatek je mialam, teraz zwykle bambino super sie sprawdza, ale to zobaczysz kazde dziecko inne... warto miec na wszelki wypadek jedna chociaz butelke nawet jak karmisz piersia i laktator, bo trzeba uwazac przy nawale zeby jakis zastoj i zapalenie sie nie zrobilo poza tym fajny jest aspirator do noska, gruszka to tylko na poczatku ja sie balam aspiratora takiemu 4 dniowemu wkladac do nosa ale teraz to juz tak pieluch tetrowych kup wiecej naprawde super sa i mnostwo ich trzevba, tu sie uleje, tu na przewijak, mozna podkladac na rozek - zobaczysz ile razy go dziecko przesika :) ja dokupywalam od razu po porodzie i mam z 25 i i tak je ciagle piore..... jakas sól morska do noska bo teraz od ogrzewania maluszki maja przesuszona śluzówke